Irriteret tyktarm

Irriteret tyktrarm

Irriteret tyktrarm

Irriteret tyktarm, også kaldet irritabel tarm eller IBS, er en mavelidelse, som rammer imellem 15-30% af alle danskere. Sygdommen opleves af nogle blot periodisk, imens den af andre er kronisk. Selvom der ikke findes én bestemt kur imod sygdommen, så er der mange måder, hvorpå man kan lindre sine gener.

Man kan således både anvende medicin, ved at bruge kosttilskud eller helt vælge at omlægge sin kost.

I dette indlæg giver vi jer det fulde overblik over, hvordan du kan afhjælpe dine symptomer.

Low Fodmap opskrifter

Low Fodmap Diet er den mest populære bogserier med Low Fodmap opskrifter herhjemme. Heri finder du massevis af velsmagende retter, der er særligt udviklet til person med et følsomt tarmsystem. Bogen findes i 3 dele. 

Bestil i dag. >

Hvad er årsagen til irritabel tarm?

Den egentlige årsag til sygdommen er fortsat ukendt, da man fra et lægevidenskabeligt synspunkt endnu ikke har været i stand til at fastslå en egentlig årsag. I stedet mener man, at sygdommen skyldes flere delårsager, der alle spiller en rolle i sygdommens symptomer og udbredelse.

Man mener dog, at hovedårsagen til irriteret tarm skyldes en betændelsestilstand i din tyktarm som gør det sværere for dine tarme at fordøje den mad du indtager, hvilket resulterer i en lang række gener såsom diarre og oppustethed. Derudover er der også nogle der mener, at vores tarmflora kan spille en rolle. Tarmfloraen underøstter hele vores fordøjelsesproces og er meget forskellig fra person til person.

De fleste læger er dog enige om, at irritabel tyktarm har en forbindelse til den type mad som mand indtager i særligt den veste del af verden, som indeholder mange kulhydrater, store mængder fedt, masser af sukker og mælkeprodukter. Sidst men ikke mindst mener man også, at vores indtag af alkohol og forbrug af cigaretter kan spille en rolle.

Udover dårlig kost har motion også en stor indvirkning på vores tarmsystem og derfor kan en blanding af lav aktivitet i dagligdagen samt meget stillesiddende arbejde, være en medvirkende faktor til at forklare, hvorfor så mange oplever problemer med tarmsystemet.

Stress og depression er også faktorer som kan have en betydning for vores tarmsystem. Næsten 80% af vores immunforsvar findes i vores mave, så når man er stresset eller deprimeret, kan denne tilstand have en indflydelse på vores tarmsystem og medvirke til at fremprovokere irriteret tyktarm.

Hvad er symptomerne?

Der er mange forskellige symptomer på irriteret tyktarm, hvilket betyder, at mange forveksler det med en række andre mavelidelser.

De mest udbredte symptomer på irriteret tyktarm er:

Udover disse symptomer, kan du opleve en række øvrige symptomer, som de fleste ikke øjeblikkeligt forbinder med problemer med tarmsystemet.

Disse sekundære symptomer inkluderer blandt andet:

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Menstruationssmerter
  • Muskler- og ledsmerter

Disse sekundære symptomer minder for mange om de symptomer som mange får i løbet af influenzasæsonen. Derfor er det særligt vigtigt at holde løbende øje med sin fordøjelse, hvis man skal have mulighed for at vurdere, om man eventuelt lider med irritabel tarmsyndrom.

Hvordan behandles irriteret tyktarm?

Der findes ikke én bestemt kur mod IBS i dag. I stedet kan man sige at der er flere kure. Her giver det særligt mening at tale om akutte kure og langsigtede kure.

Akutte kure er kure som letter akutte symptomer på eksempelvis diarre eller oppustethed. Den mere langsigtede løsning er grundlæggende at omlægge sine kostvaner.

De fleste personer med IBS må derfor indstille sig på at gøre brug af forskellige midler for at lette deres symptomer.

Overordnet kan du vælge imellem tre former for behandlinger.

Hvad siger forskningen?

Man har i mange år forsøgt at finde en klar forklaring på hvorfor IBS opstår, samt hvordan det bedst behandles.

I den forbindelse har der været lavet flere studier af effekten af henholdsvis kost og medicin og IBS.

Det mest bemærkelsesværdige studie blev lavet i 2014 af en dansk forsker ved navn Natalia Pedersen.

Natalia Pedersen lavede et forsøg der inkluderede 123 patienter med IBS.

Først blev alle testpersoner undersøgt og givet en score fra 0-500 alt efter, hvor alvorlig deres symptomer var. Herefter blev alle patienter anonymiseret og sat på en af tre kure, som skulle være i seks uger.

Den første gruppe skulle fortsætte med at spise den samme diæt som hidtil. Den anden gruppe skulle spise en Low Fodmap diæt og den sidste gruppe skulle spise den samme diæt som tidligere, samtidig med, at de skulle tage ekstra probiotika tilskud.

Den gruppe der oplevede den største positive effekt, var dem, der gik over til at spise en Low Fodmap diæt.

Disse personer oplevede at deres score faldt med 150 points. De personer der supplerede deres kost med probiotika tilskud oplevede i snit en fald på 80 points. Og den sidste gruppe der ikke gjorde noget oplevede et mindre fald på 30 points.

Omlægning af kostvaner – LOW FODMAP Diæt

Som forklaret ovenfor peget forskningen indtil videre på, at den mest effektive og langsigtede løsning på irriteret tyktarm, er at omlægge sine kostvaner.

Der er en række fødevarer, som man er sikker på bidrager til at irritere dit tarmsystem og derfor har man opfundet en særlig diæt kaldet Low Fodmap Diet. Dette er en særlig diæt, hvor man undgår at indtage en række kortkædede kulhydrater, som er svære at fordøje.

Det er dog forskelligt fra person til person, hvilke kulhydrater man ikke kan tåle og derfor er det bedset ved denne diæt at den kan hjælpe dig med at indentificere de fødevarer som du bør indgå. I dag findes der masser af kogebger som kan hjælpe dig med netop dette.

Low Fodmap opskrifter

Low Fodmap Diet er den mest populære bogserier med Low Fodmap opskrifter herhjemme. Heri finder du massevis af velsmagende retter, der er særligt udviklet til person med et følsomt tarmsystem. Bogen findes i 3 dele. 

Bestil i dag. >

Du kan læse mere om Low Fodmap diæten på denne side.

Probiotika tilskud imod irriteret tarm

Udover at omlægge dine kostvaner, kan du også vælge at supplere din kost med konkrete kosttilskud såsom probiotika

Probiotika består overvejende af gavnlige mælkesyrebakteirer, som medvirker til at understøtte vores fordøjelsessystem ved at styrke vores tarmflora.

De hjælper derfor med at nedbryde mange af de fødevarer, som vores mave har svært ved at bearbejde. Ved at tage et kraftfuldt probiotika tilskud kan du hjælpe med at lindre dine gener.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Du kan læse meget mere om tarmfloranens betydning for vores sundhed på denne side.

Medicin til lindring af akutte symptomer ved irriteret tarm

En tredje behandlingsmulighed man kan gøre brug af ved IBS, er akut lindring af diverse symptomer som man oplever.

Når det kommer til medicinsk behandling af IBS findes der en række præparater, som du kan tage, som kan lindre og afhjælpe dine symptomer. Det særlige ved irritabel tyktarm er dog, som tidligere nævnt, at symptomerne kan variere fra person til person.

Derfor bør man udvælge sin medicin på baggrund af de symptomer man oplever.

Hurtig lindring af flere IBS symptomer

De fleste IBS patienter lider af flere forskellige symptomer som diarre, mavesmerter, sure opstød m.fl, imens andre oplever ét dominerende symptom. Hvis du er blandt dem, der oplever flere forskellige symptomer, så kan du overveje at anvende Silicol Gel.

Silicol Gel bruges til behandling af akutte og kroniske mave-tarmproblemer, herunder særligt IBS.

Silicol Gel indeholder kiselsyre, hvilket er jordens næstmest forekommende element efter ilt. Når kiselsyre indtages, lægger den sig som en beskyttende og beroligende hinde i din mave og tarm. På den modvirker Silico Gel en lang række af de mest almindelige symptomer ved IBS.

Silicol Gel til behandling af IBS

Silico Gel er særligt udviklet til at få din mave til at slappe af. På grund af sit høje indhold af kiselsyre, lægger der sig en beskyttende og beroligende hinde i din mave og tarm, hvilket modvirker sure opstød, oppustethed og luft i maven og mavesmerter. 

Spar 9% i dag! >

Øg mængden af kostfibre for at få en mave i balance

En anden løsning du kan bruge, hvis du døjer med flere symptomer herunder forstoppelse og diarre, er HUSK’s loppefrøskaller. Loppefrøskaller er naturligt rig på kostfibre, der medvirker til at sætte din mave i gang. Ved at indtage flere kostfibre kan du hurtigt bringe balance i din mave og lindre dine symptomer effektivt. Personer med IBS har ofte brug for flere kostfibre end de fleste.

Husk Psyllium-frøskaller mod IBS

Husk Psyllium-frøskaller er et godkendt naturlægemiddel til behandling af irriteret tyktarm. Husk Psyllium-frøskaller modvirker blandt andet symptomer som diarré og forstoppelse hurtigt og effektivt. Husk er et 100% naturligt fiberprodukt uden tilsætningsstoffer.

Spar 15% i dag! >

Brug afføringsmiddeler ved forstoppelsessymptomer

Hvis du lider af forstoppelsessymptomer som IBS patient, bør du anvende lette afføringsmiddeler. I disse tilfælde bør du vælge et afføringsmiddel, der sørger for at binde vandet i dine tarme, så det medvirker til at blødgøre din afføring.

Moxalole imod kronisk forstoppelse

Moxalole er et middel til behandling af kronisk forstoppelse eller til opløsning af hård og indeklemt afføring. Moxalole er et pulver, som du skal opløse i et lille glas vand og drikke – det smager mildt og friskt af citrus.

Spar 15% >

Brug stoppemidler med lopamid til at modvirke tynd mave

Imens nogle personer med IBS døjer med forstoppelse, er der andre personer, der modsat døjer med tynd mave og diarrelignende symptomer.

For disse personer kan det være nødvendigt at indtage præparater der indeholder stoffet loperamid, der medvirker til at stoppe din afføring.

Loperamid tabletter mod diarre

Imolope er et håndkøbslægemiddel der indeholder den aktive ingrediens loperamid som  behandler din diarré hurtigt og effektivt ved at gøre passagen gennem tarmene langsommere.  Ud over dette påvirker Loperamid ligeledes afføringen til at blive mere fast og ikke forekommer så ofte. Loperamid bør særligt være en fast del af din toilettaske på rejser.

Du bør dog ikke tage dette hvis du er gravid, tager andre former for medicin eller hvis du er lactoseintolerant.

Bedst til prisen. >

Motion er også vigtigt for dit tarmsystem

Udover alle disse behandlingsmuligheder er det også vigtigt at påpeget, at særligt motion og fysisk aktivitet er en meget vigtig del af at have en velfungerende mave. Hvis man døjer med irriteret tyktarm, er det derfor ekstra vigtigt, at man dyrker mindst 30 minutters motion hver dag.

For det første påvirker motion påvirker mave-tarm-kanalen, da det bidrager til at mindske den tid, det tager for maden at passere tyktarmen, hvilket har direkte indflydelse på afføringen. Jo hurtigere maden passerer igennem dit tarmsystem jo mindre vand forsvinder der undervejs, hvilket giver en blødere afføring, hvilket er lettere at komme af med. Motion bidrager også til at tarmmuskulaturens evne til at trækker sig ordentligt sammen, hvilket hjælper til kroppen til at transportere afføringen mere effektivt.

Hvem bliver ramt af irriteret tyktarm?

Irriteret tyktarm rammer både mænd, kvinder og børn. Dog forekommer lidelsen langt oftere hos kvinder end hos mænd. Derudover er det særligt yngre mennesker der rammes af denne lidelse, hvilket blandt andet er en medvirkende årsag til, at man mener, at kost og livsstilsvaner har en indflydelse på fremkomsten af sygdommen, da særligt yngre mennesker spiser mere fedtholdig mad, drikker mere alkohol og ryger oftere end den ældre generation.

Som sagt rammes imellem 15-30% af alle danskere i løbet af deres liv af irriteret tyktarm, men for langt de fleste er dette kun periodisk imens det for langt færre er en kronisk tilstand. Langt de fleste vil derfor opleve at deres symptomer går i sig selv igen med tiden.

Skal jeg gå til lægen?

Irritabel tyktarm er som sagt en sygdom der kan være svær at diagnosticere. Vi vil dog altid anbefale jer, at gå til lægen, hvis I føler smerter eller eksempelvis har lidt af enten diarre, forstoppelse eller har haft slim i afføringen over længere tid. Det kan ALDRIG skade at gå til læge, og for rigtigt magne, er det en stor lettelse at kunne få stillet en diagnose, hvis man har døjet med mange flere forskellige symptomer over længere tid.

Efter at du har fået din diagnose, gælder det om at finde den bedste lindring på dine symptomer. Som forklaret kan den rette behandling være meget forskellig fra person til person alt efter, hvilke symptomer, som man døjer med til dagligt.

Er irritabel tyktarm farligt?

Det korte svar er nej! Heldigvis har irritabel tyktarm ikke nogle skadelige konsekvenser. Men rigtig mange danskere oplever store gener i forbindelse med sygdommen. Dette kan både være af en praktisk karakter. Det er svært at passe sit arbejde eller at koncentrere sig, hvis man ofte skal på toilettet, eller hvis man døjer med meget luft i maven.

Derudover er irriteret tyktarm en lidelse som kan være svær at regulere, og derfor oplever mange en stor usikkerhed i forbindelse med sygdommen, da det er svært at vide, hvornår ens mave pludselig går amok.

Sidst men ikke mindst kan irriteret tyktarm have en række psykologiske effekter og personer med denne lidelse kan ofte blive ramt af perioder med lavt selvværd eller egentlig depression, da det er en svær lidelse at tale om for mange. Mange frygter således, at der vil blive gjort grin med dem, hvis de fortæller vennerne eller chefen om deres symptomer.

Hos mave-problemer.dk ved vi godt dette er svært at tale om, men vi vil altid opfordre jer til at informere jeres nærmeste om jeres symptomer både derhjemme og på arbejdet. Selvom det kan være svært at få sagt, så er dette en meget almindelig mavelidelse, hvilket gør, at folk vil have forståelse for de gener det kan medføre. Som sagt døjer knap 1/4 danskere med irriteret tyktarm, så du ikke alene. Tværtimod.

Det værste man kan gøre er ikke at gøre noget.

 

Irriteret tyktarm Irriteret tyktarm er en mavelidelse der kan medføre skiftende afføringsmønster, ildelugtende prutter, oppustethed og forstoppelse. Ildelugtende prutter, skiftende afføringsmønster, diarre, forstoppelse, oppustethed. Slimet afføring. Irriteret tyktarm kan behandles med medicin, kostomlægninger og særlige kosttilskud. Den rette kur afhænger af den enkelte persons symptomer.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,87 / 15
4.87 15

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.