Irriteret tyktarm

Pepsin

Pepsin

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Hvad er pepsin?

Pepsin er et fordøjelsesenzym som spiller en afgørende rolle for vores krops evne til at nedbryde føde, samt for at regulere mængden af mavesyre i kroppen. Hvis du har problemer med for lidt mavesyre, kan du ved hjælp af pepsintilskud hurtig opnå en naturlig mængde af mavesyre og lindre dine gener.

Hvordan virker pepsin?

Pepsin er som sagt et fordøjelsesenzym der frigives i vores mavesæk, når vi indtager proteiner. pepsin dannes i den øverste syreproducerende del af mavesækken i de såkaldte hovedceller. Disse frisætter ved fødeindtagelsen pepsinogen, som er et inaktivt enzymforstadium til mavesækken.

Pepsin aktiviseres i det sure miljø ved pH 2, som mavens saltsyre fremkalder. Desuden kan allerede aktiveret pepsin aktivere mere pepsin.

Pepsin nedbryder fødens proteiner, så længe pH i mavesækken er under 4. Enzymet spalter proteiner ved peptidbindinger, hvori aromatiske aminosyrer indgår; således spaltes ca. 10 % af fødens peptidbindinger.

Kort sagt betyder det, at pepsin er kraftigt medvirkende til at nedbryde vores føde, hvilket særligt gælder proteiner, da det er sværere for vores tarme at nedbryde kød.

Pepsin bliver omvendt inaktiv, når det når tyndtarmen, hvor ph niveauet ikke er så syrligt som i mavesækken. Kort sagt betyder det, at Pepsin som enzym selv kan finde ud af, hvornår det skal holde op med at virke.

BioCare Betaine HCI & Pepsin

BioCare Betaine HCI & Pepsin er det førende kosttilskud, som er udviklet til at fremme en normal balance af mavesyre.

Hver kapsel indeholder en kombination af Betaine HCI og pepsin, et enzym som kroppen bruger til at spalte proteiner til peptider. Dette kosttilskud hælper hurtigt og effektivt med at genoprette den helt rigtige mængde mavesyre.

Bestil her. >

Pepsin modvirker for lidt mavesyre

Pepsin anvendes i dag særligt til at understøtte en sund fordøjelse. Det typiske problem, som pepsin afhjælper, er for lidt mavesyre.

For lidt mavesyre er i dag et af de mest udbredte maveproblemer herhjemme og årsagen er meget enkel: vores gener.

Allerede efter 20 års alderen begynder mængden af mavesyre at mindskes i kroppen, hvilket fortsætter resten af livet. Jo ældre vi bliver, jo mindre mavesyre producerer kroppen. Dette medfører selvsagt at kroppen har svært ved at nedbryde den mad som vi spiser, hvilket har en række negative bivirkninger.

De mest hyppige symptomer på for lidt mavesyre inkluderer:

Desværre forveksler mange disse symptomer med for meget mavesyre. Men problemet ved at have for lidt mavesyre er, at dette også kan medføre at noget af mavesyren kommer op i dit spiserør.

Hvis man forveksler disse symptomer og tager eksempelvis syreneutraliserende medicin, hvilket er meget normalt vil man komme til at forværre sine symptomer markant.

Kosttilskud imod for lidt mavesyre

Hvis du døjer med for lidt mavesyre, kan du heldigvis tage kosttilskud for at modvirke dine symptomer. Ved at tage kosttilskud der indeholder pepsin og andre fordøjelsesenzymer giver du din mave ekstra fordøjelsesenzymer, som hjælper med at nedbryde den mad som du indtager.

BioCare Betaine HCI & Pepsin

BioCare Betaine HCI & Pepsin er det førende kosttilskud, som er udviklet til at fremme en normal balance af mavesyre.

Hver kapsel indeholder en kombination af Betaine HCI og pepsin, et enzym som kroppen bruger til at spalte proteiner til peptider. Dette kosttilskud hælper hurtigt og effektivt med at genoprette den helt rigtige mængde mavesyre.

Bestil her. >

På den måde kan din krop igen optage de vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler fra den mad som du indtager. Dette påvirker igen dit immunforsvar og hjælper derfor med at få dit mavesyreniveau tilbage i balance.

Fordelen ved at tage denne slags kosttilskud er, at du nemt kan tilpasse mængden af pepsin som du har brug for, da det kommer i kapselform.

Test dit mavesyreniveau

Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil vi altid anbefale jer at teste jeres mavesyreniveau inden at I vælger at foretage jer noget.

Man kan nemt teste sit mavesyreniveau derhjemme. Det eneste du skal bruge er:

  • ¼ teske natron
  • 1 glas vand
  • 1 styk tom mave

Testen udføres ved at tilføje en smule natron til et glas vand som herefter skal drikkes på tom mave. Natron er basisk og neutraliseres derfor af syren i vores mave. Når dette sker, vil der dannes noget luft som fremkalder en bøvs. Ideelt set burde du efter 1-2 skulle slå en bøvs, hvis du har et normalt indhold af mavesyre. Hvis du har for meget mavesyre vil neutraliseringen ske meget hurtigt og du vil derfor slå en bøvs med det samme.

Hvis du omvendt har for lidt mavesyre vil der gå lang tid før at du føler at du skal slå en bøvs.

Denne test skal tages på tom mave for at have en effekt. Tag derfor testen som noget af det første efter at du er stået op om morgenen.

Kan man gøre andet for at øge mængden af mavesyre i maven?

Det korte svar er ja! Hvis du tror at du døjer med for lidt mavesyre kan du forsøge at indtage flere syreholdige fødevarer som eksempelvis citroner eller æbleeddike, som kan være meget effektivt.

Ulempen ved dette er dog at du i modsætning til, når du indtager kosttilskud, at du ikke på samme måde kan syre om du indtager den rigtige mængde af syre.

Hvis du omvendt får det dårligt af at indtage syreholdige fødevarer og har nogle af disse symptomer som vi har listet ovenfor, så har du med al sandsynlighed for meget mavesyre og ikke for lidt mavesyre.

Du kan læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du har problemer med for meget mavesyre på denne side.

Irriteret tyktarm

Jonas Hansen

mave-problemer.dk

4.86 14
Rating 4,86 / 14
4.86 14

Find mere information her

Sciencedirect.com

Om skribenten

Jonas er vores ekspert når det kommer til kost og motion. Jonas studerer til dagligt folskesundhedvidenskab i Aalborg og har en stor passion for ernæring og sundhed, hvilket tydeligt ses i hans artikler. Jonas’ ambition er en dag at arbejde som ernæringsekspert med fokus på idrætsudøvere.