Luft i maven

Luft i maven

Luft i maven, også kendt som prutter, er en helt naturlig del af vores fordøjelsesproces. Men på trods af det, så døjer rigtig mange danskere med store mængder luft i maven. Øget luft i maven kan i nogle tilfælde selv være et symptom på en underliggende mavelidelse.

Heldigvis er det relativt let at blive fri for luft i maven.

Dette kan både opnås med let medicin eller ved ved hjælp af kosttilskud eller kostomlægninger.

Find den bedste løsning for dig længere nede i artiklen.⇓ 

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Hvorfor får man luft i maven?

Der er flere grunde til, hvorfor man får luft i maven. Luft i maven kan både opstå som et resultat af indefrakommende processer og fra eksterne processer.

Intern luft i maven:

Intern luft i maven opstår naturligt i forbindelse med, at vi fordøjer vores mad. Når vi fordøjer vores mad, danner bakterierne i vores tyktarm, kaldet tarmfloraen, en række gasser, når de igennem forgæring nedbryder de kulhydrater, som ikke allerede er blevet optaget i tyndtarmen.

Her er det forskelligt fra person til person, hvor meget luft der opstår da det påvirker af vores tarmflora.

Men udover vores tarmsystem, så spiller vores kostvaner også en stor rolle i forhold til, hvor meget luft, der dannes i vores tarme.

Her er der blandt andet en lang række fødevarer, som er berygtede for at give mere luft i maven end andre.

Disse fødevarer inkluder blandet andet

  • Sodavand
  • Øl
  • Syredannende frugter som æbler, ananas og appelsiner
  • Grøntsager som kål og øvrige bælgfrugter
  • Mælkeprodukter herunder særligt oste

Grunden til at netop disse madvarer kan give ekstra meget luft i maven, er at særligt en række kulhydrater er svære for vores mave at nedbryde. Ved en række fødevarer som disse, er luften et biprodukt af fordøjelsesprocessen og derfor oplever man at få luft i maven.

Særligt mælkeprodukter er typisk svære at nedbryde, da langt de fleste mennesker i den vestlige verden, døjer med en mild eller høj grad af laktoseintolerance.

Udover de interne faktorer så er der også en række eksterne faktorer som kan medvirke til at give luft i maven.

Ekstern luft i maven:

Disse eksterne faktorer er i modsætning til de interne faktorer nemmere at styre, da de for de meste er et resultat af, hvordan vi spiser.

De hyppigste årsager til luft i maven i denne forbindelse skyldes blandet andet:

  • At man spiser for hurtigt
  • At man overspiser
  • At man trækker for meget luft ind, når man spiser og drikker
  • At man er nervøs – det påvirker også at man suger for meget luft ind
  • At man trækker ekstra meget luft ind, når man ryger

Hvorfor lugter prutter som rådne æg?

De fleste, inklusive dig selv, har sikkert oplevet, at dine prutter lugter af rådne æg. Grunden til at dine prutter lugter sådan er, at du højst sandsynligt har indtaget en række sulfatholdige fødevarer.

Det er nemlig sulfatet, der er med til at skabe den ubehagelig lugt vi alle kender fra prutter.

Nogle af de mest velkendte fødevarer som giver luft i maven er som sagt blandt andet fibre, kål, brokolli, tørret frugt og mandler samt i syreholdige drikke som sodavand og øl.

Prutter jeg for meget?

De fleste mennesker udskiller dagligt, hvad der svarer til 1 liter ren tarmluft. Det kan dog variere meget fra person til person.

Det er som sagt meget forskelligt, hvor ofte folk har brug for at komme af med deres tarmluft. Men de fleste personer vil opleve at skulle prutte imellem 13-21 gange i døgnet. Dette kan betegnes som naturligt eller normalt.

En del af denne luft vil blive lukket ud enten om morgenen eller i løbet af natten imens du sover, og derfor lægger du ikke nødvendigvis mærke til det.

Bliv fri for luft i maven

Hvis du blot døjer med luft i maven, som du føler hæmmer dig i dagligdagen men ellers ikke oplever nogle former for øvrige gener som smerter eller forstoppelsessymptomer, kan du vælge at tage enten naturlægemidler, medicin, bruge aktivt kul eller supplere din kost med probiotikatilskud til at lindre dine symptomer.

Kosttilskud mod luft i maven

En af de mest populære løsninger mod luft i maven er at tage naturlægemidler, som understøtter en naturlig fordøjelse.

Her kan vi særligt anbefale et produkt som Solaray Multidophilus 24.

Solaray Multidophilus 24 er et kosttilskud som indeholder 30 mia gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer. Ekstra mælkesyrebakterier hjælper til at styrke din fordøjelse og kan derfor medvirke til at mindske fordøjelsesbesvær, som kan give ekstra luft i maven. Derudover hjælper ekstra mælkesyrebakterier også med at styrke blandt andet immunforsvaret og modvirker dermed en lang række sygdomme og bidrager til øget energi.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Aktivt kul mod luft i maven

En anden løsning du kan benytte dig af, hvis du gerne vil undgå luft i maven og ildelugtende prutter, er at indtage aktivt kul. Aktivt kul virker overordnet ved at rense kroppen for toxiner og giftstoffer.

Men derudover virker det også ved at binde og forhindre luft i maven. Rigtigt mange vælger derfor at bruge aktivt kul som kosttilskud, da det har mange gode egenskaber. Der findes i dag også undertøj der indeholder aktivt kul, som forebygger at ens prutter kommer til at lugte.

Medicin mod luft i maven

Når det kommer til medicin findes der ligeledes et bredt udvalg af produkter der kan hjælpe mod luft i maven. Et af de bedste og mest velkendte på markedet er ISAY.

ISAY mod luft i maven

ISAY”s middel mod oppustethed virker allerede inden for 20 minutter og mindsker gener forsaget af luft i maven herunder mavesmerter, oppustethed og ildelugtende prutter. Produktet kan også bruges til at lindre symptomer på IBS.

Spar 15% >

ISAY kommer i form af kapsler. Disse skal tages med et glas vand og reagerer hurtigt, effektivt og sørger for at dine bekvemmeligheder forsvinder i løbet af ingen tid.

Fordelen ved at tage denne slags præparater imod luft i maven er, at lindringen kommer næsten øjeblikkeligt. Dette er derfor et godt valg hvis du ofte døjer med luft i maven og har brug for hurtig lindring.

Rigtigt mange vælger derfor at have dette liggende i sin taske eller i sin jakkelomme, så man altid kan komme til det, hvis man pludselig skulle få brug for det.

Mange danskere døjer med for meget luft i maven

Selvom det er helt normalt at prutte er der dog en del danskere, der har store udfordringer med for meget luft i maven.

Rigtig mange kan således føle trang til at skulle af med sin tarmluft langt oftere og for nogle er der således tale om, at man hyppigt har brug for at undskylde sig for at gå på toilettet, hvilket kan være til stor gene – og ikke mindst svært at tale om med andre.

Derfor kan luft i maven være en hæmmende faktor i dagligdagen for mange mennesker, både på den professionelle og personlige front.

Andre vil også kunne opleve periodiske smerter i maven, da luften samler sig i maven og skaber et kraftigt tryk, hvilket kan føles som et kraftfuldt stik i maveregionen. Heldigvis lindres disse smerter så snart, at man har fået pruttet luften ud igen.

På samme måde kan man også komme af med noget af denne luft ved at bøvse. Kroppen vil altid forsøge at komme af med unødvendig luft, og derfor oplever mange både at skulle prutte og bøvse.

Du kender sikkert selv, at både øl og sodavand kan give anledning til at bøvse. Det skyldes den høje mængde syre, der skaber ekstra luft i tarmene, når de nedbrydes.

Luft i maven kan være et tegn på øvrige mavelidelser

Det er også vigtigt at påpege, at luft i maven kan være et indirekte symptom på en række underliggende mavelidelser.

De mest hyppige mavelidelser som ofte optræder sammen med øget eller meget luft i maven er blandt andet forstoppelse og irriteret tyktarm.

I begge disse tilfælde vil du også have sværere ved at komme af med din afføring end normalt. Nogle oplever derfor også både at være oppustet imens andre vil have perioder med diarre.

Særligt forstoppelse er en lidelse som er ledsaget af oppustethed som resultat af luft i maven. I disse tilfælde oplever mange særligt at de er meget oppustede, hvilket er helt naturligt taget i betragtning af, at kroppen ikke kan komme af med sin afføring og dermed også den overskydende tarmluft.

Et andet varsel man skal holde øje med er ildelugtende prutter. Hvis dine prutter pludselig begynder at lugte væsentligt dårligere end de plejer, uden at du har ændret dine kostvaner, kan det være et tegn på, at du er ved at blive forstoppet.

Lugten af dine prutter forværres markant, hvis dine tarme hele tiden er fyldte og ikke får mulighed for at tømme sig selv. På den måde ligger afføringen i dine tarme og rådner. Du bør i disse tilfælde også lægge mærke til din passagetid. Når man bliver forstoppet går der længere og længere imellem, at man skal på toilettet.

Som udgangspunkt bør din passagetid ikke ændre sig markant, hvis ikke du ændrer kostvaner.

Hvornår skal jeg gå til læge?

Luft i maven bør som udgangspunkt ikke give anledning til lægebesøg. Dog kan det være klogt at gøre særligt hvis din luft i maven i sig selv er et symptom på en overordnet mavelidelse som eksempelvis forstoppelse eller irriteret tyktarm, som forklaret ovenfor.

Du bør også kraftigt overveje at søge læge, hvis du over længere tid har haft meget luft i maven, selv efter at have forsøgt dig med medicin eller kosttilskud.

Derudover bør du altid søge læge, hvis du oplever kraftige og gentagne mavesmerter eller har slimet eller blodig afføring. Disse symptomer vil dog også være symptomer på underliggende mavelidelser såsom mavesår.

Under alle omstændigheder vil vi dog her hos Mave-problemer.dk opfordre jer til at holde øje med både jeres afføringsmønster og ikke mindst jeres prutter, hvis I vil holde hånd i hanke med jeres helbred. Det er oftest her man kan se de første tegn på om ens mave – og dermed også immunsystem fungerer optimalt.

Luft i maven Luft i tarmene, man skal af med luft fra tarmene mere end 20 gange om dagen. Man prutter mere end 20 gange i døgnet. Luft i maven kan afhjælpes med kostomlægninger eller via kosttilskud såsom probiotika, der nedbryder den ekstra luft i tarmene.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,94 / 17
4.94 17

Find mere information her

Sundhed.dk

Netdoktor.dk

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.