Grøn afføring

Grøn afføring

Grøn afføring

Farven på vores afføring siger både noget om vores kostvaner og ikke mindst om vores helbred. Grøn afføring ses både hos babyer og hos voksne. Særligt for voksne kan det være et symptom på en underliggende mavelidelse. VI giver jer her det fulde overblik over, hvad I skal gøre hvis I har grøn afføring.

Hvad er årsagerne til grøn afføring?

Der er flere årsager til hvorfor din afføring er grøn. Overordnet kan det skyldes fire ting:

 • At vi har spist mad, der farver vores afføring grøn såsom spinat
 • At vores mad passerer for hurtigt igennem vores tarmsystem, særligt ved diarre
 • At der findes en betændelsestilstand i vores tarme
 • At du har et for højt indhold af jern i kroppen

Uanset hvad årsagen er til, at din afføring er grøn, så er det et tegn som du ikke skal ignorere. Se vores forslag til, hvad du kan gøre længere ende i artiklen.

Jerntest

Grøn afføring skyldes oftest en ubalance i mængden af jern i kroppen. Med en jerntest kan du nemt og hurtigt tjekke mængden af jern i kroppen og spare dig selv for en tur til lægen. Denne test har en nøjagtighed på mere end 98%! Bestil den her!

Spar 10% i dag! >

Mad der giver grøn afføring

En af de primære grunde til grøn afføring, skyldes den mad som vi spiser. I disse tilfælde stammer farven oftest fra stoffet klorofyl som giver planter deres naturlige grønne farve. Nogle af de mest almindelige fødevarer der ofte ses give grøn afføring inkluder:

 • Spinat
 • Broccoli
 • Kål
 • Bok choi
 • Brøndkarse
 • Spirulina

Grundlæggende kan rigtigt mange fødevarer, der er grønne resultere en grønlig afføring – det handler blot om at spise nok af det. Vegetarer og veganere har blandt andet på grund af deres kost oftere grøn afføring end personer, der spiser meget kød.

Derudover ses det også ofte, at personer der tager jerntilskud, eller har et for højt indhold af jern i kroppen har grønt eller sort afføring. I dette tilfælde bør man teste sit jernindhold i kroppen for at få vished. Særligt gravide kvinder, oplever ofte grøn afføring, da mange kvinder kvinder tager ekstra jerntilskud under deres graviditet.

Årsager til at mad passerer for hurtigt igennem vores tarmsystem

En anden årsag til grøn afføring kan være at vores afføring passerer for hurtigt igennem vores tarmsystem.

Vores afførings farve kommer som et resultat af den galde som vores krop udskiller under fordøjelsesprocessen. Galden udspilles fra galdeblæren og hjælper os med både at fordøje fedt samt med at blødgøre vores afføring.

Vores afføring skifter derfor farve i løbet af vores fordøjelsesproces. Den starter som en gul masse, hvorefter den bliver grøn og til sidst – efter vores mad har været igennem vores tyktarm bliver den brun.

I løbet af denne proces er det vores tarmflora – det vil sige de mange tarmbakterier vi har i maven, der hjælper med at bearbejde vores afføring.

Men hvis vores afføring kører for hurtigt igennem vores tyktarm, når den aldrig at blive brun. I stedet forbliver den grøn.

Grøn afføring ses derfor typisk i forbindelse med enten diarre eller efter brug af afføringsmiddel.

Ved diarre fungerer vores tarme ikke og derfor løber vores mad kort sagt lige igennem vores fordøjelsessystem.

På den anden side bruges afføringsmidler ofte når man døjer med forstoppelse. Her er det på den anden side mere ønskeligt, at vores afføring kommer igennem vores system, da vores kroppe ikke kan tåle at være forstoppede.

Grøn afføring kan også opstå hvis man er syg – eller har taget antibiotika. Her vil ens tarmsystem være svækket og derfor er grøn afføring også et midlertidigt symptom.

Betændelsestilstande i tarmene

En tredje årsag til at du har grøn afføring kan være, at du har en betændelsestilstand i kroppen. Dette er særligt vigtigt at holde øje med da det kan være et symptom på en underliggende mave- tarmlidelse. I nogle af disse tilfælde ses det også, at ens afføring bliver sort.

Nogle af de hyppigste mavelidelser der kan give grøn afføring inkluder:

 • Blødende tyktarmsbetændelse
 • Crohn´s sygdom
 • Irriteret tyktarm
 • Kræft i tarmene
 • Madforgiftning

Både i tilfælde af mistanke om blødende tyktarmsbetændelse, Crohn´s sygdom og mulig mavekræft er det afgørende at søge læge for at få klarlagt den helt rette kur. Du kan læse mere om behandlingsmetoden for disse sygdomme på denne side.

Irriteret tyktarm er i mange tilfælde en kronisk mavelidelse, hvor der jævnligt kan være et vekslende afføringsmønster. Her kan du dog ved hjælp af både kostomlægninger og ved hjælp af medicin få en mave i balance og dermed en almindelig afføring.

Madforgiftning er ligeledes ikke noget der er farligt. Her er det i stedet vigtigt at man får noget at spise og drikke for at blive raks så hurtigt som muligt samt for at undgå mulig dehydrering. Du kan finde alle vores bedste råd til, hvad man bør spise, hvis man har madforgiftning her.

Test dit dig selv for mavesygdomme og for meget jern i kroppen

Som voksen er det vigtigt at vide, hvorfor ens afføringsmønster ændrer sig, hvis ikke man kan sige, at det skyldes ens kostvaner. Personer der er imellem 45-75 år er mest sårbar overfor at udvikle tarmkræft og derfor anbefales det, at man med jævne mellemrum tester sig selv for både blod i tarmene som ofte ses sammen med grøn og sort afføring.

Derudover kan man med fordel også undersøge sine jernbalance i kroppen, da en overproduktion af jern som før nævnt også er en typisk årsag til grøn afføring.

Test for blod i afføringen ved sort afføring

Sort afføring skyldes ofte blødninger i tarmsystemet. Disse kan både være indre og ydre, men sort afføring er oftest et udtryk for indre blødninger enten fra hæmorider eller mavesår. Denne test har en nøjagtighed på mere end 93%. Testen tjekker for skjult blod i afføringen, så man herved kan kontrollere for eventuel sygdom i tarmene. Tag testen i dag og spar dig selv for en tur til lægen. 

Spar 10% i dag! >

Helicobacter pylori test (Mavesårtest)

Denne test for mavesår har en nøjagtighed på mere end 90% og er derfor den bedste måde at undersøge sig selv for mavesår på. Testen undersøger for tilstedeværelsen af bakterien Helicobacter pylori der er den hyppigste årsag til mavesår. Det anbefales at folk over 45 år jævnligt undersøger sig for mavesår. Bestil i dag! 

Spar 10% i dag! >

Jerntest

Grøn afføring skyldes oftest en ubalance i mængden af jern i kroppen. Med en jerntest kan du nemt og hurtigt tjekke mængden af jern i kroppen og spare dig selv for en tur til lægen. Denne test har en nøjagtighed på mere end 98%! Bestil den her!

Spar 10% i dag! >

 

I de tilfælde, hvor din grønne afføring skyldes diarre, vil vi anbefale jer at enten vente, da det i mange tilfælde går over af sig selv. Men hvis du har haft grøn afføring i flere dage sammen med tynd afføring, bør du overveje at tage medicin eller at tage kontakt til din læge.

Grøn afføring hos babyer

Grøn afføring optræder også særligt hos babyer. Her er årsagerne dog væsentligt anderledes end ved voksne.

Her skyldes årsagen til den grønne afføring hovedsageligt den mad, som man indtager, imens man ammer.

Som forklaret tidligere smitter vores kostvaner af på vores afføring og for en kvindes vedkommende gælder det også for den mælk som hun danner. Hvis man ammer ud kan man således se, at mælken kan få både et grønligt, gulligt eller orange skær alt efter hvad man indtager af mad.

Modermælkserstatninger kan således også give anledning til grøn afføring. Her er særligt syrnede modermælkserstatninger mest tilbøjelig til at give grøn afføring.

Barnets tarmflora spiller også en vigtig rolle i at forklare hvorfor, at afføringen har den farve som den har. Vi fødes nemlig ikke med en tarmflora. I stedet fødes vi med en steril tarmkanal.

De første tarmbakterier får vi fra vores mors tarmkanal under fødslen. Børn der er født ved kejsersnit har omvendt en anden tarmflora, da en større del af disse bakterier kommer fra vores omgivelser.

På grund af denne gradvise udvikling af vores tarmflora vil barnet i knap de første 8 uger efter fødslen normalt være gul hvorefter ca. 30% af alle børn får grønlige afføringer.  Afføringen skifter herefter typisk til brun når barnet begynder at få skemad.

Hvornår skal jeg søge læge?

Som forklaret kan grøn afføring være opstået på grund af dine kostvaner. Hvis du har indtaget fødevarer som kan give grøn afføring behøver du ikke at foretage dig noget. Vores afføring skifter naturligt farve efter hvad vi spiser.

Hvis ikke du har indtaget nogle af disse fødevarer, bør du søge læge, hvis du har haft grøn afføring i mere end et par dage. Det samme gælder også hvis du har børn eller babyer der har grøn afføring.

Hos Mave-problemer.dk vil vi altid anbefale jer at gå til lægen hvis I er det mindste i tvivl om I fejler noget eller ikke. Vi ved at rigtigt mange danskere undlader at gå til lægen med afføringsproblemer, hvilket er en stor skam, da det er et af de første signaler vores krop kan give os til at fortælle, at der er noget galt i vores tarmsystem.

 

 

 

Grøn afføring Grøn afføring kan opstå på grund af vores kostvalg, indtagelse af medicin, sygdom eller være et tegn på en betændelsestilstand i tarmene. Grønlig afføring. Grøn afføring kan behandles med kostomlægninger eller med medicin alt afhængigt af årsagene bag tilstanden.
Rating 4,83 / 12
4.83 12

Find mere information her

Netdoktor.dk

Medicalnewstoday.com

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.