oppusethed

Oppustet mave

Oppustet mave

Oppustethed, også kendt som udspillet mave, er en udbredt tilstand som rammer et stort antal danskere hvert år. Oppustethed kan have en lang række helbredsmæssige og ikke mindst sociale gener, da mange oplever lavt selvværd ved længerevarende forløb med oppustethed.

Det kan dog heldigvis kureres med både medicin, kosttilskud og v.h.a. kostomlægninger.

Dog kan oppustethed også optræde som et selvstændigt symptom på en underliggende mavesygdom.

Hvorfor føler man sig oppustet?

Hovedårsagen til at man føler sig oppustet er, at der findes en lang række madvarer som under selve fordøjelsesprocessen frigiver mere luft i dine tarme. Dette opstår i takt med at tarmbakterierne i din mave, forsøger at nedbryde fødevarerne. Disse fødevarer inkluderer blandt andet syredannende frugter, sukkerholdige drikkevarer og tunge grøntsager som kål, salater og rå grøntsager.

Denne ekstra tarmluft dannes derfor særligt, hvis dine kostvaner består af uforholdsmæssig store mængder fed mad eller hvis din kost indeholder store mængder fibre. Fibre er i sig selv ikke usundt, og bruges ofte som kosttilskud imod en række øvrige mavelidelser. Men de har den effekt at give mere luft i maven end normalt.

Udover din kost kan oppustethed også opstå som et resultat af overspisning, eller, at man selv sluger meget luft når man spiser. I disse tilfælde er det vigtigt at gøre sig bevidst om, at man eksempelvis spiser for hurtigt. At spise for hurtigt kan i sidste ende påvirke din fordøjelse negativt.

Sidst men ikke mindst kan også både mælkeallergi og PCO give anledning til oppustethed.

ISAY mod luft i maven

ISAY”s middel mod oppustethed virker allerede inden for 20 minutter og mindsker gener forsaget af luft i maven herunder mavesmerter, oppustethed og ildelugtende prutter. Produktet kan også bruges til at lindre symptomer på IBS.

Spar 15% >

Hvad er symptomerne på oppustethed?

Symptomerne op oppustethed er mange og kan som sagt være et symptom i sig selv på en mere overordnet mavelidelse.

Derfor findes der både såkaldte primære og sekundære symptomer på oppustethed.

Primære symptomer på oppustethed

De primære symptomer inkluder oftest følgende symptomer:

Udover de primære symptomer på oppustethed findes der en række sekundære symptomer som man ikke nødvendigvis forbinder med oppustethed.

Sekundære symptomer på oppustethed

De mere sekundære symptomer på oppustethed inkluder til sammenligning:

  • Besvær med at synke din mad
  • Sure opstød eller hyppig bøvsning
  • Øget mæthedsfornemmelse
  • Øget luft i maven efter hvert måltid

Både bøvsning og sure opstød er en af de måder hvorpå din krop forsøger at komme af med den overskydende luft, og det samme gør sig gældende med luften i maven, som skabes umiddelbart efter, at du har indtaget et måltid.

Overordnet peger disse symptomer ofte på, at din fordøjelse ikke er optimal. Oppustethed ses derfor ofte i forbindelse med en lang række øvrige mavelidelser som blandt andet forstoppelse og særligt irriteret tyktarm.

Men i de fleste tilfælde er oppustethed ligesom mange andre mavelidelser midlertidig i sin natur og derfor kan du i mange tilfælde hurtigt og relativt nemt komme af med denne fornemmelse igen.

Hvordan behandles oppustethed?

Oppustethed kan behandles på flere måder. De mest almindelige måder at komme af med oppustet mave på er ved hjælp af medicin, kosttilskud eller i nogle tilfælde kostomlægninger.

Alle tre muligheder kan derfor tages i brug. Hvilken løsning der er bedst afhænger af dig og dine symptomer.

Kosttilskud imod oppustet mave

En af de mest populære løsninger mod luft i maven og oppustethed er at tage naturlægemidler som understøtter en naturlig fordøjelse.

Her kan vi særligt anbefale et produkt som Solaray Multidophilus 24.

Solaray Multidophilus 24 er et kosttilskud som indeholder 30 mia gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer. Ekstra mælkesyrebakterier hjælper til at styrke din fordøjelse og kan derfor medvirke til at mindske fordøjelsesbesvær, som kan give ekstra luft i maven. Derudover hjælper ekstra mælkesyrebakterier også med at styrke blandt andet immunforsvaret og modvirker dermed en lang række sygdomme og bidrager til øget energi.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Medicin mod oppustet mave

En anden løsning man kan benytte sig af, hvis man i perioder har oppustet mave, er at tage medicin der hurtigt og nemt kan lindre dine symptomer effektivt.

Her findes der en lang række præparater som kan hjælpe dig på vej.

ISAY mod luft i maven

ISAY”s middel mod oppustethed virker allerede inden for 20 minutter og mindsker gener forsaget af luft i maven herunder mavesmerter, oppustethed og ildelugtende prutter. Produktet kan også bruges til at lindre symptomer på IBS.

Spar 15% >

De fleste af disse præparater kommer i form af en tablet som skal tages 1-3 gange dagligt. Disse tabletter går ind i dit system hvor de sørger for at neutralisere den ekstra mængde luft, hvorved du vil få det bedre.

ISAY’s middel mod oppustethed er et af de mest populære midler herhjemme. Årsagen er, at dette præperart virker allerede efter 20 minutter og det kan både lindre symptomer på forstoppelse, IBS og oppustethed.

Fordelene ved denne form for behandling er at den både er hurtigt og nem at administrere, og man vil i mange tilfælde opleve en næste øjeblikkelig forbedring.

Kostomlæggelse ved oppustethed

Hvis du derimod ofte døjer med oppustethed, eller har gjort det igennem en meget lang periode, er det ofte den bedste løsning at kaste et kritisk blik på dine kostvaner.

Som før nævnt så spiller din kost ofte en stor rolle i forhold til, at du bliver oppustet. Derfor kan det i mange tilfælde være mest effektivt at lave sine madvaner om. Oppustethed skyldes først og fremmest, at man spiser for fedtholdigt mad eller drikker for mange syreholdige drikkevarer, hvor både sodavand og ikke mindst øl bidrager til at gøre dig oppustet.

At omlægge sin kost er selvsagt ikke nemt, men det er ofte den bedste langsigtede løsning hvis du oplever kraftige gener i forbindelse med din oppustethed.

Du kan læse mere om kostvejledning på denne side ⇒

Hvad kan du ellers gøre for at hjælpe dit tarmsystem på vej?

Udover at spise sundt og overvåge både sin kost og sin afføring, er det også vigtigt, at man holder sig fysisk aktiv i løbet af ugen.

Motion har en stor positiv indvirkning på dit tarmsystem og derfor kan man via lettere motion i form af 30 minutters motion om dagen, ofte hjælpe sit tarmsystem på vej og dermed forebygge oppustethed og eventuelt forstoppelse.

Nogle mennesker har naturligt mere luft i maven end andre

Selv hvis du har prøvet nogle af disse initiativer før, og det ikke har virket, er det vigtigt at huske på, at nogle mennesker naturligt har mere luft i maven end andre, og derfor har disse også en større sandsynlighed for at føle sig oppustet.

De fleste mennesker udskiller hvad der svarer til 1 liter tarmluft om dagen, hvilket resulterer i at de fleste mennesker prutter, eller føler en kraftig trang til at prutte imellem 13-21 gange om dagen.

Hvornår bør jeg gå til læge?

Hvis du har forsøgt dig med en række af vores råd ovenfor, men ikke har formået at blive dine symptomer kvit, og har døjet med oppustethed i lange perioder, bør du kraftigt overveje at søge læge.

Det samme gør sig gældende, hvis du har oplevet stærke og vedvarende mavesmerter, eller hvis du oplever pludselig oppustning uden at have afføring.

Sidst men ikke mindst skal du også kontakte din læge, hvis du oplever blod eller slim i din afføring, eller hvis du oplever skiftevis diarre eller viser andre symptomer på forstoppelse.

 

Oppustethed Oppustethed optræder ofte hos folk der lider af forstoppelse eller har en ubalance i deres mavesyrebalance. Ens mave bliver udspillet og man skal ofte bøvse. Man får ofte udspillet mave og skal bøvse meget. Derudover kan man opleve mavesmerter, ildelugtende prutter og diarre. Tilstanden kan både lindres via kosttilskud, kostomlægninger og medicin.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,92 / 12
4.92 12

Find mere information her

Netdoktor.dk

Draxe.com

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.