Irriteret tyktarm

Irriteret tyktrarm

Irriteret tyktrarm

Irriteret tyktarm, også kaldet irritabel tarm eller IBS, er en mavelidelse, som rammer imellem 15-30% af alle danskere. Sygdommen opleves af nogle blot periodisk, imens den af andre er kronisk. Selvom der ikke findes én bestemt kur imod sygdommen, så er der mange måder, hvorpå man kan lindre sine gener.

Man kan således både anvende medicin, eller ved at bruge kosttilskud eller helt vælge at omlægge sin kost.

I dette indlæg giver vi jer det fulde overblik over, hvordan du kan afhjælpe dine symptomer.

Mebeverine imod irriteret tyktarm

Mebeverin er et antispasmodisk lægemiddel brugt til at afslappe fordøjelsessystemets muskler for at lindre symptomer på irritabel tarmsyndrom. Mebeverin har vist sig som et af de mest effektive præparater på markedet imod irritabel tarm. 

1 dags levering >

Hvad er årsagen til irritabel tarm?

Den egentlige årsag til sygdommen er fortsat ukendt, da man fra et lægevidenskabeligt synspunkt endnu ikke har været i stand til at fastslå en egentlig årsag. I stedet mener man, at sygdommen skyldes flere delårsager, der alle spiller en rolle i sygdommens symptomer og udbredelse.

Man mener dog, at hovedårsagen til irriteret tarm skyldes en betændelsestilstand i din tyktarm som gør det sværere for dine tarme at fordøje den mad du indtager, hvilket resulterer i en lang række gener såsom diarre og oppustethed. Derudover er der også nogle der mener, at vores tarmflora kan spille en rolle. Tarmfloraen underøstter hele vores fordøjelsesproces og er meget forskellig fra person til person.

De fleste læger er dog enige om, at irritabel tyktarm har en forbindelse til den type mad som mand indtager i særligt den veste del af verden, som indeholder mange kulhydrater, store mængder fedt, masser af sukker og mælkeprodukter. Sidst men ikke mindst mener man også, at vores indtag af alkohol og forbrug af cigaretter kan spille en rolle.

Udover dårlig kost har motion også en stor indvirkning på vores tarmsystem og derfor kan en blanding af lav aktivitet i dagligdagen samt meget stillesiddende arbejde, være en medvirkende faktor til at forklare, hvorfor så mange oplever problemer med tarmsystemet.

Stress og depression er også faktorer som kan have en betydning for vores tarmsystem. Næsten 80% af vores immunforsvar findes i vores mave, så når man er stresset eller deprimeret, kan denne tilstand have en indflydelse på vores tarmsystem og medvirke til at fremprovokere irriteret tyktarm.

Hvad er symptomerne?

Der er mange forskellige symptomer på irriteret tyktarm, hvilket betyder, at mange forveksler det med en række andre mavelidelser.

De mest udbredte symptomer på irriteret tyktarm er:

Udover disse symptomer, kan du opleve en række øvrige symptomer, som de fleste ikke øjeblikkeligt forbinder med problemer med tarmsystemet.

Disse sekundære symptomer inkluderer blandt andet:

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Menstruationssmerter
  • Muskler- og ledsmerter

Disse sekundære symptomer minder for mange om de symptomer som mange får i løbet af influenzasæsonen. Derfor er det særligt vigtigt at holde løbende øje med sin fordøjelse, hvis man skal have mulighed for at vurdere, om man eventuelt lider med irritabel tarmsyndrom.

Hvordan behandles irriteret tyktarm?

Der findes mange måder at behandle irriteret tyktarm på. Hvilken behandlingsmetode, der er den bedste for dig, afhænger af hvilke symptomer du oplever.

Overordnet er der dog fem muligheder du kan benytte dig af:

  • Bruge medicin
  • Tage kosttilskud der sætter tarmsystemet i gang
  • Omlægge dine kostvaner
  • Bruge afføringsmiddel
  • Bruge lægemidler der indeholder lopamid, til at modvirke dårlig mave

Medicin mod irriteret tarm

Når det kommer til medicinsk behandling findes der en række præparater, som du kan tage, som kan lindre og afhjælpe symptomerne ved irriteret tyktarm. Et af de mest effektive er præparater er Mebeverine.

Mebeverine er et antispasmodisk lægemiddel i tabletform, som kan lindre symptomerne ved irriteret tyktarm hurtigt og effektivt. Du behøver blot at tage tre tabletter dagligt.

Mebeverine imod irriteret tyktarm

Mebeverin er et antispasmodisk lægemiddel brugt til at afslappe fordøjelsessystemets muskler for at lindre symptomer på irritabel tarmsyndrom. Mebeverin har vist sig som et af de mest effektive præparater på markedet imod irritabel tarm. 

1 dags levering >

Medicin kan særligt være en god løsning, hvis du er en af dem der døjer med kroniske symptomer eller pludselige men kraftige symptomer. Mebeverine virker kort sagt ved at få dit tarmsystem til at slappe af og dermed lindrer det dine symptomer markant.

Hos Treated.com kan du få hjælp af danske læger til at få den rette behandling ud fra dine individuelle symptomer.

Kosttilskud imod irriteret tarm

Udover medicin kan du også vælge at supplere din kost med konkrete kosttilskud. Har du irriteret tyktarm med forstoppelsessymptomer, bør du se på din kost. Her er det særligt vigtigt, at du får fibre nok i din kost, da det bidrager til at binde din afføring sammen og dermed kan det være et effektivt middel til at lindre symptomer som eksempelvis tynd mave. Du skal dog være opmærksom på, at disse kosttilskud kan øge luftgenerne hos nogle personer.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

I Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 33% i dag! >

Nogle af de mest populære kosttilskud her består af probiotika også kaldet mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier har en positiv indvirkning på ens tarmflora og dermed kan det medvirke til hurtigt og effektivt at genoprette den naturlige bakteriebalance i dit tarmsystem. Du kan læse meget mere om tarmfloranens betydning for vores sundhed på denne side.

Omlægning af kostvaner – LOW FODMAP Diæt

Sidst men ikke mindst kan den bedste løsning på irritabel tarmsyndrom være at omlægge sine kostvaner helt. Som tidligere nævnt er der stor forskel på, hvor kraftige og hvor ofte man oplever symptomer på irriteret tarmsyndrom og derfor kan den bedste løsning være at omlægge sine kostvaner fundamentalt.

Der er en række fødevarer, som man er sikker på bidrager til at irriterer dit tarmsystem og derfor har man opfundet en særlig diæt kaldet Low Fodmap Diet. Dette er en særlig diæt, hvor man undgår at indtage en række kortkædede kulhydrater, som er svære at fordøje.

Brug naturlige afføringsmiddeler imod irriteret tyktarm

Som en fjerde løsning kan brugen af lette afføringsmiddeler også være en løsning på gener i forbindelse med irriteret tarmsyndrom. Dette er særligt værd at overveje, hvis du døjer med forstoppelsessymptomer. I disse tilfælde bør vælge et afføringsmiddel, der sørger for at binde vandet i dine tarme, så det medvirker til at blødgøre din afføring.

Fybogel Mebeverine imod forstoppelse ved IBS

Fybogel Mebeverine lindrer symptomer på forstoppelse ved at booste mængden af fibre i tarmene samtidig med at det får tarmene til at slappe af. Fybogel Mebeverine er derfor særligt godt at anvende hvis du døjer med IBS og forstoppelsessymptomer. 

Bestil i dag og modtag i morgen. >

Brug stoppemidler med lopamid til at modvirke tynd mave

Imens nogle personer med IBS døjer med forstoppelse, er der andre personer, der modsat døjer med tynd mave og diarrelignende symptomer. For disse personer kan det være nødvendigt at indtage præparater der indeholder stoffet loperamid, der medvirker til at stoppe din afføring.

Norimode mod Akut og Kronisk diarre

Norimode tabletter bruges til at afhjælpe symptomer på diarré. Den aktive ingrediens er loperamid-hydrochlorid, som virker ved at sløve sammentrækningerne der får mad og afføring til at bevæge sig gennem tarmen, hvilket skaber en fast afføring. Norimode virker hurtigt og effektivt!

1 dags levering >

Motion er også vigtigt for dit tarmsystem

Udover alle disse behandlingsmuligheder er det også vigtigt at påpeget, at særligt motion og fysisk aktivitet er en meget vigtig del af at have en velfungerende mave. Hvis man døjer med irriteret tyktarm er det derfor ekstra vigtigt, at man dyrker mindst 30 minutters motion hver dag.

For det første påvirker motion påvirker mave-tarm-kanalen, da det bidrager til at mindske den tid, det tager for maden at passere tyktarmen, hvilket har direkte indflydelse på afføringen. Jo hurtigere maden passerer igennem dit tarmsystem jo mindre vand forsvinder der undervejs, hvilket giver en blødere afføring, hvilket er lettere at komme af med. Motion bidrager også til at tarmmuskulaturens evne til at trækker sig ordentligt sammen, hvilket hjælper til kroppen til at transportere afføringen mere effektivt.

Er irritabel tyktarm farligt?

Det korte svar er nej! Heldigvis har irritabel tyktarm ikke nogle skadelige konsekvenser. Men rigtig mange danskere oplever store gener i forbindelse med sygdommen. Dette kan både være af en praktisk karakter. Det er svært at passe sit arbejde eller at koncentrere sig, hvis man ofte skal på toilettet, eller hvis man døjer med meget luft i maven.

Derudover er irriteret tyktarm en lidelse som kan være svær at regulere, og derfor oplever mange en stor usikkerhed i forbindelse med sygdommen, da det er svært at vide, hvornår ens mave pludselig går amok.

Sidst men ikke mindst kan irriteret tyktarm have en række psykologiske effekter og personer med denne lidelse kan ofte blive ramt af perioder med lavt selvværd eller egentlig depression, da det er en svær lidelse at tale om for mange. Mange frygter således, at der vil blive gjort grin med dem, hvis de fortæller vennerne eller chefen om deres symptomer.

Hos mave-problemer.dk ved vi godt dette er svært at tale om, men vi vil altid opfordre jer til at informere jeres nærmeste om jeres symptomer både derhjemme og på arbejdet. Selvom det kan være svært at få sagt, så er dette en meget almindelig mavelidelse, hvilket gør, at folk vil have forståelse for de gener det kan medføre. Som sagt døjer knap 1/4 danskere med irriteret tyktarm, så du ikke alene. Tværtimod.

Det værste man kan gøre er ikke at gøre noget.

Hvem bliver ramt af irriteret tyktarm?

Irriteret tyktarm rammer både mænd, kvinder og børn. Dog forekommer lidelsen langt oftere hos kvinder end hos mænd. Derudover er det særligt yngre mennesker der rammes af denne lidelse, hvilket blandt andet er en medvirkende årsag til, at man mener, at kost og livsstilsvaner har en indflydelse på fremkomsten af sygdommen, da særligt yngre mennesker spiser mere fedtholdig mad, drikker mere alkohol og ryger oftere end den ældre generation.

Som sagt rammes imellem 15-30% af alle danskere i løbet af deres liv af irriteret tyktarm, men for langt de fleste er dette kun periodisk imens det for langt færre er en kronisk tilstand. Langt de fleste vil derfor opleve at deres symptomer går i sig selv igen med tiden.

Irriteret tyktarm Irriteret tyktarm er en mavelidelse der kan medføre skiftende afføringsmønster, ildelugtende prutter, oppustethed og forstoppelse. Ildelugtende prutter, skiftende afføringsmønster, diarre, forstoppelse, oppustethed. Slimet afføring. Irriteret tyktarm kan behandles med medicin, kostomlægninger og særlige kosttilskud. Den rette kur afhænger af den enkelte persons symptomer.
Rating 4,87 / 15
4.87 15

Find mere information her

https://ccf.dk/information/irritabel-tyktarm-ibs

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.