Melatonin

Melatonin

Melatonin er et naturligt hormon der dannes i både vores hjerne og i vores øjnes nethinder. Det dannes hovedsageligt i døgnets mørke timer og har en stor indvirkning på vores evne til at falde i søvn. Af samme årsag bruges melatonin ofte til at behandle både jetlag og ikke mindst søvnløshed.

Melatonin kan både købes i form af et kosttilskud eller som piller.

I guiden nedenfor fortæller vi jer alt, hvad I skal vide, når det kommer til at bruge melatonin.

Hvad bruges melatonin til?

Melatonin bruges særligt til at behandle eller lindre søvnløshed eller jetlag.

Jetlag opstår helt naturligt, hvis man rejser imellem forskellige tidszoner, særligt hvis der er inden for kort tid. I disse tilfælde kan det hjælpe at indtage melatonin. På den måde kan du nemmere falde i søvn om aftenen og dermed hjælpe med at få din døgnrytme tilbage på sporet.

Derudover bruges melatonin også til at behandle søvnløshed. Søvnløshed er mest udbredt hos ældre mennesker, da kroppen med alderen automatisk producerer mindre og mindre melatonin.

Men søvnløshed kan også være et symptom på en underliggende sygdom såsom eksempelvis stress eller depression.

Flere undersøgelser har påvist, at personer med depression og stress har langt større risiko for at komme til at lide af søvnløshed end den gennemsnitlige dansker.

Foruden at lindre søvnbesvær og jetlag, tyder flere undersøgelser også på, at indtagelse af melatonin kan medvirke til at styrke dit immunforsvar og dermed kan det også bidrage til at forebygge kræft.

Årsagen til dette er, at proteinsyntesen, som sørger for at genopbygge vores muskler samt at holde os mentalt sunde, foregår når vi sover.

Køb melatonin kosttilskud i pilleform

Hvis du døjer med søvnbesvær eller jetlag kan ud i dag både købe melatonin i form af enten kosttilskud eller få det udskrevet som medicin.

Medicin tages ofte af personer over 55 år, der har søvnproblemer, som et resultat af naturlig aldring. Når man kommer i overgangsalderen, har man eksempelvis større risiko for at udvikle søvnbesvær, da ens krop gennemgår en lang række forandringer, hvilket også påvirker hormonerne i kroppen.

I Danmark er melatonin som medicin receptpligtigt og skal derfor som udgangspunkt ordineres af din læge.

Du har dog også mulighed for at købe kosttilskud i håndkøb, som indeholder melatonin, som kan afhjælpe både jetlag og søvnbesvær.

Kosttilskud med melatonin

TryptoNAT er et særligt kosttilskud, som indeholder Tryptofan som er den aminosyre som kroppen omdanner til melatonin. Udover Tryptofan indeholder det også B12 vitamin og magnesium, der hjælper til at få din krop til at falde til ro. TryptoNAT bør tages før sengetid for at opnå en god søvn. 

Spar 30%! >

Hvor meget melatonin må man tage?

Som udgangspunkt har man ikke brug for store mængder melatonin i kroppen, da det er et naturligt forekommende hormon.

Melatonin er primært noget du kun skal tage i perioder, og derfor bør den daglige mængde ikke være mere end 2-3 gram. Dette er også standardmængden i de fleste kosttilskud på markedet.

I et kosttilskud som TryptoNAT X er der dog mindre da dette kosttilskud indeholder mere end blot ren melatonin.

Men når du indtager dette produkt, dannes der en naturlig mængde melatonin, som hjælper dig med at falde i søvn.

Det er er derfor afgørende, ikke kun at kigge på indholdet af et givent kosttilskud, men også på, hvad man ellers indtager af fødevarer.

En anden faktor man skal tage højde for, er din alder. I takt med at vi bliver ældre producerer vi mindre og mindre melatonin. I et produkt som Circadin, der er lavet til personer over 55 år, er indholdet af melatonin 2mg hvilket er rigeligt, da ældre mennesker har et mindre energiniveau end en mand eller kvinde på 25-30 år.

Man har derfor ikke brug for at tage eksempelvis 5 eller 10 mg melatonin om dagen for at blive komme af med sin søvnløshed, da det som sagt allerede er tilstede i kroppen. Den samlede mængde melatonin i kroppen påvirkes også af hvad du spiser, og derfor kan du ved at lave nogle få justeringer af enten hvordan eller hvornår du spiser være med til at gøre den helt store forskel.

Bivirkninger ved melatonin

Der er ikke registret nogle alvorlige bivirkninger ved brug af melatonin i kortere perioder.

Det betragtes derfor som ufarligt at tage. Dog er personer forskellige og derfor kan man aldrig udelukke bivirkninger for alle. Nogle bivirkninger kan inkludere svimmelhed, forvirring, kvalme, hovedpine og mavesmerter.

Dette er dog meget sjældent, at personer oplever bivirkninger ved at bruge melatonin, særligt når årsagerne er jetlag eller manglende søvn.

Der er på nuværende tidspunkt heller ikke nogen beviser for, at du kan tage skade, hvis du tager melatonin hvis du er gravid. Her vil vi dog altid anbefale dig at tale en ekstra gang med din læge, hvis du er gravid og overvejer at tage melatoninholdige præperater.

Der mangler også fortsat at blive forsket mere grundigt i, om hvorvidt indtagelse af melatonin har nogle langsigtede bivirkninger. De få studier der er lavet på nuværende tidspunkt, har dog ikke givet nogle indikationer på dette.

Hvornår skal man søge læge?

Søvnproblemer har på den lange bane stor indvirkning på vores sundhed, og derfor kan det være en god ide at tale med sin læge omkring, hvorfor man måtte opleve søvnproblemer. Hvis du er kommet op i overgangsalderen, er din læge den bedste til at afgøre, om du har brug for medicin eller om i stedet blot bør supplere med et kosttilskud.

Jetlag giver på den anden side ikke umiddelbar grund til at søge læge.

Hvad kan man ellers gøre hvis man ikke kan sove?

Hvis du oplever dårlig søvn, så kan der være mange ting du kan justere på inden du eventuelt søger læge eller begynder at tage medicin.

1: Undlad at se fjernsyn 30 minutter inden du skal sove

Når vi ser fjernsyn, hjælper det blålys vores krop til at holde sig vågen. Så hvis du vil have lettere ved at falde i søvn, bør du undgå at se fjernsyn inden du går i seng. I stedet kan du med fordel bruge tid på at læse en bog, da det hjælper os med at slappe af, hvilket gearer kroppen ned.

2: Undgå at indtage sukker og kulhydrater inden du skal sove

En anden meget vigtig ting er at undgå at indtage store mængder sukker eller kulhydrater inden du skal i seng. At indtage sukker eller kulhydrater sætter gang i vores fordøjelse og ikke mindst i vores blodsukker og bidrager derfor ikke til at vores krop slapper af. Det vigtigste er derfor at spise på de samme tidspunkter hver dag, da vores krop tilvænner sig en bestemt rytme, hvilket hjælper kroppen til at ’huske’, hvornår den bliver træt.

3: Juster temperaturen i dit soveværelse

En tredje ting som kan hjælpe dig rigtigt meget, er at holde dit soveværelse køligt. Rent psykisk og fysiologisk hjælper den kølige temperatur os med at falde i søvn, når vi ligger under dynen. I samme omgang er det selvfølgelig vigtigt, at dit soveværelse er mørk, og ikke mindst at din seng er så behagelig som muligt.

 

 

 

 

 

Jonas Hansen

mave-problemer.dk

4.86 14

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,86 / 14
4.86 14

Find mere information her

Draxe.com

Om skribenten

Jonas er vores ekspert når det kommer til kost og motion. Jonas studerer til dagligt folskesundhedvidenskab i Aalborg og har en stor passion for ernæring og sundhed, hvilket tydeligt ses i hans artikler. Jonas’ ambition er en dag at arbejde som ernæringsekspert med fokus på idrætsudøvere.