Hæmorider

Hæmorider

Hæmorider er en af de mest almindelige sygdomme blandt voksne danskere. Over 50% af alle danskere over 50 år døjer løbende med hæmorider, hvilket kan være meget smertefuldt. Hæmorider opstår dog ofte også ved både graviditet og efter fødsler.

I denne artikel giver vi her det fulde overblik over, alle de væsentligste symptomer på hæmorider, samt de bedste behandlingsmuligheder af hæmorider. 

Ac3 Comfort Gel imod rifter og kløe

Ac3 Comfort Gel er et af de mest effektive midler til at behandle gener ved hæmorider. Ac3 Comfort Gel virker ved at neutralisere skadelige bakterier, og fremmer dermed den naturlige helings proces. Gelen har både en smørende og afkølende effekt, som letter toiletbesøg.

Bestil nu. >

Hvad er hæmorider og hvorfor får man det?

Hæmorider opstår når tarmslimhinden med de underliggende blodårer bliver løs og begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen.

Årsagen til dette er oftest et øget tryk i venerne, som transporterer blodet fra kroppens organer tilbage til hjertet.

Når der er et øget tryk i venerne opstår der ofte små åreknuder ved endetarmen, som kan føles hårde. Hæmorider kan derfor medføre smerter og blødning fra endetarmen.

Heldigvis er hæmorider ikke farlige, men de kan medføre store gener i dagligdagen, hvis man ikke gør noget for at lindre det.

De hyppigste årsager til at man får hæmorider inkluderer:

  • Langvarig trykken ved toiletbesøg
  • Forstoppelse
  • Overvægt
  • Diarre
  • Graviditet
  • Aldring
  • En fiberfattig diæt

Hæmorider hos gravide og efter fødslen

En kombination af øget vægt, og eventuelt forstoppelse er to faktorer som ofte giver anledning til hæmorider. Kvinder der er gravide oplever ofte at få hæmorider. Dette skyldes at kvindens vægt øges ved graviditet, hvilket skaber et øget tryk som medvirker til at øge risikoen for at der dannes åreknuder.

Af samme årsag kan en fødsel, og det pres, der skal til for at gennemføre en fødsel, ligeledes bidrage til at man danner hæmorider.

Behandlingen er dog den samme for gravide som for alle andre. Det bedste man kan gøre er derfor at lindre sine gener.

Symptomer på hæmorider

Hæmorider kan vise sig på flere måder alt efter hvilken slags af hæmorider man har. Nogle af de mest almindelige symptomer inkluderer

Typer af hæmorider

Overordnet findes der to slags hæmorider:

Hæmorider billeder

Udvendige hæmorider

Udvendige hæmorider sidder lige under hunden ved endetarmsåbningen.

Disse kan føles hårde og give anledning til en meget intens kløe eller svien.

Ved tilfælde af udvendige hæmorider er det dog meget vigtigt, at man ikke forsøger at klø eller at kradse for hårdt for at lindre disse gener.

Huden omkring vores endetarm er nemlig noget af det mest tynde hud vi har og derfor er det let at kradse hul, hvilket både kan give blødninger og endnu værre, infektioner.

Indvendige hæmorider

Indvendige hæmorider er den mest udbredte form for hæmorider.

Indvendige hæmorider udspringer modsat udvendige hæmorider fra den øverste del af anal kanalen. Disse befinder sig derfor længere inde i kroppen. Her er der ikke nogen følenerver, og derfor giver disse hæmorider ikke anledning til smerter og gener på samme måde som udvendige hæmorider.  Dog kan øget tryk omkring endetarmen ofte medføre at indre hæmorider skubbes ud, så de hænger ud af endetarmen. I disse tilfælde er det vigtigt at få dem skubbet tilbage, hvis de ikke selv gør det automatisk.

Grader af hæmorider

Udover at man kan opdele hæmorider i indvendige og udvendige, så opdeler man dem også ud fra hvor alvorlige de er.

Overordnet er der fire grader af hæmorider.

Grad 1: Hæmorider der kun bløder men buler ikke ud og ses ikke ved undersøgelse af området omkring endetarmen. Dette kan dog påvises ved hjælp af en kikkertundersøgelse hos lægen.  ved en kikkertundersøgelse af endetarmen (endoskopi)

Grad 2: Hæmorider der buler ud, når du presser, men glider tilbage igen af sig selv

Grad 3: Hæmorider der buler ud konstant, som skal skubbes ind på plads igen

Grad 4: Hæmorider der buler ud og som man ikke selv kan skubbe på plads. (Dette er meget sjældent)

Behandling af hæmorider

For langt de fleste personer er hæmorider rod til stor gene og ubehag. Men det er trods alt ikke farligt. Der er dog ikke desto mindre vigtigt at lindre sine gener og få det behandlet.

Den rette behandling afhænger af hvilken slags hæmoride man har og hvor alvorlige de er.

De mest almindelige behandlinger af hæmorider inkluderer:

  • Brug af hæmoridecreme til at lindre irritation og kløe
  • Brug af stikpiller til at lindre irritation og kløe
  • Kirurgisk fjernelse af hæmorider

Hæmoridecreme

Den mest almindelig behandling af hæmorider er at anvende hæmoridecreme. Hæmoridecreme er en særlig kølende creme som lindrer irritation og inflammation.

Ac3 Comfort Gel imod rifter og kløe

Ac3 Comfort Gel er et af de mest effektive midler til at behandle gener ved hæmorider. Ac3 Comfort Gel virker ved at neutralisere skadelige bakterier, og fremmer dermed den naturlige helings proces. Gelen har både en smørende og afkølende effekt, som letter toiletbesøg.

Bestil nu. >

Hæmoridecreme er baseret på ingredienser, som køler, smører, sammentrækker og desinficerer huden. Dermed lindrer cremen irritationerne fra hæmoriderne og gør det nemmere at have en almindelig og komfortabel hverdag.

Stikpiller ved hæmorider

Udover at bruge creme til at lindre hæmorider, så kan man også anvende stikpiller. Stikpiller har den samme effekt som hæmoridecreme. Forskellen på disse to behandlingstilbud er derfor mest hvordan du ønsker at lindre dine gener. Stikpiller skal indsættes i anus om morgenen og om aftenen samt efter du har haft afføring. Dog skal man maksimalt tage stikpiller tre gange dagligt.

Kirurgisk fjernelse af hæmorider

I tilfælde hvor hæmoridecreme ikke virker kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb for at få fjernet sine hæmorider.

Ved et kirurgisk indgreb fjerner man enten hæmoriden eller vævet omkring den.

Her anvendes typisk tre metoder til at fjerne hæmorider

Stapler metoden:  Her fjernes det unormalt slappe lag bindevæv omkring hæmoriden, der gør det muligt for hæmoriden at prolapse nedad hvorefter det tilbageværende væv sammenhæftes med en stabler.

Elastikmetoden:  Her vikles en elastik rundt om hæmoriden, blokerer for blodtilførslen hvorefter den dør.

THD-operationer: Her bruges en ultralydsonde til at identificere de største blodkar omkring hæmoriden som herefter afsnøres, hvorefter hæmoriden skrumper.

Åbne operationer: Her fjernes hæmoriden og alt det omkringliggende slimhinde fjernes. Dette bruges dog kun i særligt aggressive tilfælde.

Du skal ikke selv prøve at fjerne hæmorider

Selvom at hæmorider kan medfører store gener, som kan drive en rigtigt langt ud i torvene, så vil vi ikke anbefale, at man selv forsøger at fjerne dem. For mange kan det i kampens hede være fristende at prikke hul på dem. Dette er dog ikke en god ide, da der samler sig rigtigt meget blod i dine åreknuder og derfor skal man være meget påpasselig med at fjerne hæmoriderne. Hvis det ikke gøres ordentligt øges risikoen også for, at man gør det forkert og laver et sår, som der kan gå betændelse.

Forebyggelse af hæmorider

Hæmorider er som tidligere nævnt en af de mest almindelige folkesygdomme herhjemme. Men heldigvis kan man gøre mange ting for at forebygge at man får hæmorider.

Nogle af de vigtigste ting her, er at undgå at blive forstoppet. 20% af alle danskere døjer med forstoppelse hvert år, og her er hæmorider en hyppig bivirkning. Forstoppelse hænger dog sammen med både hvad man spiser, men ens toiletvaner har også meget at sige.

Blandt andet derfor skal man undgå at presse for hårdt når man går på toilettet. Derudover skal man også sørge for at sidde korrekt når man går på toilet. Og sidst men ikke mindst, så skal man ikke sidde på toilettet længere end højst nødvendigt.

Hvis du ønsker at undgå at blive forstoppet, kan du findes alle vores bedste husråd imod forstoppelse på denne side.

En anden mavelidelse som man skal undgå, hvis man ikke ønsker at udvikle hæmorider er diarre.

Udover at forsøge at undgå forstoppelse, bør man også undgå tunge løft samt at stå op for længe af gangen. Dette kunne være imens du er på arbejde. Tunge løft skaber også en tendens til at man presser, hvilket kan skabe åreknuder.

Andre ting som er vigtige i at forebygge hæmorider er dine kost og motionsvaner. Hvis du gerne vil mindske risikoen for at få hæmorider, så er det vigtigt at du motionerer jævnligt og at du spiser sundt. Her bør du særligt fokusere på at spise en fiberrig kost.

Sidst men ikke mindst, skal du selvfølgelig også sørge for at få masser af væske.

Hvornår skal man gå til lægen?

Selvom at hæmorider er godartede og sjældent kræver at man bliver opereret, så er der stadig nogle situationer, hvor det er klogt at konsultere sin læge. Dette gælder særligt, dine hæmorider bløder meget, eller hvis du oplever at få din første hæmoride. Derudover er pludseligt vægttab og ikke mindst stærke smerter også to signaler, som du bør reagere på med det samme. Det anbefales her at man kontakter sin læge inden for 48 timer, men vil vi altid anbefale jer t gøre det så hurtigt som muligt – særligt hvis I har smerter!

Hæmorider Hæmorider er åreknuder der sidder ved endetarmen. Blod i afføringen, smerter, analkløe, slim i afføringen, smerter. Hæmorider behandles med hæmoridecreme eller stikpiller. Derudover kan det fjernes med en række kirurgiske indgreb.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,86 / 14
4.86 14

Find mere information her

Sundhed.dk

Med24.dk

Sygevoksne.dk

Om skribenten

Jonas er vores ekspert når det kommer til kost og motion. Jonas studerer til dagligt folskesundhedvidenskab i Aalborg og har en stor passion for ernæring og sundhed, hvilket tydeligt ses i hans artikler. Jonas’ ambition er en dag at arbejde som ernæringsekspert med fokus på idrætsudøvere.