Halsbrand

Halsbrand

Halsbrand er en af de mest udbredte maveproblemer herhjemme, som kan medføre store gener i dagligdagen. I denne artikel forklarer vi, hvordan du tester dig selv for årsagen til din halsbrand og fortæller dig, hvordan du bedst lindrer dine gener.

Hvad er halsbrand?

Halsbrand opstår, når der bliver skubbet mavesyre på i spiserøret. Dette sker når lukkemusklen, der sidder nederst i spiserøret, ikke formår at lukke af for mavesyren, som den skal. Dette opstår hvis lukkemusklen ikke fungerer ordentligt, eller hvis mavesækken indeholder megen mavesaft eller mad, særligt store, fede måltider, eller hvis man drikker alkohol.

Derudover kan det også ske hvis der er noget, der klemmer på mavesækken, eller hvis mavesækken ikke kan tømme sig normalt. En del får halsbrand når de bøjer sig fremover eller lægger sig ned – især hvis mavesækken er fuld.

Sådan føles halsbrand

Siden syren i vores mave er meget kraftig, er det helt naturligt, at halsbrand medfører smerter eller ubehag i halsen og i maven!

Rigtig mange oplever også at halsbrand resulterer i kvalme og nogle gange opkastninger. Hvis man kaster meget op, vil man også opleve at der kommer mavesyre med op, hvilket giver en brændende fornemmelse i kroppen.

I enkelte tilfælde kan man også opleve åndenød samt at være hæs.

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Årsagerne til halsbrand

Der kan være flere årsager til, hvorfor du døjer med halsbrand. De mest almindelige årsager inkluderer:

En af de primære årsager til halsbrand er overvægt. Jo mere vi spiser, jo mere mavesyre skal vi bruge for at nedbryde vores mad og optager de fornødne vitaminer og mineraler, som er mavesyrens funktion.

Hvis man spiser for meget mad vil kroppen også producere mere mavesyre. Her er der også en række fødevarer, som kan medvirke til at øge mængden af mavesyre herunder:

  • Junkfood
  • Store mængder okse- og svinekød
  • Lyst brød uden mange fibre

Derudover kan graviditet også medføre halsbrand. Her skyldes det dog primært at barnet i din mave, begynder at presse på din mavesæk, som gør det nemmere for mavesyren at kravle op i halsen på dig.

På den anden side, kan en underproduktion af mavesyre også medvirke til at mavesyren skubbes op i din hals. Vores mavesyreproduktion er dog for det mest bestemt af vores gener og ikke mindst af vores alder. Undersøgelser har vist, at vi allerede begynder at producere mindre mavesyre, når vi fylder 20 år. I takt med at vi bliver ældre og bruger mindre energi, vil kroppen naturligt sænke mængden af mavesyre.

Test dit mavesyreniveau

Da der kan være flere årsager til at man får halsbrand er det vigtigt, at man finder ud af, hvordan ens mavesyrebalance er. Som sagt kan både for meget mavesyre og for lidt mavesyre resultere i sure opstød og dermed at der kommer mavesyre op i spiserøret.

Mange laver desværre den fejl, at de indtager, at deres gener skyldes problemer med for meget mavesyre, hvorefter de køber syreneutraliserende medicin. Problemet ved dette er dog, at hvis det viser sig, at du lider af for lidt mavesyre, så forværrer du dine egne symptomer. Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvis du tager mavesyre tilskud i en situation, hvor du allerede producerer for meget mavesyre.

Vi vil derfor altid anbefale at man tester sig mavesyreniveau inden man vælger at foretage sig noget. En mavesyretest kaldes også for en bøvsetest og kan tages hjemme hos dig selv.

Det eneste du skal bruge er

  • ¼ teskefuld natron
  • Et glas vand
  • Et styk tom mave

Det eneste du skal gøre, er at komme en smule natron i dit glas og drikke det. Natron har den effekt, at det neutraliserer mavesyre. Efter at du har drukket glasset med vand, vil mængden af mavesyre blive neutraliseret. Dette vil fremkalde en masse luft, som gør, at du slår en bøvs.

Hvis du har meget mavesyre, vil du hurtigt komme til at slå en bøvs. Hvis du omvendt har for lidt, vil der gå lang tid før du bøvser, og måske vil du slet ikke mærke det.

Ideelt set burde der gå 1-2 minutter før du bøvser, hvis du har en almindelig mængde mavesyre.

Behandling af halsbrand

Halsbrand kan behandles på flere måder. Her kan man både anvende let håndkøbsmedicin imod henholdsvis for meget og for lidt mavesyre. Men man kan også vælge at omlægge sine kostvaner.

Det sidste er særligt en god løsning, hvis du lider af overvægt eller forstoppelse.

Medicin mod halsbrand

Langt de fleste vælger at anvende håndkøbsmedicin for at lindre problemer med sure opstød. Her bør du selvfølgelig vælge medicin der enten modvirker for meget eller for lidt mavesyre.

Hvis du døjer med for meget mavesyre, skal du anvende såkaldt syreneutraliserende medicin.

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Du bør overveje at bruge dette, hvis du oplever halsbrand flere gange om ugen, dog max 10 gange om måneden.

Et af de bedste produkter til dette er Acikure, der hurtigt sørger for at kroppen producerer mindre mavesyre.

Hvis du omvendt døjer med for lidt mavesyre, har du i stedet brug for at hjælpe din mave med at genoprette den rette mængde mavesyre.

Her bør du overveje et kosttilskud der askobinsyre.  Askobinsyre kommer fra citrusfrugter, som vores mave reagerer hurtigt på.

Askobinsyre tilskud mod for lidt mavesyre

Natur-Drogeriet Ascorbinsyrepulver virker hurtigt og effektivt til at modvirke for lidt mavesyre. Tag et glas om morgen og undgå halsbrand og sure opstød i løbet af dagen.

Bestil nu. >

Ved at tage ekstra C-vitamin sørger du også for, at din krop opnår en række øvrige effekter end blot at få mere syre. Ved at tage vitamintilskud vil din krop hurtigere kunne genoprette din naturlige mængde mavesyre.

Fordelen ved at tage kosttilskud er, at du er mere sikker på, at din krop kommer til at producere tilstrækkelig med mavesyre, end hvis du ‘kun’ spiser ekstra syreholdige fødevarer.

Omlæggelse af kostvaner

Udover at tage håndkøbsmedicin kan du også vælge at omlægge dine kostvaner eller at gå på slankekur. Dette er i mange tilfælde den bedste løsning, hvis man ved, hvad årsagen er til at man har halsbrand.

Til gengæld er det for mage også den sværeste løsning. Hvis du døjer med overvægt, vil vi dog altid anbefale jer at få hjælp til at gøre netop dette, da overvægt som bekendt har langt flere sundhedsskadelige effekter end blot halsbrand.

Derudover kan du også med fordel overveje at spise flere basiske fødevarer og omvendt færre syrlige fødevarer.

De mest almindelige fødevarer man skal holde sig fra i disse tilfælde inkluderer

Syrlige fødevarer består blandt andet særligt af følgende madvarer:

  • Kød – særligt svinekød, æg og skaldyr
  • Alkohol – særligt øl og vin
  • Kaffe & sort te
  • Mælkeprodukter

Sidst men ikke mindst, bør du også overveje at lægge cigaretterne på hylden, hvis du ryger og døjer med sure opstød.

Hvornår skal jeg søge læge?

I langt de fleste tilfælde er sure opstød ikke noget, der giver anledning til et besøg hos lægen. Der er dog undtagelser. Hvis dine gener er meget slemme og meget genererende, bør du selvfølgelig søge læge. Det samme gør sig gældende hvis din halsbrand er meget hyppig. Det vil sige, at du næsten altid døjer med sure opstød.

Personer der ofte døjer med halsbrand, har en øget risiko for at udvikle betændelse nederst i spiserøret. Det kaldes spiserørs-katar eller øsofagitis.

Spiserørskatar kan i svære tilfælde kompliceres med sår, der i sjældne tilfælde kan bløde eller give kronisk blodmangel. I sjældne tilfælde kan spiserørskatar kompliceres af dannelse af arvæv, der fører til forsnævring af spiserøret

Derudover bør du også søge læge, hvis du døjer med synkebesvær og sure opstød. Herefter kan lægen afgøre om du skal undersøges yderligere eller om, der er brug for at anvende stærkere medicin end normalt.

Halsbrand Halsbrand medfører smerter i maven samt svien i halsen. Svie i halsen og mavesmerter. Du kan enten tage syreneutraliserende medicin, tage kosttilskud med ekstra fordøjelsesenzymer eller du kan omlægge dine kostvaner.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,90 / 21
4.9 21

Om skribenten

Jonas er vores ekspert når det kommer til kost og motion. Jonas studerer til dagligt folskesundhedvidenskab i Aalborg og har en stor passion for ernæring og sundhed, hvilket tydeligt ses i hans artikler. Jonas’ ambition er en dag at arbejde som ernæringsekspert med fokus på idrætsudøvere.