Ildelugtende prutter

Ildelugtende prutter

Alle mennesker har luft i maven. Det er en helt naturlig del af vores fordøjelsesproces og en nødvendighed for at kroppen kan fungere. Samtidig er vores prutter en af den ting, som fortæller os om vores krop har det godt eller skidt. Særligt ildelugtende prutter og pludseligt skift i dine prutters lugt er noget du skal være opmærksom på. Vi forklarer her hvorfor!

Derfor får du luft i maven

Luft i maven er som sagt en helt naturlig del af vores fordøjelsesproces. Noget af den luft vi har i maven kommer indefra. Den opstår når vores tarme, og særligt vores tarmbakterier, skal nedbryde vores fødevarer. Mængden af luft i maven er forskellig fra person til person fordi vores kost er med til at bestemme hvilke tarmbakterier der dominerer i vores mave.

Derudover kan luft i maven også opstå på grund af den måde vi spiser på. Hvis man overspiser, spiser for hurtigt, ryger eller ofte er nervøs, bidrager man til at danne ekstra luft i maven fordi man trækker mere luft ind i kroppen. Disse årsager er derfor betinget af vores personlighed og ikke af vores kostvaner.

I de fleste tilfælde kan ildelugtende prutter dog modvirkes ved at tage kosttilskud eller medicin, der modvirker forstoppelse eller oppustethed.

Vi giver jer vores bedste råd længere nede i artiklen.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Hvorfor lugter prutter?

De fleste forventer det nok ikke, men vores prutter er rent faktisk lugtfrie. De består nemlig overvejede af lugtfrie gasser. Både vores fødevarer og den måde vi spiser på bidrager hver især med komponenter til vores prutter. Fra vores fødevarer får vi typisk hydrogen, methan og kuldioxid, der bliver produceret når vores tarmflora bearbejder de kulhydrater vi har spist.

Derudover bidrager vores omgivelser også til vores prutter. Fra vores omgivelser får vi tilført oxygen og nitrogen. Sammen skaber alle disse stoffer vores prutters lugt.

Den rådne lugt som mange kender som rådne æg, kommer fra en række svovlbrinte som skabes når vores tarmbakterier skal bearbejde protein, herunder særligt kød og mælkeprodukter.

Forskere fra Monash University i Melbourne, Australien, har tidligere undersøgt sammenhængen imellem indtagelsen af kød og mælkeprodukter og ildelugtende prutter. Deres undersøgelse konkluderede, at særligt tilstedeværelsen af aminosyren Cystein, der findes i både kød- og mælkeprodukter, øger mængden af svovlbrinte med op til 700%.

Disse fødevarer kan give ildelugtende prutter

Som fortalt ovenfor er det særligt vores kost, der afgør, hvordan vores prutter lugter. Og de helt store syndere her er ofte kød- og mælkeprodukter. Men derudover kan også kål og visse typer af grøntsager give ekstra meget luft i maven.

Fællesnævneren her er, at de alle er rige på sulfat.

Nogle af de fødevarer som er særligt rig på sulfat og dermed giver ildelugtende prutter inkluderer:

  • Æg
  • Løg, hvidløg og porrer
  • Kål
  • Spicy og krydret mad
  • Stærke oste

Kosttilskud mod luft i maven

En af de mest populære løsninger mod luft i maven og ildelugtende prutter, er at tage kosttilskud, som understøtter en naturlig fordøjelse.

Her kan vi særligt anbefale et produkt som Solaray Multidophilus 24.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Solaray Multidophilus 24 er et kosttilskud som indeholder 30 mia gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer. Ekstra mælkesyrebakterier hjælper til at styrke din fordøjelse og kan derfor medvirke til at mindske fordøjelsesbesvær, som kan give ekstra luft i maven. Derudover hjælper ekstra mælkesyrebakterier også med at styrke blandt andet immunforsvaret og modvirker dermed en lang række sygdomme og bidrager til øget energi.

Ildelugtende prutter kan være et symptom på en mavelidelse

Selvom manges prutter naturligt lugter dårligt, så kan det i sig selv også være et tegn på en underliggende mavelidelse.

De kan nemlig være et tegn på underliggende mavelidelser såsom:

Ildelugtende prutter og forstoppelse

Ildelugtende prutter optræder oftest i forbindelse med let og begyndende forstoppelse. Når man er forstoppet kan man ikke komme af med sin afføring. Dette medfører ofte at man kommer til at føle sig oppustet. Personer der lider af forstoppelse kan ikke komme af med deres afføring, da fordøjelsesprocessen bliver forstyrret, så tarmenes passagetid forlænges markant.

Det betyder kort sagt at vores afføring, som er kroppens restprodukt, ligger og rådner inde i tarmene. Og i takt med at vi fortsat spiser som vi plejer sker der en ophobning af afføring i tarmene, hvilket påvirker lugten på vores prutter.

Thea Go mod ildelugtende prutter

Thea Go er et naturlægemiddel til kortvarig brug ved træg mave og forstoppelse. The Go hjælper hurtigt din krop til at komme af med indeklemt afføring og lindrer derfor hurtigt ildelugtende prutter.

Bestil her. >

Her kan den bedste løsning i mange tilfælde være at tage afføringsmidler for at sætte maven i gang og komme af med den ophobede afføring. Dog kan man også her forsøge at indtage flere fibre eller mælkesyrebakterier.

At anvende afføringsmiddel virker dog oftest hurtigere end at tage mælkesyrebakterier eller at indtage ekstra fibre.

Ildelugtende prutter og oppustethed

Ildelugtende prutter opleves også tit hos personer der lider oppustethed. Oppustethed optræder som før nævnt ofte sammen med forstoppelse, men det kan også skyldes en ubalance i maven.

Solaray Multidophilus 24 (30 mia. bakterier)

Solaray Multidophilus 24 indeholder hele 24 forskellige slags mælkesyrebakterier som igennem den daglige dosis på 2 kapsler, giver hele 30 milliarder levende bakterier. Dette produkt er særligt velegnet for dig som gerne vil forbedre din fordøjelse og sørge for at indtage alle de vigtigste mælkesyrebakterier.

Spar 16% i dag! >

Denne ubalance kan blandt anet genoprettes ved at indtage flere mælkesyrebakterier som understøtter en naturlig fordøjelse. Til dette vil vi anbefale et produkt som Solaray Multidophilus 24.

Solaray Multidophilus 24 er et kosttilskud som indeholder 30 mia gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer. Ekstra mælkesyrebakterier hjælper til at styrke din fordøjelse og kan derfor medvirke til at mindske fordøjelsesbesvær, som kan give ekstra luft i maven. Derudover hjælper ekstra mælkesyrebakteier også med at styrke blandt andet immunforsvaret og modvirker dermed en lang række sygdomme og bidrager til øget energi.

Ildelugtende prutter og irriteret tarm

Sidst men ikke mindst, så opleves ildelugtende prutter også hos personer der lider af irriteret tarm. Selvom lægerne ikke kan blive helt enige om, hvad den primære årsag til irriteret tyktarm er, så ved vi at tarmen har en nedsat funktionalitet, hvilket blandt andet resulterer i øget luft i maven.

Irriteret tyktarm ledsages også af en række andre symptomer end ildelugtende prutter herunder mavesmerter, diarre, vekslende afføringsmønster og nogle gange slimet afføring.

Den bedste kur i dette tilfælde kan være meget forskellig, da folk oplever denne mavelidelse meget forskelligt. Du kan med fordel prøve at supplere din kost med ekstra fibre ligesom ovenfor, men derudover bør du også kigge på din kost, da folk med IBS har særligt svært ved at fordøje en række tunge kulhydrater.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse øvrige symptomer, kan du med fordel også kontakte din læge med henblik på at blive undersøgt. Hvis du får stillet diagnosen irriteret tarm, er det lettere at finde frem til den rette lindring på dine maveproblemer.

Vores råd: Hold øje med jeres prutter

Hos maveproblemer.dk har vi fået mange henvendelser om lugten på prutter – og det er vi rigtigt glade for. Lugten på jeres prutter er nemlig et signal om, hvordan jeres mave har det. Som udgangspunkt bør lugten på jeres prutter ikke ændre sig, hvis ikke jeres kostvaner har ændret sig.

Så hvis I pludselig oplever at jeres prutter lugter værre eller blot væsentligt anderledes, end hvad I er vant til, uden at I har ændret på jeres kostplaner, så skal I være på vagt. Det kan være et tegn på at noget er ved at ændre sig, eller at I er ved at blive syge.

 

Ildelugtende prutter Ildelugtende prutter kan være et resultat af dårlig kostsammensætning, men det kan også være et tegn på underliggende mavelidelser som irriteret tyktarm, forstoppelse og oppustethed. Ens prutter skifter lugt og lugter ofte rådendt eller af rådne æg. Problemet kan lindes enten ved at omlægge sine kostvaner eller ved at indtage flere mælkesyrebakterier. Hvis ildelugtende prutter opstår som en del af forstoppelse, skal man istedet tage afføringsmiddel.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,82 / 11
4.82 11

Find mere information her

Sundhed.dk

Netdoctor.dk

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.