Forstoppelse

Forstoppelse

Forstoppelse

Forstoppelse er en hyppig mavelidelse som rammer imellem 10-15% af den danske befolkning. Ved forstoppelse har man svært ved at komme af med sin afføring og tilstanden kan medføre både smerter, samt endetarmsrifter, hæmorider og i sjældne tilfælde udfald af endetarmen.

Sygdommen kan både kureres ved at anvende medicin, bruge kosttilskud eller ved at man vælger helt at omlægge sin kost. I sjældne tilfælde, kan det blive nødvendigt med et kirurgisk indgreb for at kurere dine gener.

SylliFlor Naturel Loppefrøskaller

SylliFlor Naturel Loppefrøskaller er naturligt rig på kostfibre, der medvirker til at sætte dit tarmssytem i gang. At spise kostfibre er en af de bedste og mest effektive måder hvorpå du kan styrke din sundhed og forebygge forstoppelse. (Find også loppefrøskaller med smag)

Bestil nu. >

Hvad er årsagen til forstoppelse?

Forstoppelse skyldes en forstyrrelse i din tyktarms funktion, der gør at din fordøjelsesproces ikke forløber som normalt. Dit tarmsystem har sværere ved at transportere din kost igennem tarmsystemet. Din afføringspassagetid er således væsentligt længere end den burde være.

Som tommelfingerregel bør man helst have brug for at gå på toilet efter hvert større måltid og mindst én gang om dagen. Ved forstoppelse passerer ens mad langsommere igennem tarmsystemet og derfor oplever mange, at der går flere dage imellem at man har behov for at gå på toilettet.

Årsagerne til denne hæmning af dit fordøjelsessystem kan skyldes en lang række forskellige faktorer herunder blandet andet:

 • For få fibre i din kost
 • For lidt motion i dagligdagen
 • Dårlig vækstebalance
 • Påvirkninger fra medicin
 • Man udskyder sine toiletbesøg
 • Psykiske lidelser som stress og depression eller traumer efter seksuelt misbrug
 • Øvrige tyk- og endetarmslidelser som lang tyktarm og irritabel tyktarm

Hvad er symptomerne på forstoppelse?

Forstoppelse ledsages af en række forskellige symptomer. Det er langt fra sikkert at du oplever dem alle sammen og det er også vigtigt at påpege at forstoppelsen i sig selv kan være et symptom på øvrige mavelidelser som eksempelvis irriteret tarm.

De mest hyppige symptomer på at man er forstoppet inkluderer:

 • Hård afføring flere gange om ugen
 • Der går lang tid imellem du skal besørge
 • Du kan slet ikke komme af med din afføring
 • Du skal presse hårdt for at få din afføring ud
 • Afføring kan medføre blødning fra endetarmen
 • Du føler ikke at dit toiletbesøg har været fuldstændigt
 • Det trykker i din mave og omkring din endetarm
 • Du oplever kvalmetilfækde
 • Du oplever at der kommer slim ud med din afføring
 • Ildelugtende prutter
 • Hæmorider (Opstår ofte som resultat af øget pres omkring endetarmen)

Typer af forstoppelse

Udover de mange forskellige symptomer på forstoppelse findes der også forskellige former for forstoppelse.

Overordnet er der  tre former for forstoppelse.

Akut forstoppelse

Ved akut forstoppelse oplever du en pludselig ændring i dit afføringsmønster; der går væsentligt længere tid imellem dine toiletbesøg. Derudover oplever mange en mindsket appetit samt oppustet mave.

Kronisk forstoppelse

Ved kronisk forstoppelse er det ligeledes svært og smertefuldt at komme af med sin afføring og derudover oplever mange også både kvalme, mavesmerter, sure opstød og pludselig vægtøgning – fordi tarmene er stoppet til. Ved kronisk diarre er det langt sværere at styre sin afføring og man kan derfor opleve at få forstoppelses-diarre.

Endetarmsforstoppelse

Endetarmsforstoppelse har mange af de samme symptomer som forklaret ovenfor. I dette tilfælde oplever mange dog i tillæg også at deres afføring hænger ud af endetarmen – dog uden at slippe. Langvarig endetarmsforstoppelse kan også medføre en at hele tyktarmen bliver forstoppet.

Hvordan behandles forstoppelse?

Forstoppelse kan behandles på flere måder. Hvilken løsning der er den rette for dig afhænger af hvilken type forstoppelse du lider af.

Overordnet er der dog tre måneder hvorpå man kan kurere forstoppelse:

 • Via medicin såsom afføringsmiddel
 • Ved at supplere sin kost med kosttilskud
 • Ved at omlægge sine kostvaner fundamentalt

Kosttilskud mod forstoppelse

Et af de mest populære kosttilskud mod forstoppelse er kostfibre. Kostfibre bør være en del af enhver persons kost, da det hjælper til at opretholde en god fordøjelse og dermed modvirker det forstoppelse. Dog er der mange der spiser for få kostfibre, og derfor er den nemmeste måde at løse dette på ofte ved at indtage ekstra kostfibre, som et eksra tilskud til ens daglige kost.

SylliFlor Naturel Loppefrøskaller

SylliFlor Naturel Loppefrøskaller er naturligt rig på kostfibre, der medvirker til at sætte dit tarmssytem i gang. At spise kostfibre er en af de bedste og mest effektive måder hvorpå du kan styrke din sundhed og forebygge forstoppelse. (Find også loppefrøskaller med smag)

Bestil nu. >

Medicin mod forstoppelse

Udover kosttilskud kan du også overveje at bruge medicin til at lindre dine symptomer. En af de mest udbredte behandlingsmetoder er at bruge afføringsmidler, som kan bidrage til enten at påvirke tarmindholdet, eller til at sætte tarmbevægelserne i gang.

Moxalole imod kronisk forstoppelse

Moxalole er et middel til behandling af kronisk forstoppelse eller til opløsning af hård og indeklemt afføring. Moxalole er et pulver, som du skal opløse i et lille glas vand og drikke – det smager mildt og friskt af citrus.

Spar 15% >

Omlæggelse af kostvaner

Sidst men ikke mindst kan det for mange være mest effektivt helt at omlægge sine kostvaner, hvis man gerne vil være fri for forstoppelse på den lange bane, eller hvis forstoppelse optræder som et symptom på en anden mavelidelse.

Vi reagerer alle forskelligt på diverse fødevarer, men nogle fødevarer er dog kendt for at kunne danne mere luft i maven og kan derfor være med til at bidrage til at du føler dig både oppustet og forstoppet.

Disse fødevarer inkluderer blandt andet syredannende frugter, sukkerholdige drikkevarer og tunge grøntsager som blandt andet kål, salater og rå grøntsager.

Du kan også vælge at lave en maddagbog hvori du dokumenterer hvilke fødevarer du har indtaget i løbet af dagen og dermed forsøge at kortlægge hvilke sammenhænge der er imellem din kost og dine symptomer.

Du kan læse mere om kostvejledning på denne side.

Ting du selv kan gøre for at lindre forstoppelse

Ligesom mange øvrige mavelidelser er forstoppelse i langt de fleste tilfælde midlertidig. Sygdommen hænger tæt sammen med resten af dit helbred og er som før nævnt ofte et resultat af din livsstil.

Netop derfor er det afgørende at tage hånd om sit helbred, hvis man genre vil undgå at komme til at lide af forstoppelse fremadrettet. Heldigvis er der mange ting du kan gøre for at modvirke forstoppelse herunder blandt andet:

 • Dyrke regelmæssig motion
 • Gå på toilettet når trangen melder sig – udsæt ikke dine toiletbesøg
 • Tilpas dine madportioner. Undgå at overspise
 • Spis mindre fedtholdig mad

Du kan finde vores liste med 14 gode husråd til at forebygge forstoppelse på denne side.

Er det farligt?

Forstoppelse kan være farligt under bestemte omstændigheder og derfor er det afgørende at blive undersøgt og finde frem til den rette lindring af dine symptomer.

Hos mave-problemer.dk ved vi godt dette er svært at tale om, men vi vil altid opfordre jer til at informere jeres nærmeste om jeres symptomer både derhjemme og på arbejdet, hvis det er noget som påvirker jeres humør eller arbejdsmæssige præstationer i en sådan grad, at det kan vække undren.

Netop derfor er det afgørende at finde den rette løsning, der passer din mave bedst, uanset om det er via medicin, kosttilskud eller omlægning af hele din kost.

Det værste man kan gøre er ikke at gøre noget.

Hvornår bør jeg gå til læge?

Hvis du har forsøgt dig med en række af vores råd ovenfor, men ikke har formået at blive dine symptomer kvit, og har døjet med forstoppelsessymptomer i lange perioder, bør du søge læge. Det samme gør sig gældende hvis du har oplevet at have blod i afføringen eller hvis du har oplevet meget radikale ændringer i dit afføringsmønster eller pludseligt vægttab.

Sidst men ikke mindst bør du også søge læge hvis du har haft stærke mavesmerter.

Hvem bliver ramt af forstoppelse?

Både mænd, kvinder og børn kan opleve at blive forstoppet. Lidelsen rammer dog ofte voksne mennesker fremfor børn, og sygdommen ses ofte i forbindelse med en række øvrige mavelidelser som oppustethed og ikke mindst irriteret tyktarm. Skulle børn eller babyer blive ramt kan det udvikle sig til kolik (kilde).

Som sagt vil imellem 10-15% af alle danskere i løbet af deres liv af blive forstoppet, men for langt de fleste er dette kun periodisk imens det for langt færre er en kronisk tilstand. Langt de fleste vil derfor opleve at deres symptomer går i sig selv igen med tiden.

 

 

Forstoppelse Forstoppelse er en tilstand, hvor man ikke kan komme af med sin afføring. Der kan gå lang tid imellem at man kan besørge. Forlænget passagetid, kvalme, ildelugtende prutter, trykken på tarmene. Forstoppelse kan behandles med både afføringsmidler og kosttilskud, samt medicin.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,88 / 16
4.88 16

Find mere information her

Gerdjohansen.dk

Medicinenet.com

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.