Tarmflora

Tarmflora

Din mave spiller en stor rolle for din samlede sundhed. Man siger at 90% af alle sygdomme kan spores tilbage til vores mave-tarmsystem, da det er her, at mange skadelige bakterier nedbrydes og sygdomme forhindres. Tarmflora er en betegnelse for en række bakterier som både hjælper os med at fordøje vores mad, og ikke mindst med at bekæmpe infektioner.

Vi giver dig her den ultimative guide til, hvordan du kan få en bedre tarmflora og dermed også en bedre sundhed.

Hvad er tarmflora og hvor findes det i tarmsystemet?

Tarmflora er en bred betegnelse for en lang række mikroorganismer og bakterier i vores tarmsystem. Disse kaldes derfor også for mikro-flora. Vores tarmbakterier spiller en vigtig rolle i forbindelse med vores fordøjelse og har en stor indvirkning på vores sundhed.

Vores tarmflora har følgende vigtige funktioner:

  • De hjælper med at nedbryde svært fordøjelige fødevarer
  • De bekæmper dårlige bakterier – herunder infektioner
  • De hjælper kroppen med at optage vitaminer og mineraler effektivt

Vores tarmflora udgør samlet set et lille økosystem i kroppen, som regulerer vores immunforsvar.

Dette økosystem kaldes også for et mikrobiom

Vi ved ikke alt om vores tarmflora, men vi ved med sikkerhed, at kroppen har brug for en stor og varieret tarmflora for at kunne fungere. Og en sund tarmflora spiller derfor en vigtig rolle i at sikre os et godt helbred.

Men der er mange ting, der påvirker vores tarmflora herunder særligt vores kostvaner og vores nærmiljø.

På grund af vores tarmfloras store indflydelse på vores helbred, er det en rigtig god ide, at supplere sin kost med ekstra probiotika, det vil sige mælkesyrebakteirer, da det er den letteste ved til at opretholde en sund mave.

Sådan fungerer tarmsystemet – kort fortalt

For at forstå tarmfloraens betydning er det vigtigt at forstå, hvilken rolle vores tarmsystem spiller for vores fordøjelse.

Vores fordøjelses sker som bekendt hovedsageligt i vores tarme. Vores tarme er i alt 8 meter lange. Tarmsystemet består af henholdsvis tyktarmen, tyndtarmen, tolvfingertarmen og endetarmen.

Den første del af tarmsystemet er placeret lige efter mavesækken og kaldes tolvfingertarmen. Tolvfingertarmen er cirka 25 centimeter lang og det er her, at vores føde blandes med galde som dannes i leveren.  Galdens funktion er at udtømme fedt. Dvs. at galden fjerner fedtet fra maden. Jo mere fedt vores mad indeholder, jo mere galde udskilles der.

Efter tolvfingertarmen kommer tyndtarmen. Tyndtarmen er 5-6 meter lang og det er her, hvor næringsstoffer fra føden optages gennem tarmvæggen. Efter at have passeret tyndtarmen kommer vores mad igennem tyktarmen.

Tyktarmen er 1,5 meter lang og det er her den ikke-fordøjede føde, der er tilbage efter tyndtarmen, løber igennem. Tyndtarmen optager her vand og salt fra vores fordøjede føde, som gør, at den fordøjede mad kan glide nemt igennem vores system i en fast form ned til endetarmen, så vi kan komme af med det igen.

Derfor er tarmfloraen så vigtig

Tarmfloraen er tilstede hele vejen igennem vores tarmsystem og hjælper med at understøtte hele fordøjelsesprocessen fra start til slut.

Siden vores tarmbakterier skal dække så stort et område er der mere end flere hundrede trillioner bakterier, der arbejder for os. I alt regner man med at vores tarmflora i alt udgør 2 kg af vores samlede kropsvægt.

Grunden til at vores tarmflora er så vigtig, er at vores tarmsystem og særligt vores fordøjelsesproces er en meget følsom proces. Man skal se sit tarmsystem som en kæde – og igen kæde er som kendt stærkere end sit svageste led.

Hvis der sker en ændring i sammensætningen i vores tarmflora, svarer det til, at kæden bliver brudt og det vil have en effekt på hele vores fordøjelses system, hvilket kan komme til udtryk på mange forskellige måder.

For eksempel så ved man at vores tarmflora ændrer sig når vi oplever både diarre og ikke mindst forstoppelse. Ved forstoppelse kan vores tarme ikke sende den fordøjede mad igennem vores tarmsystem og ved diarre, suger vores tarme ikke væsken ud af føden. Det gør at væsken, som vores mad omdannes til ryger lige igennem tarmsystemet.

Derudover kan ændringer i tarmfloraen også medføre luft i maven og oppustethed og irriteret tyktarm.

Tarmflora guide: Sådan styrker du din tarmflora med kosttilskud

Hvis du gerne vil sikre dig, at du har en sund tarmflora, kan du både gøre det ved at spise probiotiske fødevarer, men det mest effektive, er at gøre det via kosttilskud. Fordelen ved at anvende kosttilskud er at det er nemmere at regulere den samlede sammensætning af sin tarmflora og dermed hurtigt styrke sit helbred.

Derudover kan man også hurtigere sætte skub i sin mave end ved blot at spise fødevarer. Der findes en række probiotiske kosttilskud, som er særligt udviklet til at tackle bestemte situationer som vi vil vise jer nedenfor.

Når du udvælger dine probiotiske kosttilskud skal du gøre det ud fra hvilken sundheds-situation, du står i.

Her er der en række scenarier som ofte gør sig gældende.

Scenarie #1: Genopret din tarmflora efter en antibiotikakur

Solaray Multidophilus 24 (Mest populære)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder gavnlige tarmbakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din tarmflora og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier og understøtte et godt immunforsvar og en sund fordøjelse.

Spar 16% i dag! >

Hvis du har været syg, og har taget medicin, som eksempelvis antibiotika, kan det medføre, at din tarmflora bliver stærkt påvirket.

Antibiotikaens opgave er jo at nedbryde alle skadelige bakterier – og de betyder at man også må udrydde nogle ‘gode bakterier’. Sygdom påvirker dog ikke vores grundtarmflora, men det kan påvirke den del af vores tarmflora, vi selv har skabt via vores livsstil.

I disse tilfælde har man brug for et kraftigt probiotika tilskud, da tarmfloraen som sagt er svækket markant. Her vil vi anbefale jer at tage et tilskud som Solaray Multidophilus 24, der er særligt udviklet til at hurtigt genskabe ens tarmflora. Det særlige ved dette produkt er at det indeholder mælkesyrebakterier fra alle de 24 vigtigste bakteriestammer, hvilket betyder, at den passer til stort set alle. 

Scenarie #2: Du er kvinde og har tidligere haft svamp eller blærebetændelse

Pure Biotic til Kvinder (50 mia bakterier)

Pure Biotic er et probiotisk kosttilskud udviklet særligt til kvinder. Dette kosttilskud indeholder en blanding af hele 50 milliarder gavnlige bakterier, som fremmer en sund fordøjelse, et sundt underliv og genopretter gærbalancen der bidrager til at opretholde et sundt unrinvejssystem.

Pure Biotic forebygger på den måde effektivt mod en lang række ubehagelige lidelser som svampeinfektioner og blærebetændelse.

Bestil nu. >

Kvinder har en lidt andet tarmflora end mænd. Blandt andet derfor har kvinder lettere ved at blive ramt af infektioner i underlivet såsom det er tilfældet ved både skedesvamp og blærebetændelse.

Hvis dette er noget du kan nikke genkendende til, bør du overveje at anvende Pure Biotic til kvinder. Dette kosttilskud er udviklet særligt til kvinder. Dette kosttilskud indeholder en blanding af hele 50 milliarder gavnlige bakterier fra nogle af de vigtigste stammer herunder rhamnosus og acidophilus.

Det særlige ved dette produkt er at det både fremmer en sund fordøjelse samtidig med at det forebygger en lang række lidelser, som kvinder oftest påvirkes af såsom skedesvamp og urinvejfinsektioner. Pure Biotic fremmer derfor et sundt underliv, genopretter gærbalancen i tilfælde af infektioner og opretholder et sundt unrinvejssystem.

Scenarie #3: Du er over 50 år og har lette fordøjelsesproblemer

Udo’s Choice Super Advanced Adult 55+(34 mia bakte…

Udo’s Choice Super Advanced Adult 55+ er særligt designet til personer over 55 år. Dette produkt byder på en kraftfuld kombination af centrale mælkesyrebaktier som bidrager til at forbedre din fordøjelse hurtigt!

Bestil her. >

En anden ting, udover sygdom, der kan påvirke vores tarmflora, er vores alder. Når vi bliver ældre mindskes vores stofskifte naturligt sammen med vores fordøjelse. Denne udvikling kan medføre hyppigere maveproblmer, eller at man føler sig træt og uden energi.

I disse tilfælde vil vi anbefale et produkt som Udo’s Choice Super Advanced Adult 55+, der er særligt udviklet til personer over 55 år, hvor man ens stofskifte naturligt mindskes.

Scenarie #4: Du vil gerne rense din krop for ‘giftstoffer’

Solaray Multidophilus Cleanse (12 mia bakterier)

Solaray Multidophilus Cleanse er probiotikatilskud med et højt indhold af levedygtige mælkesyrebakterier. Solaray Multidophilus Cleanse kombinerer mælkesyrebakterier med urter, for at give kroppen en effektiv udrensning på kun 5 dage.

Bestil her. >

En fjerde situation, hvor probiotika kan gavne dig er, hvis du gerne vil rense din krop for giftsoffer. Både den mad vi spiser, den luft vi indånder og meget mere gør, at vores krop suger en masse giftstoffer til sig, som påvirker vores sunhed, og særligt vores energiniveau. Derfor kan der sagtens opstå situationer, hvor man gerne vil renses.

I disse tilfælde anbefaler vi Solaray Multidophilus Cleanse. 

Solaray Multidophilus Cleanse indeholder både et højt antal mælkesyrebakterier, som styrker din sundhed, men derudover er den også rig på en række urter som hjælper til at rense kroppen for toxiner. 

Scenarie #5: Du er sund og rask eller dyrker meget sport, men vil gerne øge din sundhed  yderligere

Nordic Naturals Probiotic Sport (12 mia bakterier)

Nordic Probiotic Sport fra Nordic Naturals er en målrettet kosttilskud til sportsfolk bestårnde af 4 udvalgte probiotikastammer. Disse 4 probiotikastammer indeholder tilsammen 12 milliarder levende kulturer samt prebiotika.  Dette tilskud bidrager til både at øge mængden af energi i kroppen og derudover bidrager den også til at modvirke infektioner og understøtter din krops restitutionsproces, så du kan præstere optimalt. 

Bestil her. >

Det kan også være at du er ung, sund og rask, men stadig ønsker at forbedre dine energiniveauer og styrke dit immunforsvar. (For eksempel hvis du dyrker sport på højt niveau)

I disse tilfælde vil vi varmt anbefale jer at anvende Nordic Naturals Probiotic Sport tilskud. Det særlige ved dette produkt er, at det er særligt designet til at øge både dine energiniveauer og dermed bidrager den også til at forbedre dit stofskifte, øge din forbrænding og dermed også til at styrke din krops restitution.

Særligt professionelle sports folk anvender dette produkt til at styrke deres sundhed, yderligere. 

Scenarie #6: Du ønsker at undgå at få dårlig mave på din næste ferie

Bioform Travel mod rejsediarre

Bifiform Travel er et særligt probiotika tilskud, der er udviklet til at modvirke og forebygge resjediarre. Dette produkt indeholder i alt 30 mia mælkesyrebakterier fra 5 udvalgte stammer. Dette produkt er særligt stærkt overfor baterier som ecoli. Produktet tages både forud for og under din ferie.

Bestil her. >

Et sjette scenarie, hvor det at styrke sin tarmflora kan være afgørende, er når det gælder forebeyggelse af dårlig mave. Dårlig mave kommer aldrig på et godt tidspunkt og slet ikke hvis man står foran at skulle på ferie.

Når man rejser i udlandet smittes man ofte af bakterier fra mad eller drikkevand. Her findes der dog probiotiske tilskud som kan modvirke disse bakteier rigtigt effektivt.

Et af de aller bedste til dette er BioCare BioAcidophilus Forte.

Dette produkt indeholder 30 milliarder gavnlige bakteier som hovedsageligt består af stammerne Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum og bifidobacterium lactis, der sammen har en rigtig god forebyggende virkning på dårlig mave. Ved at tage dette produkt et par dage eller en uge før man tager på ferie, står man langt stærkere overfor skadelige bakteirer og man slipper for at tage et stoppemiddel som Imodium. 

Scenarie 7: Du har lige fået et barn og vil gerne sikre, at det får en stærk grundtarmflora

Semper D-dråber til børn

D-dræber er rig på D-vitamin og mælkesyrebakterier. Ved at give dit barn d-dråber kan du styrke dit barms tarmflora og hjælpe til at modvirke mavekneb. D-dråber fra Semper er nogle af de bedste og mest populære d-dråber på markedet.

Spar 10% i dag! >

En sidste årsag til, hvorfor du muligvis vil finde et produkt til at styrke tarmfloraen, kan være at du netop har fået et barn. Børn fødes uden en tarmflora, og den første del af den, kommer fra vores mor. Men for at opbygge en sundgrundtarmflora hos dit barn, som dannes i de første måneder af barnets liv, kan du overveje, at give dit barn d-dråber. D-dråber hjælper til at danne en grundtarmflora og derfor anbefales det også at man giver sine børn dette.

Vil vil personligt anbefale Semper, der gang på gang har vist sig at være bedst i diverse tests, og derudover så er det ikke uden grund, at det er et af de mest brugte probiotiske tilskud til små børn.

Tarmfloraen er forskellig fra person til person

Vores mave-tarmsystem indeholder som sagt rigtig, rigtig mange baktier. Siden der er så mange forskellige bakterier, der interagerer i vores krop, så har hver enkelt person sin helt egen tarmflora.

Bakterierne er således sammensat forskellig fra person til person, hvilket også er en af grundende til, at mange forskere mener, at der er en sammenhæng imellem vores tarmflora og vores generelle snuhed.

Vi fødes alle uden tarmbakterier

Fælles for alle mennesker er dog som sagt, at vi bliver født med en steril tarmkanal.

Det vil sige, at vores krop fra vores fødsel ikke indeholder alle disse bakterier, som skal bidrage til at nedbryde vores mad, og til at beskytte os imod infektioner.

I stedet bliver disse bakterier dannet løbende igennem vores liv. Det er blandt andet derfor at både vores kostvaner og vores miljø påvirker vores tarme.

De første tarmbakterier får man dog fra sin mors tarmkanal, via selve fødslen. Børn der er født ved kejsersnit har modsat en anden tarmflora, da en større del af disse bakterier kommer fra vores omgivelser.

I løbet af kort tid dannes der dog det vi kalder for vores grundtarmflora. Men så længe en baby ligger i sin mors mave, er barnet eget tarmsystem ikke aktivt.

Semper D-dråber til børn

D-dræber er rig på D-vitamin og mælkesyrebakterier. Ved at give dit barn d-dråber kan du styrke dit barms tarmflora og hjælpe til at modvirke mavekneb. D-dråber fra Semper er nogle af de bedste og mest populære d-dråber på markedet.

Spar 10% i dag! >

Det er blandt andet derfor, at mange forskere mener, at en lidelse som kolik, kan skyldes smerter i forbindelse med, at et barn skal begynde at bruge sit tarmsystem.

Kolik kan derfor muligvis ses som et resultat af en manglende eller endnu ikke fuldt udviklet tarmflora. Mange babyer har luft i tarmene, hvilket blandt andet dannes, når tarmbakterierne nedbryder den mad, som barnet spiser. Hvis tarmfloraen ikke er fuldt udviklet, eller særligt effektivt, vil man få mere luft i maven end nødvendigt. Og særligt for små børn kan store mængder luft i maven helt forståeligt, give anledning til smerter og ubehag.

Her kan man dog ved hjælp af d-dråber hjælpe til at forme sit barns tarmflora hvilket modvirker kolik og bidrager til at styrke dit barns sundhed resten af livet.  Det anbefales af mange læger og sundhedspersonale, at man giver sit barn d-dråber fra de er 2 uger gamle. 

De bedste d-dråber på markedet er Sempers D-dråber, da det er et af de mest testede mærker i verden.

Kroppen har både gode og dårlige tarmbakterier

Siden vi har så mange bakterier i vores tarme er der både såkaldte ’gode’ og ’dårlige’ tarmbakterier.

Dette er dog ikke en helt retvisende definition, da hvorvidt en bakterie er skadelig eller ej afhænger af hvor i tarmsystemet de befinder sig.

Tarmslimhindens immunforsvar er udbredt til hele tarmkanalen, og den udgør vores primære boldværk imod skadelige bakterier, så vi ikke bliver overmandet af alle de skadevoldende bakterier, vi har i tarmen.

Hvis en bakterie til gengæld trænger ind i vores tarmvæg, som skal beskytte vores krop imod skadelige bakterier, kan det lede til at man bliver syg. Dette er hvad de fleste kender som en bakterieinfektion.

Eksempler på skadelige bakterier er eksempelvis salmonellabakterien, og ikke mindst kolibakterier, som de fleste kender fra urene toiletter.

I begge tilfælde kan man her blive rigtigt syg, da kroppen ikke selv er i stand til at bekæmpe disse bakterier. I disse tilfælde oplever mange danskere kraftig diarre og dehydrering.

En sund tarmflora styrker immunforsvaret

Selvom de fleste kender både colibakterier og salmonella, så fylder de heldigvis ikke ret meget i den samlede bakteriesammensætning i vores mave.

Når det kommer til de såkaldte ‘gode’ bakterier i maven er der særligt to slags bakterier, der domminerer.

Disse kaldes for ‘Prevotella’ og ‘Bacteroides’. Disse to bakterier udgør i gennemsnit en tredjedel af alt tarmfloraen, og man har oftest mest af den ene eller den anden slags i sin tarm. Gode mavebakterier kaldes ofte også for ‘probiotika‘.

Prevotella-bakterierne er i flertal hos mennesker, der spiser forskellige typer af kulhydrater, så både vegetarer og veganere falder har som regel en overvægt af disse bakterier, da deres kost er plante- og grønsagabasseret.

Derimod dominerer Bacteroides-bakterierne hos folk, der har et stort indtag af animalsk protein og mættede fedtsyrer. Denne bakterier findes derfor i høj grad hos danskerne, da vi ligesom mange andre i vesten spiser meget kød- og fedtrige retter.

Problemet med dette er at fed mad sænker bakteriemangfoldigheden i maven, hvilket svækker vores mulighed for at optage vitaminer og mineraler, da der er færre af dem i maden. Effekten af dette bliver, at vores immunforsvar svækkes og vi får sværere ved at bekæmpe dårlige bakterier. 

Det vigtigste for vores tarmflora er, at vi har en varieret og mangfoldig tarmflora.

Den primære vej til at opnå en god og sund tarmflora er via en varieret og særligt fiberrig kost.

Når vi spiser fibre produceres der en række kortkædede fedtsyrer, der har mange gavnlige funktioner for vores mave. Blandt andet sænker de pH-værdien i tyktarmen, så den lettere kan absorbere  vand og natrium og der bliver dannet færre sekundære galdesalte, hvilket mindsker risikoen for at udvikle tyktarmskræft.

Desuden virker disse kortkædede fedtsyrer som en energikilde for vores muskler, hjerne, lever og tarmcellerne.

Fødevarer der styrker tarmfloraen

Som vi nævnte tidligere, så kan du enten vælge at styrke din tarmflora ved hjælp af kosttilskud, eller ved at spise en bestemt kost.

Hvis du på den anden side gerne vil have en bedre tarmflora ved at spise en bestemt kost, er der en række fødevarer som bidrager til at styrke tarmfloraen.

Disse fødevarer inkluderer blandt andet:

  • Rødvin
  • Mørk chokolade
  • Nødder
  • Frugt
  • Grøntsager
  • Fuldkorn
  • Spirulina

Grunden til at netop disse fødevarer påvirker din mave så meget er at de er rige på antioxidanter.

Det er dog ikke kun afgørende hvad man spiser, men også hvordan man tilbereder sin mad.

Her er det blevet påvist at mad der er sauteret, dampet eller rå er bedre for tarmene end mad, der er friteret. Af samme årsag bør man særligt sørge for at holde sig fra forarbejdet mad og ikke mindst fedtrig mad, hvis man vil have et stærk immunforsvar. Særligt friteret mad som pommes fritter, brugere og andre former for fast food påvirker hurtigt din tarmflora negativt.

Tarmflora transplantationer bliver mere og mere udbredte

I løbet af 2017 er såkaldte fæcestransplantationer blevet langt mere udbredt. Fæcestransplantationer er en behandlingsmetode hvorved personer får tilført afføring, eller bakterier fra en andens persons afføring, op deres egen tarm. Fæcestransplantationer bruges i øjeblikket til at kurere en række lidelser som eksempelvis blødende tyktarmsbetændelse og kroniske tilfælde af forstoppelse, diarré og oppustet mave.

Ved en fæcestransplantation får man tilført tarmbakterier fra andre mennesker. Disse bakterier består kort sagt at tarmfloraen. Efter transplantationen oplever mange, at deres krop nu er bedre rustet til at bekæmpe disse sygdomme. Denne behandling er stadig på et meget nyt stadie, men mange tror, at det kan blive en fremtid mirakelkur imod en lang række mave-tarmsygdomme. Denne udvikling understreger blot, at vores tarmflora helt bestemt spiller en stor rolle for vores samlede sundhed. 

Vi ved stadig ikke alt om vores tarmflora

Selvom lægevidenskaben er kommet langt i de senere år inden for forskning i tarmbakterier og tarmflora, så mangler vi stadig svar på en lang række spørgsmål.

Hos mave-problemer.dk følger vi den seneste forskning tæt og vil løbende opdatere vores indhold, så snart der bliver gjort nye videnskabelige fund. Vi vil selvfølgelig først inkludere eventuelle nye opdagelser i vores artikler, når alle forskningsprojekter er blevet peer reviewed.

Tarmflora Tarmflora er en betegnelse for en række bakterier i tarmene, der hjælper med at nedbryde maden i vores mave og dermed spiller det en vigtig rolle for vores immunforsvar. Man kan styrke sin tarmflora ved at supplere sin kost med probiotika såsom mælkesyrebakterier.
Rating 4,88 / 16
4.88 16

Find mere information her

Doc24.dk

Tamflora.dk

 

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.