Mavesår symptomer

Mavesår symptomer

Mavesår er en lidelse som rammer op imod 10% af den danske befolkning hvert år. Sæeligt voksne over 45 år har stor risiko for at udvikle mavesår. Lidelsen kan medføre store gener og ikke mindst smerter og derfor er det afgørende, at man tjekker sig selv løbende eller at man søger læge. Vi giver jer her den fulde liste over de mest udbredte symptomer og tegn på mavesår, samt forklarer, hvordan man kan teste sig selv.

Hvad er et mavesår?

Et mavesår er et åbent sår i enten mavesækken eller i tolvfingertarmen, der kan resultere i store smerter og ubehag. Såret opstår når slimhindens beskyttende lag i mavesækken nedbrydes, så det bliver udsat for vores mavesyre, hvilket danner et sår.

Helicobacter pylori test (Mavesårtest)

Denne test for mavesår har en nøjagtighed på mere end 90% og er derfor den bedste måde at undersøge sig selv for mavesår på. Testen undersøger for tilstedeværelsen af bakterien Helicobacter pylori der er den hyppigste årsag til mavesår. Det anbefales at folk over 45 år jævnligt undersøger sig for mavesår. Bestil i dag! 

Spar 10% i dag! >

Hvorfor får man mavesår?

Mavesår skyldes ofte en infektion med bakterien helicobacter pylori. Denne bakterie er årsag til henholdsvis 90 % af alle mavesår, der ses i tolvfingertarmen og ca. 80% af alle de mavesår, der opstår i mavesækken.

Et mavesår kan dog også opstå af andre årsager end en bakteriel infektion. Udover infektioner kan brug af en række former acetylsalicylsyreholdige præparater også medføre mavesår. Acetylsalicylsyre findes særligt i en række former for smertestillende medicin som Magnyl, Kodimagnyl og Treo.

Sidst men ikke mindst kan et mavesår også opstå på grund af brug af antiinflamatoriske stoffer kaldet NASID-præparater. NASID står for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Disse præparater bruges oftest til at modvirke og bekæmpe hævelse, smerte, ømhed, rødme og bevægelsesindskrænkning ved betændelsestilstande.

I gamle dage sagde man, at særligt stress kunne resultere i mavesår. Selvom dette næppe hjælper på dit helbred, er dette ikke i modsætning til, hvad mange tror, en primær årsag til mavesår.

Hvad er symptomerne på mavesår?

Et mavesår har mange forskellige symptomer og derfor er det vigtigt at være opmærksom på sin krop. Som med mange andre mavelidelser, så kan der være stor forskel på, hvilke symptomer man oplever. Derudover er der mange mavelidelser som har de samme indlednede symptomer og derfor kan det være svært at vide, hvad man fejler. Nogle symptomer er dog lettere at afkode end andre, og derfor har vi valgt at kalde disse for ’primære symptomer’, da disse oftest er associeret med netop sår i maven eller tolvfingertarmen.

Primære symptomer på mavesår:

Alle disse symptomer ovenfor er nogle som man skal reagere på relativt hurtigt. Som vi har sagt mange gange på denne side, skal man altid tage særligt notits af netop mavesmerter, samt ændringer i ens afføringsmønster. Årsagen til dette er, at både smerter som udgangspunkt ikke skal opstå. Og derudover så er vores afføring et af de primære tegn på hvordan vores sundhed udvikler sig.

Sekundære symptomer på mavesår

Udover symptomerne ovenfor, så findes der også en række øvrige symptomer som ofte optræder sammen med mavesår. Forskellen her er dog at mange af disse symptomer også kan være et tegn på eksempelvis andre mavelidelser eller sygdomme. Disse såkaldte sekundære mavesårssymptomer inkluderer blandt andet:

 • Vedvarede halsbrand
 • Smerter i lænden (mavesmerter kan sprede sig til lænden)
 • Oppustethed og mavesmerter
 • Fordøjelsesbesvær og forstoppelse
 • Kvalme og opkastninger
 • Intolerance overfor fedtholdig mad – særligt mælkeprodukter
 • Træthed
 • Du får hedeture uden nogen umiddelbart grund
 • Du bliver pludselig forvirret

Test dig selv for mavesår løbende

Mavesår rammer både mænd og kvinder, men særligt mænd over 50 år er mest sårbar. Som tidligere nævnt er et mavesår en meget alvorlig mavelidelse som kræver at man bliver grundigt undersøgt og kommer i behandling. Vi ved dog fra flere uafhængige studer, at særligt danske mænd i denne aldersgruppe i mange tilfælde venter længe med at gå til læge, hvilket kan være alvorligt i dette tilfælde.

Helicobacter pylori test (Mavesårtest)

Denne test for mavesår har en nøjagtighed på mere end 90% og er derfor den bedste måde at undersøge sig selv for mavesår på. Testen undersøger for tilstedeværelsen af bakterien Helicobacter pylori der er den hyppigste årsag til mavesår. Det anbefales at folk over 45 år jævnligt undersøger sig for mavesår. Bestil i dag! 

Spar 10% i dag! >

Derfor vil vi her hos mave-problemer.dk altid anbefale at man med jævne mellemrum tester sig selv for mavesår. Det er i dag muligt at teste sig selv for bakterien helicobacter pylori, som oftest er årsagen til at du får et mavesår.

Ved en hjemmetest kan man med en steril nål tage en lille blodprøve, som man herefter kan teste for spor af bakterien helicobacter pylori ved at tilsætte særlig væske til sin bloddråbe. Testen er nem og hurtig at tage og medfører ingen gener. Du får svar på få minutter.

Ved at teste sig selv slipper man både for det for mange ubehagelige lægebesøg, men man har stadig mulighed for at holde øje med sit helbred. Det er særligt mænd i aldergruppen 45-75 år der bør teste sig selv tilstedeværelsen af helicobacter pylori, da det er denne aldergruppe, der har størst risiko for at blive ramt.

Der er ingen fast grænse for hvor ofte man bør teste sig selv, men som sagt, er der mange som slet ikke oplever nogle indledende symptomer før man oplever smerter i maven.

Symptomer på mavesår forveksles ofte med mindre alvorlige mavelidelser

Mavesår er en alvorlig mavelidelse og derfor er det altid vigtigt at være på vagt overfor alle disse symptomer.

Ikke desto mindre er der mange danskere, som hvert år mistolker deres symptomer. I stedet viser det sig (heldigvis) ofte, at man ikke lider af mavesår, men i stedet af langt mindre alvorlige mavelidelser.

De mest almindelige mavelidelser, som folk forveksler mavesår med inkluder:

Hvad kan du gøre for at forebygge mavesår?

Hvis du selv er i målgruppen for at udvikle mavesår, så er der heldigvis en række ting, som du kan gøre. Mavesår kan nemlig til en hvis grad forebygges.

Her er der særligt en række produkter og fødevarer, som man bør undlade at indtage. Ting der kan forværre mavesår inkluder blandt andet:

 • Rygning
 • Smertestillende medicin
 • Koffein
 • Alkohol

Både rygning og alkohol er to ting, som kan påvirke mængden af mavesyre i din mave, og derfor bør du særligt undgå disse, hvis du har risiko for at udvikle et mavesår.

Derudover har nogle forskningsresultater også påvist, at det at indtage ekstra mælkesyrebakterier, kan medvirke til at styrke ens tarmfloras evne til at bekæmpe skdelige bakterier som eksempelvis helicobacter pylori.

Hvordan behandles mavesår?

Siden mavesår er en infektion, skal det ligesom mange andre infektioner behandles med antibiotika. Derudover anvender man også medicin, som nedsætter mængden af mavesyre. Forud for behandlingen er det dog vigtigt at få fastslået, hvad årsagen til mavesåret er. Derfor skal man henvende sig til sin læge, så man kan blive undersøgt grundigt.

Mavesår Mavesår opstår oftest på grund af infektioner og kan give mavesmerter, blod i afføringen og pludseligt vægttab. Pludseligt vægttab, blod i afføringen, opkastninger med blod, ondt i maven, svimmelhed, halsbrand, oppustethed, kvalme, forstoppelse, træthed. Mavesår skal behandles med medicin og der skal oftest laves en grundig undersøgelse af patienten.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,92 / 12
4.92 12

Find mere information her

Sundhed.dk

Healthline.com

 

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.