Slim i afføringen

Slim i afføringen

Både farven og konsistensen på vores afføring siger en masse om vores sundhed. Slim i afføringen kan både forekomme naturligt eller være et tegn på en underliggende mavelidelse såsom mavesår eller irriteret tyktarm, eller blot en infektion. Vi giver jer her det fulde overblik over, hvad I skal gøre hvis I oplever slimet afføring⇓

Hvad er årsagerne til slim i afføringen?

Der kan være flere årsager til hvorfor du oplever slim i afføringen. For det første er det vigtigt at sige, at lidt slim i afføringen ikke er noget problem, da det indgår som en naturlig del af vores tarmsystem. Men større mængder slim bør man reagere på.

De mest almindelige årsager til slim i afføringen inkluderer:

 • Hæmorider
 • Bakterielle maveinfektioner
 • Irriteret tyktarm
 • Endetarmsforstoppelse
 • Analrifter

Slim forekommer naturligt i vores afføring. Vores tarme er lagret med slim, hvilket tjener flere formål. Slimet gør det for det første nemmere for vores tarmsystem, når den skal sende først mad og dernæst afføring ned igennem vores tarmkanal. Uden denne slim ville vores fordøjelse overordnet være en langt mere ubehagelig proces.

Udover at gøre vores fordøjelsesproces mere behagelig, så bidrager slimen i vores tarme også til at fange skadelige bakterier eller vira som kroppen ikke selv kan nedbryde. Slim i afføringen kan derfor, på samme måde som når man er forkølet, være en måde for kroppen på at fjerne skadelige bakterier fra kroppen. Udover at beskytte imod bakterier, vira og svampe, så kan slimen i vores mave også beskytte os imod vores egen mavesyre.

Hvis man pludselig oplever at der kommer et meget tydeligt og tykt lag slim med ud, når man går på toilettet, skyldes det med stor sandsynlighed en infektion i maven.

I disse tilfælde er probiotika dog, den bedste måde at komme slim i afføringen til livs, da det renser kroppen for dårlige bakterier, som kan medføre infektioner.

Solaray Multidophilus imod slim i afføringen

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at modvirke slim i afføringen. Årsagen er at dette produkt indeholder hele 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse. Bestil i dag!

Spar 16% i dag! >

Dog findes der også en række øvrige mavelidelser, som kan give anledning til slim i afføringen. Vi vil gennemgå disse længere nede på denne side, men først vil vi gerne vise jer, hvad der er en henholdsvis naturlig og unaturlig mængde slim i afføringen.

Hvordan ser slim i afføringen ud?

Slim i afføringen kan komme til udtryk på flere måder i vores afføring.

I videoen nedenfor kan I se tre eksempler på de forskellige grader hvorpå slim kan optræde i vores afføring:

Hvilke mavelidelser kan give slimet afføring?

Som forklaret i videoen ovenfor kan særligt tykt slim i afføringen optræde som et symptom på en række forskellige mavelidelser. Vi ved af erfaring, at rigtigt mange forveksler disse symptomer og derfor er det afgørende af finde ud af, hvilken årsag der ligger bag.

Nogle af de mest almindelige sygdomme og mavelidelser som kan medføre slimet afføring inkluder:

 • Irriteret tyktarm
 • Forstoppelse
 • Mavesår
 • Crohn´s sygdom
 • Cystisk fibrose
 • Blødende tyktarmsbetændelse
 • Mave- eller endetarmskræft
 • Salmonella forgiftning
 • Ormeinfektioner som bændelorme
 • Laktoseintolerance
 • Dehydrering

Sidst men ikke mindst, så kan anal-rifter, som ofte forsages af hæmorider også give anledning til slimet afføring.

Behandlingsmuligheder ved slimet afføring

Hvis din smilede afføring skyldes en banal maveinfektion eller irriteret tarmsyndrom – hvis du har fået fastslået dette af en læge – er der flere lavpraktiske ting man kan gøre for at få sin mave på ret kurs igen.

Kosttilskud med probiotoka imod slim i afføringen

En af de mest udbredte metoder i dag til at få rettet op på vores mave-tarmsystem er via probioritka. Probiotika fås som kosttilskud og er nemt at anvende. Probiotika består af levende mavebakterier som spiller en afgørende rolle i at opretholde vores immunforsvar og dermed også vores fordøjelsesproces. Det er disse bakterier som vi ofte kalder tarmfloraen.

Ved at indtage probiotika tilføjer du kroppen en række særlige bakterier som hurtigt og effektivt kan genoprette ubalancer i din mave, så dit fordøjelsessystem bliver almindeligt igen.

Probiotika kan både anvendes, hvis du har en infektion eller hvis du døjer med irriteret tyktarm.

Solaray Multidophilus imod slim i afføringen

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at modvirke slim i afføringen. Årsagen er at dette produkt indeholder hele 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse. Bestil i dag!

Spar 16% i dag! >

Kostomlægninger ved slim i afføringen

Udover at man kan indtage ekstra gavnlige tarmbakterier kan man samtidig også foretage et par justeringer af sin kost, hvis man ønsker at have en mave i balance. I disse tilfælde bør man særligt sørge for at indtage nok væske. Her er vand altid den bedste løsning. Derudover bør man også sørge for at spise rigeligt med fibre da de gavner vores tarmes evne til at fordøje den mad som vi indtager. Derudover kan det også altid anbefales at mindske mængden af fed mad i din kost, hvis du ønsker en mave i balance.

Husk Psyllium-frøskaller mod slimet afføring

Husk Psyllium-frøskaller er et godkendt naturlægemiddel til behandling af irriteret tyktarm og slimet afføring. Husk Psyllium-frøskaller modvirker blandt andet symptomer som diarré, forstoppelse og slimet afføring hurtigt og effektivt. Husk er et 100% naturligt fiberprodukt uden tilsætningsstoffer, der sætter maven i gang og styrker immunforsvaret.

Spar 15% i dag! >

Hvis dine symptomer er meget slemme og skyldes en betændelsestilstand i dine tarme bør du også overvejende spise antiinflammatorisk kost som er indeholder små mængder af syre og krydderier.

Slimet afføring optræder oftest sammen med andre symptomer

Siden slimet afføring kan associeres med så mange forskellige mavelidelser og sygdomme, så ledsages det oftest af flere symptomer. Når man opdager en øget mængde slim i sin afføring, bør man derfor stoppe op og tænke på, om der har været andre usædvanlige symptomer, som man muligvis ikke har tænkt så meget over.

Nogle af de ting man bør være særlig opmærksom på inkluderer:

Særligt symptomer som mavesmerter og blod i afføringen eller toilettet, som sort afføring ofte er et tegn på, er noget som man bør tage meget alvorligt. Her kan der både være tale om noget helt harmløst som hæmorider eller anal-rifter. Men det kan også være et tegn på både mavesår og i sjældne tilfælde kræft i maven eller endetarmen.

Derudover bør man også være opmærksom på om man har oplevet dette før, eller om det er første gang. Som sagt kan slimet afføring opstå som en del af et virusudbrud såsom det er tilfældet med maveinfluenze. Hvis dette er tilfældet er det relativt nemt at genoprette balancen i sin mave. Men hvis der er tale om lidelser som mavesår, irriteret tyktarm eller lignende er det afgørende at man får stillet en diagnose hurtigst muligt.

Hvornår skal jeg søge læge?

Som tidligere nævnt bør man søge læge, hvis man har store mængder slim i sin afføring. Derudover bør man også altid søge læge, hvis man oplever rødt slim fra endetarmen. Her kan der være tale om en alvorlig infektion såsom det er tilfældet ved mavesår, og derfor er det afgørende at søge læge hurtigt, så man kan få stilet den rette diagnose og på den måde komme hurtigt i behandling.

Det værste man kan gøre er at ignorere sine symptomer eller at føle sig flov.

Vi ved fra flere store undersøgelser at særligt maveproblemer er noget som vi holder for os selv. Og det gælder særligt når det kommer til vores afføring. Men det er en stor fejl, da eksempelvis slimet afføring både kan være noget naturligt og et tegn noget meget alvorligt. Netop derfor er det afgørende at lade være med at tvivle og i stedet fokusere på at finde den konkrete årsag.

At få stillet en diagnose er hurtigt og samtidig den eneste måde du kan komme til at forholde dig korrekt til dine symptomer.

Slim i afføringen Slim i afføringen optræder ofte som et symptom på en eller flere underliggende mavelidelser som mavesår, irriteret tyktarm eller blødende tyktarmsbetændelse. Slimet afføring. Klart eller rødt slim omgiver afføringen. Slim i afføringen skal diagnosticeres af en autoriseret læge. Herefter kan en behandling fastlægges. Her man der blive brug for at lave en kikkertundersøgelse. I andre tilfælde kan det kureres eller lindes med mælkesyrebakterier eller kostomlægninger alt efter, hvor slemme symptomerne er.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,82 / 11
4.82 11

Find mere information her

Medicalnewstoday.com

Livestrong.com

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.