Hvad skal man spise når man har Roskildesyge?

Hvad skal man spise når man har Roskildesyge?

Roskildesyge er en ekstremt smitsom mavevirus, som rammer mange danskere hvert år. Denne mavelidelse er ofte ledsaget af både diare og opkastninger. At spise og drikke rigtigt er den mest effektive måde at komme sig ovenpå en omgang roskildesyge. Vi guider dig til, hvad du kan spise og drikke når man har roskildesyge.

Sidst i artiklen finder du også et vores bud på, hvordan du hurtigt styrker dit immunforsvar ovenpå dit sygdomsforløb.⇓

Hvad er roskildesyge?

Roskildesyge er en yderst smitsom mavevirus, der rammer et stort antal danskere hvert år i alle aldre. Roskildesyge kan smitte via kontakt med toiletsæder, dørhåndtag samt via fødevarer, der ikke har været opbevaret eller tilberedt ved den rette temperatur.

Sygdommen skyldes en infektion med bakterien Norovirus. Denne virus findes i en lang række fødevarer herunder i grøn salat, frosne udenlandske hindbær, rå østers, smørrebrød, skiveskåret laks. Virussen kan forurene fødevarerne, særligt hvis der brugt forurenet vand, eller hvis fødevarerne har været opbevaret ved uhensigtsmæssige temperaturer.

Roskildesyge er som udgangspunkt ikke farligt men det tærer voldsomt på din mave og dermed også dit helbred.

Genopret din mave med probiotika tilskud

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at styrke dit immunforsvar efter dårlig mave. Dette produkt indeholder 30 milliarder gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse.

Spar 33% i dag! >

Hvad er symptomerne på roskildesyge?

Ved roskildesyge går der cirka 48 timer fra at man bliver smittet til at symptomerne viser sig. Dette er meget hurtigt sammenlignet med mange øvrige vira og sygdomme.

De mest almindelige symptomer på roskildesyge inkluder

 • Diarre
 • Kvalme
 • Pludselige opkastninger
 • Smerter i maven
 • Mavekramper

Efter man er blevet smittet med denne virus, er man typisk syg i 2-3 dage.

Hvad skal man spise når man har roskildesyge?

Det vigtigste man kan gøre, når man har roskildesyge, er at sørge for at få masser af væske.

Både når man har dårlig mave og kaster op, mister kroppen en stor del væske. Ved diarre kan ens tarme heller ikke bearbejde den mad som vi spiser, og dermed mister man også store mængder vitaminer og næring, da det mildt sagt løber lige igennem systemet.

Men i dette tilfælde er det ikke en god ide udelukkende at drikke store mængder væske. Man skal huske på at vores mave i dette tilfælde er stærk medtaget og grundlæggende har svært ved at bearbejde både føde og våske. Derfor er det bedst at drikke lidt væske af gangen.

Et godt og velkendt tip er derfor at gå rundt med isterninger i munden. Lad dem smelte langsomt. På den måde tilfører du løbende din krop væske. Ved at drikke store mængder væske, kan du øge sandsynligheden for at få kvalme.

Udover at sutte på isterninger kan du med god grund også forsøge at drikke vand med enten lime eller citron, da maven har godt af at få tilført noget syre. Både citron og limefrugter hjælper med at stabilisere din mave og modvirker diarre. Sidst men ikke mindst kan det også være en god ide at tilføje noget salt til dit vand, da vi har brug for salt for at vores mave og krop kan fungere.

Du kan læse meget mere om, hvad man bør spise når man har diarre på denne side ⇒

Hvad skal man spise når man har kvalme og kaster op?

Roskildesyge ledsages som forklaret tidligere, ofte af opkastninger. Både dårlig mave og opkastninger er to ting, som ikke giver en lyst til at spise.

Men siden opkastninger ligesom diarre medfører både et væske- og vitamintab, er det afgørende, at man sørger for at tilføre kroppen en masse næring. Også selvom at det ikke føles rart.

Heldigvis er der en række fødevarer, som er nemme for kroppen at fordøje og ikke mindst fulde af næring.

Nogle af de bedste fødevarer at spise når man kaster op inkluderer blandt andet:

 • Bananer
 • Toastbrød
 • Æblegrød eller æblejuice
 • Grøntsagssuppe
 • Ingefær
 • Kiks
 • Neutral yoghurt

Alle disse fødevarer er meget nemme at fordøje, og både bananer og yoghurt indeholder en lang række vigtige vitaminer og mineraler såsom B-vitamin, magnesium og calcium. Bananer er også meget rige på C-vitamin og kalium.

Sammen får man derfor fra disse fødevarer en række af de vigtigste vitaminer, som kroppen har brug for, for at komme tilbage til sit gamle jeg.

Sidst men ikke mindst, så er mintblade også rigitg effektive til at bekæmpe kvalme og opkastninger – ligesom det er tilfældet med ingefær.

En anden ting, der er vigtigt, når man har kastet op er at spise på de rigtige tidspunkter.

For eksempel skal man ikke spise lige efter, at man har kastet op. Det vil ikke være noget, som din mave sætter pris på.

Vent i stedet en time eller to efter, at du har kastet op. I mellemtiden kan du følge vores råd fra før og i stedet koncentrere dig om at få nok væske i kroppen.

Overvej i stedet at have et par isterninger i munden i mellemtiden.

Det værste man kan gøre lige efter at man har kastet op er at spise et stort og tungt måltid. Derfor bør man ikke spise store fødevarer som eksempelvis kød.

Derudover bør man heller ikke spise krydret mad, da det kan være med til at udløse kvalme, da krydret mad kan give anledning til halsbrand og sure opstød, som forstærkes i disse tilfælde.

Styrk dit immunforsvar efter din sygdom

Genopret din mave med probiotika tilskud

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at styrke dit immunforsvar efter dårlig mave. Dette produkt indeholder 30 milliarder gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse.

Spar 33% i dag! >

Selvom Roskildesyge oftest går over af sig selv, så er det en sygdom som tærer meget hårdt på dit immunforsvar, netop fordi, at din krop ikke får de byggesten den skal bruge for at fungere. Derfor er kroppen ofte svækket i et stykke tid efter at man føler sig rask igen. Her kan man med fordel supplere sin kost med mælkesyrebakterier.

Med Solaray Multidophilus 24 har du et produkt der indeholder alle de vigtigste mælkesyrebakteriestammer og giver dermed dig selv de bedste forudsætninger for at genopbygge dit immunforsvar, så du undgår at blive syg igen.

Er roskildesyge farligt?

Det korte svar på dette spørgsmål er: Nej! Roskildesyge er som udgangspunkt ikke farligt. Dog skal man være ekstra opmærksom på sin væskebalance, hvis man er kommet op i årene. Jo ældre vi bliver, jo mere væske får vi brug for.

Derfor er det særligt vigtigt at spise og drikke hvis du er eller har været i overgangsalderen. Roskildesyge fører dog kun i sjældne tilfælde til hospitalsindlæggelser.

Hvad kan jeg gøre for ikke at smitte andre

Roskildesyge er som tidligere nævnt en meget smitsom virus. Det bedste man kan gøre hvis man vil undgå at smitte andre er derfor at være særligt opmærksom på sin egen hygiejne.

Ved roskildesyge kan man i op til 48 timer efter man er raks stadig komme til at smitte andre. Det er særligt derfor at så mange bliver smittet herhjemme.

Både imens man har roskildesyge og i dagene efter er det særligt vigtigt man sørger for at vaske sine hænder med sæbe. Tag ingen chancer. Derudover bør man også vaske toilettet grundigt efter hver gang man har sidder på det, særligt hvis man har haft diare. Her bør man både vaske kummen og ikke mindst toiletbrættet som er en hyppig smittekilde.

Her bør du både vaske selve brættet samt under det, da afføringen ofte sætter sig under toiletbrættet ved tynd mave.

 

Rpskildesyge Roskildesyge er en maveinfektion der medfører dårlig mave og opkastninger, samt feber. Opkast og diarre. Virussen går i sig selv igen. Det bedste man kan gøre er at spise rigtigt og drikke masser af væske for at modvirke dehydrering.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 5,00 / 29
5 29

Find mere information her

Wirally.com

Youtube.com

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.