Mad imod diaree

Hvad skal man spise når man har diarre?

Hvad skal man spise når man har diarre?

Ritgig mange danskere bliver ramt af diarre hvert år. For nogle er det kun en midlertidig tilstand, der hurtigt går i sig selv igen.

Men for mange andre er det en mere kronisk tilstand, der betyder, at man i kortere og længere perioder døjer med dårlig mave. Udover at være ekstremt ubehagelig, så er det også svært at spise, og dermed at komme ovenpå igen, når man døjer med diarre. Men der er en række fødevarer som din mave kan tåle. Vi giver dig her det fulde overblik over, hvilke fødevarer du bør spise, og hvilke kostråd du bør følge, når du har diarre!

Sidst i artiklen finder du også et vores bud på, hvordan du hurtigt styrker dit immunforsvar ovenpå dit sygdomsforløb⇓

Genopret din mave med probiotika tilskud

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at styrke dit immunforsvar efter dårlig mave. Dette produkt indeholder 30 milliarder gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse.

Spar 33% i dag! >

Hvorfor får man diarre?

Diarre er en mavlidelse som rammer rigtigt mange danskere hvert år. For langt de fleste er dette en midlertidig tilstand, der går i sig selv igen efter kort tid. Men for andre er det en tilbagevendende eller delvis permanent tilstand.

Diarre kan nemlig være et tegn på underliggende mavelidelser som irriteret tarm.

Uanset om der er tale om midlertidig eller tilbagevende diarre kan det være utroligt hårdt for den enkelte person. Diarre er et tegn på at der er noget galt i dit tarmssystem, og siden man ikke kan holde sin mad i sig, mister man både næring i form af vitaminer og miniraler, samt ikke mindst væske.

Årsagen til at man får diarre skyldes ofte en bakteriel infektion. De mest hyppige infektioner her er ecolibakterier og salmonella. Ved diarre passerer den mad og væske som vi indtager kort sagt lige igennem vores mave-tarmsystem. Det sker så hurtigt, at vores tarme ikke får bearbejdet maden og optaget næringen og udskilt et fast slut-produkt, som vi normalt oplever. Istedet kan man opleve at man nærmest kun afgiver væskelignende afføring når man har diarre.

Hyppige tilfælde hvor folk får diarre er i situationer hvor man er udsat for dårlig hygiejne, såsom når man er ude at rejse, eller efter at man har været igennem en behandling med antibiotika. Derudover bliver mange også smittet ved madforgiftninger. Sidst men ikke mindst kan man også få overført virus fra andre mennesker ved kontakt. Og særligt derfor er der mange herhjemme der bliver smittet med feber og efterfølgende diarre herhjemme.

Hvilken mad skal man spise, når man har diarre?

Når man har diarre er det sidst man tænker på helt naturligt at spise. Men det er meget vigtigt at man sørger for både at få noget at spise og at drikke, da vores krop skal bruge både vitaminer og mineraler samt væske for at kunne komme ovenpå igen.

Derfor er det særligt vigtigt at man sørger for at spise de rette fødevarer, hvis man ønsker at lindre sine symptomer. Ved at indtage de rigtige fødevarer, giver man sig selv de bedste forudsætninger for hurtigt at blive rask igen.

Her er der en række fødevarer som er kendt for at hjælpe imod diarre.

Disse inkluderer blandt andet:

 • Kartofler
 • Hørfrø
 • Æbler
 • Gulerødder
 • Græskarfrø
 • Fuldkorn
 • Bananer
 • Citroner
 • Solsikkekerner
 • Limefrugter

Fælles for disse fødevarer er at de er nemme at fordøje for kroppen. De hjælper særligt til at binde væske i kroppen og kan derfor bidrage til at gøre din afføring mere fast.  Derudover er de også alle rige på gode let-fordøjelige kulhydrater og ikke mindst vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, for at kunne fungere optimalt.

Hvis du oplever perioder med diarre kan det være en stor fordel at spise små, men mange måltider i løbet af dagen. På den måde giver du løbende din mave noget at arbejde med i stedet for at indtage store mængder mad på kort tid, som kan virke som en stor udfordring for en svækket mave.

Hvilken mad skal man ikke spise, når man har diarre?

Selvom det er vigtigt at vide, hvad man bør spise, når ens mave ikke fungerer, er det ligeså vigtigt at vide, hvad man ikke skal spise. Diarre er som nævnt et tegn på, at dine tarme ikke fungerer optimalt og derfor er der nogle fødevarer som man bør undgå.

Vores mave er som I sikkert ved vant til hver vores livsstil, da vi via vores livsstil afgør hvilke fødevarer vores mave skal fordøje ofte.

Dog er der en række fødevarer som grundlæggende ikke er godt for vores tarmsystem. Og desværre er dette nogle af de fødevarer som vi indtager oftest i både Danmark og resten af den vestlige verden.

Disse produkter fødevarer inkluderer blandt andet:

 • Fedtholdig fødevarer såsom junkfood
 • Sodavand – både light og almindelig
 • Øl
 •  Fløde
 • Smør
 • Oste

Fælles for både mælkeprodukter og fedtholdige fødevarer er, at vores tarmsystem har svært ved at nedbryde dem. At at spise for meget af disse fødevarer, kan sætte vores mave ud af balance og dermed bidrage til at give diarre.

Derudover er der også en række øvrige fødevarer, som man bør undgå, hvis man har dårlig mave. Disse fødevarer er som udgangspunkt ikke ususmde, men har den bivirkning, at de kan give øget luft i maven, hvilket belaster vores mave og skaber øget tryk om endetarmen. De kan også bidrage til, at man kommer til at føle sig oppustet.

I kender sikkert godt til at have dårlig mave, og komme til at slå en prut som indeholdte lidt mere end bare luft.

Nogle af disse sekundære fødevarer inkluderer blandt andet:

 • Tørrede frugter
 • Bønnner
 • Brokoli
 • Løg
 • Kål

Styrk dit immunforsvar efter din sygdom

Genopret din mave med probiotika tilskud

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at styrke dit immunforsvar efter dårlig mave. Dette produkt indeholder 30 milliarder gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse.

Spar 33% i dag! >

Selvom diarre oftest går over af sig selv, så er det en sygdom som tærer meget hårdt på dit immunforsvar, netop fordi, at din krop ikke får de byggesten den skal bruge for at fungere. Derfor er kroppen ofte svækket i et stykke tid efter at man føler sig rask igen. Her kan man med fordel supplere sin kost med mælkesyrebakterier.

Med Solaray Multidophilus 24 har du et produkt der indeholder alle de vigtigste mælkesyrebakteriestammer og giver dermed dig selv de bedste forudsætninger for at genopbygge dit immunforsvar, så du undgår at blive syg igen.

Er diarre farligt?

Diarre er som udgangspunkt ikke farlig, men det er vigtigt at holde øje med sin afføring. Man kan både lindre det v.h.a udvalgte fødevarer eller man kan supplere med eksempelvis Imodium som sætter en prop i maskineriet og modvirker diarre.

Men hvis du ofte oplever diarre, eller har haft det mange dage i træk, bør du overveje at søge læge. Diarre bør ikke vare mere end et par dage. Hvis der går længere tid end dette, er der en risiko for at der er noget underligende i dit mave-tarmsystem, der skal rettes op på.

Diarre opleves dog også ofte som en del af roskildesyge. Her ledsages diarren dog af opkastninger. Du kan også se vores artikel om, hvad man bør spise hvis man roskildesyge på denne side.

Herhjemme sker der ikke nogen dødsfald som følge af diarre, men i tredjeverdenslande, er der hvert år et stort antal mennekser som omkommer efter at være blevet syge. Oftest omkommer folk her på grund af vitaminmangel og dehydrering. Men ud af de 4 milliarder tilfælde af diarre der er hvert år på verdensplan, er der heldigvis kun 2,1 millioner dødsfald.

 

Diarre Ved diarre har man tynd mave og flydende afføring. Flydende og vandet afføring. Man bør spise letfordøjelige fødevarer og sørge for at få nok væske for at modvirke dehydrering.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 5,00 / 12
5 12

Find mere information her

Youtube.com

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.