Ildelugtende prutter

Ildelugtende prutter

Alle mennesker har luft i maven. Det er en helt naturlig del af vores fordøjelsesproces og en nødvendighed for at kroppen kan fungere. Samtidig er vores prutter en af den ting, som fortæller os om vores krop har det godt eller skidt. Særligt ildelugtende prutter og pludseligt skift i dine prutters lugt er noget du skal være opmærksom på. Vi forklarer her hvorfor!

Derfor får du luft i maven

Luft i maven er som sagt en helt naturlig del af vores fordøjelsesproces. Noget af den luft vi har i maven kommer indefra. Den opstår når vores tarme, og særligt vores tarmbakterier, skal nedbryde vores fødevarer. Mængden af luft i maven er forskellig fra person til person fordi vores kost er med til at bestemme hvilke tarmbakterier der dominerer i vores mave.

Derudover kan luft i maven også opstå på grund af den måde vi spiser på. Hvis man overspiser, spiser for hurtigt, ryger eller ofte er nervøs, bidrager man til at danne ekstra luft i maven fordi man trækker mere luft ind i kroppen. Disse årsager er derfor betinget af vores personlighed og ikke af vores kostvaner.

I de fleste tilfælde kan ildelugtende prutter dog modvirkes ved at tage kosttilskud eller medicin, der modvirker forstoppelse eller oppustethed.

Vi giver jer vores bedste råd længere nede i artiklen.

Movicol Pulverbreve imod forstoppelse

Movicol er et afføringsmiddel, som skal indtages oralt og bruges til behandling af forstoppelse hos voksne, unge og ældre. Brevene indtages nemt oralt ved blot at blande et brevs indhold af pulver op i et lille glas vand. 

Bestil her. >

Hvorfor lugter prutter?

De fleste forventer det nok ikke, men vores prutter er rent faktisk lugtfrie. De består nemlig overvejede af lugtfrie gasser. Både vores fødevarer og den måde vi spiser på bidrager hver især med komponenter til vores prutter. Fra vores fødevarer får vi typisk hydrogen, methan og kuldioxid, der bliver produceret når vores tarmflora bearbejder de kulhydrater vi har spist.

Derudover bidrager vores omgivelser også til vores prutter. Fra vores omgivelser får vi tilført oxygen og nitrogen. Sammen skaber alle disse stoffer vores prutters lugt.

Den rådne lugt som mange kender som rådne æg, kommer fra en række svovlbrinte som skabes når vores tarmbakterier skal bearbejde protein, herunder særligt kød og mælkeprodukter.

Forskere fra Monash University i Melbourne, Australien, har tidligere undersøgt sammenhængen imellem indtagelsen af kød og mælkeprodukter og ildelugtende prutter. Deres undersøgelse konkluderede, at særligt tilstedeværelsen af aminosyren Cystein, der findes i både kød- og mælkeprodukter, øger mængden af svovlbrinte med op til 700%.

Disse fødevarer kan give ildelugtende prutter

Som fortalt ovenfor er det særligt vores kost, der afgør, hvordan vores prutter lugter. Og de helt store syndere her er ofte kød- og mælkeprodukter. Men derudover kan også kål og visse typer af grøntsager forsage ekstra meget luft i maven.

Fællesnævneren her er, at de alle er rige på sulfat.

Nogle af de fødevarer som er særligt rig på sulfat og dermed giver ildelugtende prutter inkluderer:

  • Æg
  • Løg, hvidløg og porrer
  • Kål
  • Spicy og krydret mad
  • Stærke oste

Vores prutter siger en masse om vores maves sundhed

Vores prutter er som nævnt et resultat af den mad som vi spiser. Og den mad som vi spiser er en væsentlig del af forklaringen på, om vi har et velfungerende tarmsystem eller ej. Det betyder også, at vores prutter kan være en vej til at vide om man har en mave i balance eller ej. Og særligt ildelugtende prutter er et varsel som man skal være opmærksom på. De kan nemlig være et tegn på underliggende mavelidelser såsom:

Ildelugtende prutter og forstoppelse

Ildelugtende prutter optræder ofte i forbindelse med forstoppelse. Når man er forstoppet kan man ikke komme af med sin afføring. Dette medfører ofte at man kommer til at føle sig oppustet. Personer der lider af forstoppelse kan ikke komme af med deres afføring, da fordøjelsesprocessen bliver forstyrret så tarmenes passagetid forlænges markant.

Det betyder kort sagt at vores afføring, som er kroppens restprodukt ligger og rådner inde i tarmene. Og i takt med at vi fortsat spiser som vi plejer sker der en ophobning i tarmene, hvilket påvirker lugten på vores prutter.

Movicol Pulverbreve imod forstoppelse

Movicol er et afføringsmiddel, som skal indtages oralt og bruges til behandling af forstoppelse hos voksne, unge og ældre. Brevene indtages nemt oralt ved blot at blande et brevs indhold af pulver op i et lille glas vand. 

Bestil her. >

Her kan den bedste løsning i mange tilfælde være at tage afføringsmidler for at sætte maven i gang og komme af med den ophobede afføring. Dog kan man også her forsøge at indtage flere fibre eller mælkesyrebakterier.

Ildelugtende prutter og oppustethed

Ildelugtende prutter opleves også tit hos personer der lider oppustethed. Oppustethed optræder som før nævnt ofte sammen med forstoppelse, men det kan også skyldes en ubalance i maven.

ISAY: Oppustethed

ISAY”s middel mod oppustethed virker allerede inden for 20 minutter og mindsker gener forsaget af luft i tarmene herunder mavesmerter, oppustethed og ildelugtende prutter. Produktet kan også bruges til at lindre symptomer på IBS.

Spar 15% >

Denne ubalance kan være forsaget af vores kost, som skaber en ubalance af de tarmbakterier der skal nedbryde vores mad. Her er løsningen at indtage flere fibre eller mælkesyrebakterier for at sætte maven i gang ligesom ovenfor.

Ildelugtende prutter og irriteret tarm

Sidst men ikke mindst, så opleves ildelugtende prutter også hos personer der lider af irriteret tarm. Selvom lægerne ikke kan blive helt enige om, hvad den primære årsag til irriteret tyktarm er, så ved vi at tarmen har en nedsat funktionalitet, hvilket blandt andet resulterer i øget luft i maven.

Irriteret tyktarm ledsages også af en række andre symptomer end ildelugtende prutter herunder mavesmerter, diarre, vekslende afføringsmønster og nogle gange slimet afføring.

Den bedste kur i dette tilfælde kan være meget forskellig, da folk oplever denne mavelidelse meget forskelligt. Du kan med fordel prøve at supplere din kost med ekstra fibre ligesom ovenfor, men derudover bør du også kigge på din kost, da folk med IBS har særligt svært ved at fordøje en række tunge kulhydrater.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse øvrige symptomer, kan du med fordel også kontakte din læge med henblik på at blive undersøgt. Hvis du får stillet diagnosen irriteret tarm, er det lettere at finde frem til den rette lindring på dine maveproblemer.

Vores råd: Hold øje med jeres prutter

Hos maveproblemer.dk har vi fået mange henvendelser om lugten på prutter – og det er vi rigtigt glade for. Lugten på jeres prutter er nemlig et signal om, hvordan jeres mave har det. Som udgangspunkt bør lugten på jeres prutter ikke ændre sig, hvis ikke jeres kostvaner har ændret sig.

Så hvis I pludselig oplever at jeres prutter lugter værre eller blot væsentligt anderledes, end hvad I er vant til, uden at I har ændret på jeres kostplaner, så skal I være på vagt. Det kan være et tegn på at noget er ved at ændre sig, eller at I er ved at blive syge.

 

Ildelugtende prutter Ildelugtende prutter kan være et resultat af dårlig kostsammensætning, men det kan også være et tegn på underliggende mavelidelser som irriteret tyktarm, forstoppelse og oppustethed. Ens prutter skifter lugt og lugter ofte rådendt eller af rådne æg. Problemet kan lindes enten ved at omlægge sine kostvaner eller ved at indtage flere mælkesyrebakterier. Hvis ildelugtende prutter opstår som en del af forstoppelse, skal man istedet tage afføringsmiddel.
Rating 4,82 / 11
4.82 11

Find mere information her

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/tyktarm/luft-i-maven/

https://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/forstoppelse.htm

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.