Prutter meget

For meget luft i maven

For meget luft i maven

Luft i maven er en helt naturlig del af vores fordøjelsesproces. Men mange danskere døjer stadig med for meget luft i maven hvilket både kan medføre smerter og ubehag samt hæmme en socialt. Vi giver jer her det fulde overblik over hvad I kan gøre, hvis I føler at I har for meget luft i maven.

Hvorfor prutter jeg meget?

Der kan være flere grunde til, hvorfor du prutter meget. Udover at det at prutte som sagt er en naturlig del af vores fordøjelsesproces, så kan det også påvirkes af en række øvrige faktorer såsom:

 • Vores kostvaner
 • Vores mentale helbred
 • Vores måde at tygge vores mad på
 • Vores indtag af alkohol
 • Tarminfektioner eller fordøjelsesbesvær

Særligt vores kostvaner kan her have en stor betydning. Der er nemlig en række fødevarer som naturligt medvirker til at producere mere luft i maven end andre. Dette skyldes ofte, at bakterierne i vores mave, også kendt som tarmfloraen ikke er i stand til at nedbryde de proteiner og kulhydrater som vi indtager.

Fødevarer som er kendte for at give ekstra meget luft i maven inkluderer blandt andet:

 • Kål
 • Kød – særligt okse- og kyllingekød
 • Ost og øvrige mælkeprodukter

Her ses det ofte at personer, som spiser rigtigt mange proteiner, såsom hvis man træner meget, at man også prutter meget og at de lugter. Kød er nemlig ofte svært at nedbryde for vores tarmsystem, og derfor ser man ofte denne sammenhæng imellem det at prutte meget og at spise store mængder kød og protein.

Udover kød og bælgfrugter så giver både øl, sodavand og alkohol også mere luft i maven end mange andre drikke. Du oplever måske ofte at have meget luft i maven efter en tur i byen? Det skyldes nok, at du har indtaget store mængder alkohol og eventuelt også meget fedtholdig mad.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Alle prutter 13-21 gange i døgnet

Men som en del af vores fordøjelsesproces har vi brug for at komme af med den overskydende luft. Derfor siger man som tommelfingerregel, at hvert menneske udskiller hvad der svarer til 1 liter ren tarmluft, eller prutter, hver eneste dag.

Det svarer til, at hver person prutter 13-21 gange i døgnet.  Derfor kan du muligvis bruge denne gamle tommelfingerregel for om du egentligt prutter for meget og har for meget luft i maven eller om du ligger inde for det område som man ville betegne som gennemsnitteligt.

Meget luft i maven kan være et symptom på en underliggende mavelidelse

Det er også vigtigt at påpege, at luft i maven kan være et tegn eller et udtryk for en række underliggende maveproblemer.

De mest hyppige mavelidelser som ofte optræder sammen med øget eller meget luft i maven er blandt andet irriteret tyktarm og forstoppelse.

I begge disse tilfælde vil du også have sværere ved at komme af med din afføring end normalt. Nogle oplever derfor også både at være oppustet imens andre vil opleve perioder med symptomer på diarre.

Et andet varsel man skal holde øje med er såkaldte ildelugtende prutter eller hvis dine prutter pludselig ændrer lugt uden at du har ændret kostvaner. Hvis dine prutter pludselig begynder at lugte væsentligt værre end de plejer, kan det være et tegn på, at du er ved at blive forstoppet.

Sådan kan du undgå luft i maven

Hvis ikke din luft i maven er et udtryk for en underliggende mavelidelse, så er der heldigvis en række ting som du kan gøre for at lette dine gener. Her kan du både anvende, medicin, aktivt kul og probiotikatilskud og ikke mindst justere dine spisevaner.

Kosttilskud mod luft i maven

En af de mest populære løsninger mod luft i maven er at tage kosttilskud, som understøtter en naturlig fordøjelse.

Her kan vi særligt anbefale et produkt som Solaray Multidophilus 24.

Solaray Multidophilus 24 er et kosttilskud som indeholder 30 mia gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer. Ekstra mælkesyrebakterier hjælper til at styrke din fordøjelse og kan derfor medvirke til at mindske fordøjelsesbesvær, som kan give ekstra luft i maven. Derudover hjælper ekstra mælkesyrebakterier også med at styrke blandt andet immunforsvaret og modvirker dermed en lang række sygdomme og bidrager til øget energi.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Medicin imod luft i maven

Udover at anvende naturlægemidler, kan du også overveje at tage medicin for at lindre dine gener. Her findes der et bredt udvalg af produkter der kan hjælpe mod luft i maven. Et af de bedste og mest velkendte på markedet ISAY.

ISAY kommer i form af kapsler. Disse skal tages med et glas vand og reagerer hurtigt, effektivt og sørger for at dine bekvemmeligheder forsvinder i løbet af ingen tid. ISAY virker allerede efter 20 minutter og reducerer allerede der mængden af luft i maven med hele 50%.

ISAY mod luft i maven

ISAY”s middel mod oppustethed virker allerede inden for 20 minutter og mindsker gener forsaget af luft i maven herunder mavesmerter, oppustethed og ildelugtende prutter. Produktet kan også bruges til at lindre symptomer på IBS.

Spar 15% >

Aktivt kul mod luft i maven

En anden løsning du kan benytte dig af, hvis du gerne vil undgå luft i maven og ildelugtende prutter, er at indtage aktivt kul. Aktivt kul virker overordnet ved at rense kroppen for toxiner og giftstoffer.

Men derudover virker det også ved at binde og forhindre luft i maven. Rigtigt mange vælger derfor at bruge aktivt kul som kosttilskud, da det har mange gode egenskaber. Der findes i dag også undertøj der indeholder aktivt kul, som forebygger at ens prutter kommer til at lugte.

Fødevarer der nedsætter luft i maven

Sidst men ikke mindst, så kan man også vælge at omlægge sine kostvaner. Vi ved godt, at dette ofte er lettere sagt end gjort, og særligt hvis man træner meget eller har brug for store mængder protein for at kunne fungere eller udføre sit arbejde, kan det være svært at lægge kød helt på hylden.

Men der er dog en række fødevarerer som kan medvirke til at neutralisere eller i hvert fald mindske mængden af luft i din maven. Nogle af disse fødevarer inkluderer blandt andet:

 • Kanel
 • Æbleeddike
 • Ingefær
 • Natron og citron
 • Hvidløg
 • Pebermynte
 • Kardemomme

Mange af disse fødevarer skal blandes i et glas vand og kan derefter drikkes. Hvidløg og pebermynte kan dog i stedet spises som du finder det.

Hvornår skal jeg gå til lægen?

Selvom prutter og luft i maven ikke er direkte farligt, kan det dog give mavesmerter. Her hos mave-problemer.dk vil vi altid anbefale jer at konsultere en læge, hvis i oplever smerter. Smerter kan som sagt også være et udtryk for en underliggende mavelidelse, og derfor er det afgørende, at man ikke holder sig tilbage eller føler sig flov over sin tilstand. Læger kan også bidrage med viden om kostråd, hvis det viser sig, at det er din kost, der giver dig luft i maven.

 

For meget luft i maven Mange danskere har meget luft i maven. Det kan skyldes kostvaner eller blot den måde ens mave fungerer på. Du prutter mere end 20 gange om dagen. Du har luft i maven hele tiden og det kan give mavesmerter. Man kan behandle luft i maven med både kosttilskud, kostomlægninger og medicin. Man kan tage mælkesyrebakterier, imogas eller spise fødevarer som kanel, ingefær eller pebermynte.
Rating 4,92 / 13
4.92 13

Find mere information her

Sundhed.dk

Netdoctor.dk

 

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.