Mavesyre

Mavesyre

Syren i vores mave spiller en vigtig rolle i forbindelse med nedbrydning af vores mad i maven. Men rigtig mange danskere døjer både for højt og for lavt mavesyre indhold i kroppen, hvilket kan medvirke til at svække dit immunsystem markant. Heldigvis er det relativt nemt at få under kontrol igen.

I dette indlæg giver vi jer overblik over de mest udbredte mavesyreproblemer og hjælper jer med at finde den helt rette lindring for jeres gener. 

Hvad er mavesyre?

Mavesyre er en væske der dannes i mavesækken, der bidrager til at opløse den mad vi indtager. Mavesyren fungerer derfor som et tidligt led i vores fordøjelsesproces, idet syren særligt bidrager til at få proteiner til at denaturere, ligesom mavesyren indeholder proteinnedbrydende enzymer, der fungerer godt i det sure miljø.

Vores mavesyre hjælper også vores krop med at optage en lang række vigtige vitaminer som B12 vitamin, calcium, og jern.

Sidst men ikke mindst bidrager det også til at forekomsten af uønskede bakterier i maven, hvilket er med til at bekæmpe mulige infektioner.

Vores mavesyre består blandt andet af saltsyre, kaliumklorid og natriumklorid. Mavesyrens pH værdi ligger oftest mellem 1,5 og 3,5 og kan derfor nemt hjælpe maven med at oplåse den mad vi spiser.

Mængden af mavesyre der udskilles, reguleres delvist af vores forventning om at få mad, mængden af mad i der allerede befinder sig i vores mavesæk og endelig af forekomsten af tarmflora i tyndtarmen. Ligesom mavesyren, så spiller vores tarmflora en stor rolle for at nedbryde føden i vores mave samt til at udrydde dårlige bakterier i maven og opretholde vores immunforsvar.

Mange danskere døjer med mavesyreproblemer

På trods af disse mange gavnlige effekter, så er der mange danskere, der hver dag har problemer med at regulere deres mavesyre, hvilket på den anden side kan have store helbredsmæssige komplikationer. Mavesyrebalancen er afgørende for vores helbred, og derfor er det noget, som man skal sørge for at tage hånd om.

Det mest udbredte mavesyreproblemer inkluder:

For meget mavesyre

En af de hyppigste problemer, når det kommer til mavesyre, er at rigtig mange danskere oplever at have for meget mavesyre i maven.

For meget mavesyre i maven kan medføre både svie og ubehag og ligeledes smerter i både brystet og halsen, efter at du har spist. Årsagen til hvorfor nogle mennesker har for meget mavesyre hænger tit sammen med den mad som de spiser.  Jo mere mad vi spiser, jo mere mavesyre bliver der dannet i mavesækken.

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Der er en lang række fødevarer, som kan bidrage til, at du danner for meget mavesyre blandt andet:

  • Junkfood
  • Store mængder okse- og svinekød
  • Lyst brød uden mange fibre

Men ens kostvaner er behøver ikke være den primære grund til, hvorfor du oplever problemer med mængden af mavesyre. Der er en række former for medicin, som kan bidrage til at du producerer mere mavesyre, særligt hvis der er tale om smertestillende medicin. Nogle former for smertestillende medicin kan have den effekt, at de øger din appetit.

For meget mavesyre kan dog også skyldes, at du er ved at udvikle et mavesår, da en infektion med bakterien Helicobacter Pylori nedbryder slimhinderne i maven, hvilket er med at beskytte os imod mavesyren.

For lidt mavesyre

I den modsatte ende af det helbredsmæssige spektrum finder man en lang række danskere som på den anden side døjer med for lidt mavesyre. For lidt mavesyre ledsages af en lang række symptomer som nedsat appetit, oppustethed og bøvsen efter du har indtaget et måltid, kvalme og forstoppelse.

Men derudover er der også en række fælles symptomer som man oplever både, hvis man har for lidt og for meget mavesyre. Disse inkluderer halsbrand og smerter i spiserøret.

Mange forveksler derfor symptomerne på disse to mavelidelser.

For lidt mavesyre bidrager til at din krop ikke får optaget den mad, som du indtager, hvilket svækker dit immunforsvar, da det bliver sværere at bekæmpe både dårlige bakterier og at optage alle de vitaminer og mineraler, som vores krop har brug for.

Askobinsyre tilskud mod for lidt mavesyre

Natur-Drogeriet Ascorbinsyrepulver virker hurtigt og effektivt til at modvirke for lidt mavesyre. Tag et glas om morgen og undgå halsbrand og sure opstød i løbet af dagen.

Bestil nu. >

Derudover kan for lidt mavesyre også være en medvirkende faktor til spiseforstyrrelser, særligt hos børn og unge. Mange forældre tror fejlagtigt, at nedsat appetit hos deres børn skyldes kræsenhed eller psykiske problemer.

I stedet skyldes det, at den nedsatte mavesyreproduktion medvirker til, at dit barn oplever en manglende sult.

Hvis man har problemer med for lidt mavesyre, er en af de mest effektive behandlingsmuligheder at supplere sin kost med ekstra fordøjelses enzymer, da det bidrager til at din krop får balance i mavesyreregnskabet. Her er særligt pepsin rigtigt effektivt, da det er et enzym som hjælper til at nedbryde proteiner, som kroppen har sværest ved at håndtere.

Derudover kan du også indtage ekstra askobinsyre. Askobinsyre kommer fra citrusfrugter, hvilket maven reagerer hurtigt på.

Mavesyre i spiserøret

Et tredje meget udbredt problem, som plager rigtig mange danskere, er at mavesyren skubber sig selv op i halsen. Dette kaldes også for ’mavesyre-reflux’, ’sure opstød’ eller ‘halsbrand’.

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Sure opstød har tidligere været tæt forbundet med personer, der har for meget mavesyre, men mavesyre i spiserøret behøver ikke at være et resultat af at du producerer for meget mavesyre.

Det kan som sagt også skyldes, at du producerer for lidt mavesyre. 

Men forekomsten af mavesyre i spiserrøret behøver ikke at skyldes en ubalance i din mavesyre. Det kan også skyldes en dårlig kostsammensætning.

Der er en lang række fødevarer, som kan medvirke til, at du får sure opstød. Dette inkluder blandt andet sukkerholdige drikke som the, kaffe og alkohol. Derudover kan også både rygning og ikke mindst indtagelse af visse former for medicin være med til at presse mavesyren tilbage op i din hals.

Mavesyre i spiserøret medfører store gener for mange danskere hver dag. Det anbefales, at man overvejer at tage medicin eller kosttilskud, hvis man oplever det hyppigt. Her er produkter som alminox eksempelvis et meget populært medikament til at mindske problemer med mavesyre i spiserøret.

Test hvor meget mavesyre du har i maven

Inden man begynder at leder efter den rette behandling for sine mavesyre problemer, er det afgørende, at man er sikker på, om man har for lidt eller for meget mavesyre i maven. Hvis man mistolker sine symptomer og tager medicin imod for meget mavesyre, hvis man i virkeligheden har for lidt mavesyre, vil man ikke få det bedre. Tværtimod.

Man risikerer i stedet at forværre sit helbred og svække sit fordøjelsessystem yderligere.

Heldigvis er det relativt nemt at teste, om man har for lidt eller for meget mavesyre i maven.

Du kan her lave en såkaldt bøvsetest.

For at lave en bøvsetest skal du bruge et glas vand og en kvart teskefuld natron, ”baking powder” på engelsk. Herefter drikker du glasset med vand og ser hvor lang tid der går før du skal slå en bøvs. Hvis der går mere end 2-3 minutter har du med stor sandsynlighed for lidt mavesyre. Hvis indtaget af denne væske næsten øjeblikkeligt får dig til at bøvse og forværrer nogle af dine symptomer som halsbrand, har du med stor sandsynlighed for meget mavesyre i maven.

Det er meget vigtigt, at du kun udfører denne test på tom mave. Det kan derfor være en god ide at starte dagen med denne test, da man altid vil have en tom mave lige efter at man er vågnet.

Alternativt kan du også overveje at indtage en spiseskefuld æbleeddike. Hvis æbleeddiken får dig til at føle dig utilpas, har du formodentligt for meget mavesyre. Hvis du derimod får det bedre efter at have drukket den lille portion eddike, er det formodentligt et signal om, at du producerer for lidt mavesyre.

Hvornår skal jeg gå til læge?

Som sagt kan sure opstød være en indikation på en anden underliggende sygdomstilstand i din mave eller dit tarmsystem. Du bør derfor overveje at søge læge, hvis dine symptomer ikke forsvinder ved brug af enten kosttilskud eller medicin, eller hvis du oplever sure opstød der ledsages af kraftige mavesmerter.

Det samme gælder hvis du oplever sort afføring, eller hvis du som konsekvens af dine sure opstød døjer med opkastninger.

Hos mave-problemer.dk vil vi altid opfordre jer til at søge læge, så snart i oplever smerter! Vi ved at mange danskere har svært ved at tage kontakt til deres læge, særligt mænd, men det værste du kan gøre her, er ikke at gøre noget.

Derudover bør I også søge læge, hvis I er det mindste i tvivl om hvad I måtte fejle.

 

 

 

Mavesyre Mavesyre hjælper med at nedbryde den mad vi spiser. Mavesyre i spiserøret, halsbrand. Syreneutraliserende medicin, kostomlægninger med flere basiske fødevarer.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,89 / 18
4.89 18

Find mere information her

Webmd.com

Sund-forskning.dk

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.