For meget mavesyre

For meget mavesyre

For meget mavesyre er en af de mest almindelige mavelidelser herhjemme der hvert år rammer et stort antal danskere. Fremkomsten af for meget mavesyre har en lang række følgekonsekvenser som halsbrand og sure opstød som kan give store gener.

Heldigvis er et både nemt at regulere og slippe af med igen. Vi forklarer dig hvordan lige her.

Derfor er mængden af mavesyre vigtig for din sundhed

Syren i vores mave spiller en afgørende rolle for vores sundhed på flere måder. På den ene side er mavesyren en vigtig del af vores fordøjelsesproces. Vores mavesyre bidrager til at opløse den mad som vi indtager, hvilke er et afgørende stadie i vores fordøjelsesproces.

Derudover hjælper syren i vores mave med at bekæmpe skadelige bakterier, hvilket er en afgørende del af vores immunforsvars evne til at bekæmpe skadelige infektioner.  Og sidst men ikke mindst så bidrager vores mavesyre også til at vores krop kan optage en lang række livsvigtige vitaminer og mineraler som B12 vitamin, jern og kalk.

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Symptomer på for meget mavesyre

På trods af de mange gavnlige effekter som mavesyren spiller for vores sundhed, så er der ikke desto mindre en lang række danskere som døjer med en række sundhedsproblemer, hvilket er resultatet af en uhensigtsmæssig mavesyrebalance i maven. Her er det særligt mange danskere, der døjer med for meget mavesyre.

De mest almindelige symptomer på, at man har for meget syre i maven inkluderer:

 • Hyppig forekomst af halsbrand
 • Følelse af sult kort efter man har spist
 • En brændende fornemmelse i mavesækken, særligt ved sult
 • Forværring af dine symptomer når du spiser stærke krydderier eller sure ting, som citrusfrugter, syltede agurker og æblejuice
 • Smerter i maveregionen

Årsager til dannelsen af for meget mavesyre

Der kan være flere årsager til hvorfor du oplever problemer med for meget mavesyre. Vi vil her gennemgå de mest almindelige årsager til hvorfor du muligvis oplever problemer med for meget mavesyre.

Dårlig kostsammensætning eller overvægt

Overordnet udskiller vores krop mavesyre alt efter hvor meget mad den forventer at vi indtager. Hvis du derfor har en tendens til at overspise, som rigtig mange danskere har, eller er overvægtig, er det med stor sandsynlighed derfor at du oplever problemer med for meget mavesyre.

Derudover kan for meget mavesyre opstå som en konsekvens af den type af mad som vi indtager. Hvis ens kost overvejende består af syreholdige fødevarer, er der en større risiko for at du kommer til at få problemer med for meget mavesyre og dermed også formodentligt både sure opstød og halsbrand.

Syrlige fødevarer består blandt andet særligt af følgende madvarer:

 • Kød – særligt svinekød, æg og skaldyr
 • Alkohol – særligt øl og vin
 • Kaffe & sort te
 • Mælkeprodukter

Irritabelt tarmsyndrom

En anden faktor som kan bidrage til for meget mavesyre er lidelsen irriteret tyktarm.

Selvom lægevidenskaben ikke har været i stand til at fastslå de egentlige fysiologiske årsager til, hvorfor irriteret tyktarm opstår, er der bred enighed om, at der er en sammenhæng imellem det at have irriteret tyktarm og en ubalance i ens mavesyrebeholdning.

Folk der lider af, eller døjer med symptomer fra irriteret tyktarm oplever ofte at mavesyren kravler op i spiserøret, hvilket giver halsbrand.

Rygning

Rygning er en tredje faktor, som bidrager til problemer med mavesyre. Rygning beroliger som bekendt kroppen, hvilket har den effekt at det bidrager til at afslappe vores nedre lukkemuskel i spiserøret, hvilket bidrager til at mavesyren har nemmere ved at bevæge sig op i halsen og resultere i halsbrand og sure opstød.

Stress

En fjerde og sidste ting som kan bidrage til at du producerer for meget mavesyre, er stress. Stress er en yderst kompleks lidelse, der kan påvirke ens immunsystem helt fundamentalt. Symptomerne på stress kan derfor være meget forskellige fra person til person, men det påvirker ofte maven, hvor immunforsvaret svækkes og blandt andet derfor oplever personer, der døjer med stress ofte en øget mængde mavesyre og sure opstød.

Smertestillende medicin

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at være opmærksom på, at en lang række former for smertestillende medicin også kan medføre øget appetit og som følge af dette kan man opleve hyppigere forekomster af for meget mavesyre i maven. Hvis du selv tager smertestillende medicin, eksempelvis hvis du lider af lettere eller svære kroniske smerter, bør du tale med din læge og høre om de kan finde et præparat som ikke giver øget appetit eller anledning til sure opstød.

Behandling af for meget mavesyre

Problemer med for meget mavesyre kan behandles på flere måder. Hvilken løsning der er den rette for dig afhænger af hvilke symptomer du har og hvor ofte du oplever disse symptomer. Hvis man kun oplever sjældent at have problemer med mavesyreophobning, bør man således ikke gøre noget, da det vil gå i sig selv.

Hvis man på den anden side døjer med det ofte, bør man overveje at søge behandling.

Overordnet er der dog to måneder hvorpå man komme sine mavesyreproblemer til livs:

 • Vha. syreneutraliserende medicin
 • Ved at omlægge sine kostvaner fundamentalt

Syreneutraliserende medicin imod mavesyre

Alminox mod halsbrand

Alminox er et af de mest anvendtte og effektive håndkøbsmidler mod halsbrand og for meget mavesyre. Alminox kommer som tyggetabeletter som tages med et glas vand. Alminox virker med det samme og er særligt godt at tage lige efter måltider for at undgå halsbrand.

Bestil nu. >

Gaviscon Tyggetabetter imod for meget mavesyre

Gaviscon tyggetabletter er et håndkøbsprodukt som giver hurtig, beroligende og langvarig lindring fra smerter og ubehag af halsbrand, sure opstød og fordøjelsesbesvær. 

Bestil her. >

Hvis du døjer med for meget mavesyre, i form af sure opstød og halsbrand, flere gange om ugen, dog max 10 gange om måneden bør overveje at tage syreneutraliserende medicin.

Et af de bedste produkter til dette er Acikure, der hurtigt sørger for at kroppen producerer mindre mavesyre.

Omlæggelse af kostvaner

Udover at anvende medicin til at lindre dine kostvaner, er det for mange også nødvendigt at tage et kritisk blik på deres kostvaner.

Som før nævnt spiller særligt vores valg af kost en stor rolle for hvor meget mavesyre vi producerer.

Man bør derfor overveje at spise færre syreholdige madvarer og i stedet spise langt flere basiske fødevarer.

Gode basiske fødevarer inkluder blandt andet:

 • Brokolli
 • Løg
 • Tomater
 • Spinat
 • Himalaya salt

Man kan heldigvis tilrettelægge sin kost som man ønsker, men en simpel måde at få mindre mavesyre er ved at have en kød fri dag, hvor man i stedet spiser suppe eller salat som dermed bidrager til at mindske syreindholdet i kroppen.

En anden god ting er også at undlade at spise fastfood, da særligt fedtholdig mad som sagt er kendt for at bidrage til øget mavesyre ligesom det er tilfældet med stærke krydderier.

Overvej en slankekur

En anden løsning som du bør overveje, hvis du har tilbagevendende problemer med halsbrand og mavesyre, er at overveje at tabe dig. Som sagt er overvægt en af de primære årsager til at så mange har problemer med mavesyrebalancen. Her kan en effektiv slankekur være den bedste langsigtede løsning på dine symptomer og ikke mindst for din samlede sundhed.

Ved at tabe dig – og dermed dyrke mere motion og spise rigtig får du lagt grundstenen for et forbedret helbred og du vil samtidig styrke dit immunforsvar og forebygge en lang række mavelidelser som forstoppelse og luft i maven. Derudover vil du også kunne styrke dine tarmbakterier væsentligt.

Det kan være svært at vide om man har for meget eller for lidt mavesyre

En af de vigtigste ting, når det kommer til behandling af mavesyrerelaterede problemer, er at være sikker på om man rent faktisk lider af for meget mavesyre eller for lidt mavesyre.

Hvis man mistolker sine symptomer og tager medicin imod for meget mavesyre, hvis man i virkeligheden har for lidt mavesyre, vil man ikke få det bedre. Tværtimod.

Man risikerer i stedet at forværre sit helbred og svække sit fordøjelsessystem yderligere.

Heldigvis er det nemt at teste om man har for lidt eller for meget mavesyre i maven.

For at teste dette kan du vælge at indtage en spiseskefuld æbleeddike.

Hvis æbleeddiken får dig til at føle dig utilpas, har du formodentligt for meget mavesyre, hvorimod hvis du umiddelbart får et bedre efter at have drukket den lille portion eddike, er det formodentligt et signal om, at du producerer for lidt mavesyre.

Du kan også vælge tage kosttilskud indeholdende det særlige fordøjelsesenzym kaldet pepsin. Dette enzym hjælper med at nedbryde proteiner og medvirker dermed til at stimulere dannelsen af mavesyre.

Hvornår skal jeg søge læge?

Som sagt kan sure opstød være en indikation på en anden underliggende sygdomstilstand i din mave eller dit tarmsystem. Du bør derfor overveje at søge læge, hvis dine symptomer ikke forsvinder ved brug af medicin eller kostomlægninger eller hvis du oplever sure opstød der ledsages af kraftige mavesmerter.

Det samme gælder hvis du oplever sort afføring eller hvis du som konsekvens af dine sure opstød døjer med opkastninger.

Hos mave-problemer.dk vil vi altid opfordre jer til at søge læge, så snart i oplever smerter! Vi ved at mange danskere har svært ved at tage kontakt til deres læge, særligt mænd, men det værste du kan gøre her, er ikke at gøre noget.

 

For meget mavesyre For meget mavesyre kan give halsbrand, mavesmerter og øget appetit. Halsbrand, mavesmerter, øget appetit. Syreneutraliserende medicin, kostomlægning og slankekur.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,75 / 12
4.75 12

Find mere information her

Webmd.com

Sund-forskning.dk

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.