Mavesyre test

Mavesyre test

Rigtig mange danskere har problemer med mavesyre i form af sure opstød og halsbrand. Den store udfordring er dog, at det er nemt at forveksle symptomerne på for meget og for lidt mavesyre. Der findes heller ikke en test på apotekerne som kan give dig et klart svar.

Men det kan din krop. Så hvis du har problemer med mavesyre og sure opstød, bør du tage vores simple mavesyre test.

Hvorfor får man problemer med mavesyre?

Rigtig mange danskere har problemer med mavesyre. Den store udfordring med vores mavesyre, er ligesom med resten af vores sundhed, at holde den rette balance. Rigtig mange danskere har en mave i ubalance. Det betyder at rigtigt mange danskere enten har for lidt mavesyre eller for meget mavesyre.

Der er flere grunde til hvorfor disse problemer kan opstå.

Problemer med for lidt mavesyre

Den primåre årsag til problemer med for lidt mavesyre er vores alder. I takt med at vi bliver ældre producerer vores krop mindre og mindre mavesyre. Dette kan hænge sammen med, at vores krop ikke behøver den samme mængde energi, når vi bliver ældre, og derfor behøver vores krop heller ikke at producere den samme mængde mavesyre.

Den anden vigtige faktor her kan være vores gener. I mange tilfælde er vores produktion af mavesyre styret af vores genetik. Eksempelvis ses problemer med for lidt mavesyre særligt hos personer med lavt stofskifte, hvilket også er styret af vores gener.

Derudover kan stress og vitaminmangel også være en årsag til at man producerer for lidt mavesyre.

I disse tilfælde bør du overveje at supplere din kost med ekstra askorbinsyre. Askorbinsyre stammer fra citrusfrugter.

Syren medvirker ligesom med fordøjelsesenzymerne til at opretholde en bedre balance i kroppen og kan derfor være en rigtig god løsning. Fordelen ved netop Solaray er at det kun indeholder naturlige C-vitaminer og dermed ingen kemisk fremstillede vitaminer.

Askobinsyre tilskud mod for lidt mavesyre

Natur-Drogeriet Ascorbinsyrepulver virker hurtigt og effektivt til at modvirke for lidt mavesyre. Tag et glas om morgen og undgå halsbrand og sure opstød i løbet af dagen.

Bestil nu. >

Problemer med for meget mavesyre

På den anden sider, er der mange danskere der døjer med problemer med for meget mavesyre. I disse tilfælde er det nogle helt andre årsager, der foresager disse problemer. De mest hyppige årsager til at man producerer for meget mavesyre er blandt andet:

Særligt dårlig kostsammensætning spiller en stor rolle for, at mange danskere døjer med for meget mavesyre. Her er det særligt personer der indtager store mængder kød, alkohol og mælkeprodukter, der har størst risiko for at blive påvirket. Alle disse fødevarer er nemlig særligt syrlige.

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Hvorfor er det svært at vide om man har for lidt eller for meget mavesyre?

Den primære årsag til, hvorfor det kan være svært at vide, om man har for meget eller for lidt mavesyre, er at mange af de samme symptomer går igen. Uanset om man har for lidt eller for meget maveysre oplever man nemlig ofte både halsbrand og mavesmerter. Særligt halsbrand er noget som mange vælger at reagere på. Og her er det nærliggende at antage, at halsbrand skyldes en overproduktion af mavesyre fremfor en underproduktion.

Dog er der den forskel, at personer der døjer med for lidt mavesyre også har en tendens til at bøvse mere og at have dårlig ånde. Sidst men ikke mindst ses det også, at personer med for lidt mavesyre har ufordøjet mad i deres afføring.

Men på trods af disse forskelle er det helt naturligt, at mange tager fejl af deres symptomer. Det samme kan opleves hos danske læger. Så det er ikke noget at sige til, hvis du selv er i tvivl om du har problemer med det ene eller det andet.

Det er dog ekstremt vigtigt, at man tester sig selv inden man overvejer at indtage kosttilskud eller medicin, da fejlmedicinering ved forekomst af for meget mavesyre kun vil forvære dine symptomer. Det sker ofte at personer forveksler problemer med for lidt mavesyre med for meget mavesyre og derefter indtager syreneutraliserende medicin. Det vil selvsagt kun forværre dine symptomer.

Sådan tester du om du har for lidt eller for meget mavesyre

Heldigvis er det ret nemt at teste dit mavesyre niveau. Der findes dog ikke en test rundt omkring på de danske apoteker, som kan give dig et svar. Men det kan din krop.

For at udføre en mavesyretest skal du bruge

  • 1 stort glas vand
  • 1/4 teske natron

Selve testen skal tages på en tom mave, og bør derfor laves som det første, når du er stået op. Grunden til dette er at en tom mave hurtigere vil kaste sig over den mad eller væske som du indtager. Natronen skal blandes med vandet og herefter drikkes.

Efter du har drukket vandet skal væsken passere ned i maven. Grunden til at natron virker imod mavesyre er at det er et basisk produkt.

Det betyder kort sagt, at når det kommer ned i maven, vil mavesyren i din mave blive neutraliseret.

Hvis du har lidt mavesyre i maven vil der gå lang tid før dette er sket. Hvis du på den anden siden har for meget mavesyre i maven vil det gå hurtigt. Når mavesyren er blevet neutraliseret vil du skulle slå en bøvs. Selve demokratiseringsprocessen skaber nemlig en masse luft!

Hvis du har for meget mavesyre vil du slå en stor bøvs imens det modsatte vil være tilfældet, hvis du har lidt mavesyre i maven.

Det er således tiden der går fra, at du har drukket glasset med vand til du bøvser, der afgør, om du har for lidt eller for meget mavesyre i kroppen.

Der bør ideelt gå 1-2 minutter før du bøvser.

Hvis du er inde for denne ramme, har du en god balance af mavesyre. Hvis der går mere end 2-3 minutter uden at du bøvser, producerer du helt sikkert for lidt mavesyre. Hvis du bøvser næsten øjeblikkeligt har du muligvis tværtimod for meget mavesyre i kroppen. Du vil i så fald muligvis føle ubehag i forbindelse med denne test.

Hvad gør jeg nu?

Efter du har taget testen, bør du nu have en forståelse for, om du lider af for meget eller for lidt mavesyre. Alt efter hvad du lider af, og hvad de egentlige årsager er til dette, er der flere ting du kan gøre.

Hvis du producerer for lidt mavesyre

Hvis du har fundet ud af, at du døjer med for lidt mavsyre kan du gøre følgende:

  • Suppler din kost med askobinsyre
  • Spis flere syrlige fødevarer
  • Gå på slankekur, hvis du har problemer med overspisning

Askobinsyre tilskud mod for lidt mavesyre

Natur-Drogeriet Ascorbinsyrepulver virker hurtigt og effektivt til at modvirke for lidt mavesyre. Tag et glas om morgen og undgå halsbrand og sure opstød i løbet af dagen.

Bestil nu. >

 

Hvis du producerer for meget mavesyre

Hvis du på den anden side har fundet ud af, at din mave producerer for meget mavesyre, kan du istedet gøre følgende:

  • Brug syreneutraliserende medicin
  • Omlæg dine kostvaner og spis flere basiske fødevarer

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Hvornår skal jeg søge læge?

Hos mave-problemer.dk vil vi altid anbefale jer at søge læge, hvis I oplever smerter i maveregionen. Derudover skal I også søge læge, hvis I stadig er i tvivl om, hvad den rigtige lindring kan være imod jeres gener. Der kan som før nævnt være mange grunde til hvorfor du lider af enten for meget eller for lidt mavesyre, og her handler det om at finde den helt rette årsag, hvis man skal blive rask.

Vi håber dog, at vi har kunne bidrage til at oplyse jer om jeres aktuelle sundhedstilstand og jeres symptomer.

Mavesyre refluks Mavesyrebalancen har en stor indflydelse på vores sundhed, herunder vores appetit og vores velvære, da mavesyre i spiserøret er meget ubehageligt. Træthed, manglende appetit og halsbrand. Den bedste behandling er kostomlægninger, eller at supplere med syreneutraliserende medicin ved for meget mavesyre.
Rating 5,00 / 19
5 19

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.