For lidt mavesyre

For lidt mavesyre

For lidt mavesyre er et af de mest udbredte maveproblemer herhjemme. Vores mavesyre spiller en meget vigtig rolle for vores sundhed og derfor er det ekstremt vigtigt, at man sørger for at opretholde den rette mavesyrebalance.

Desværre er der mange der forveksler symptomerne med for lidt mavesyre, men de symptomer der opleves ved for meget mavesyre. Derfor giver vi her her det fulde overblik over, hvordan det føles at have for lidt mavesyre, og hvad man kan gøre for at rette op på det.

Askobinsyre tilskud mod for lidt mavesyre

Natur-Drogeriet Ascorbinsyrepulver virker hurtigt og effektivt til at modvirke for lidt mavesyre. Tag et glas om morgen og undgå halsbrand og sure opstød i løbet af dagen.

Bestil nu. >

Hvis man har problemer med for lidt mavesyre, er en af de mest effektive behandlingsmuligheder enten at supplere sin kost med askobinsyre som kroppen hurtigt reagerer på. 

Derudover kan man også indtage ekstra fordøjelsesenzymer, da de bidrager til at forbedre hele din fordøjelse, hvilket også har en stor betydning for udskillelsen af mavesyre.

Fordøjelsesenzymer ved for lidt mavesyre

At indtage ekstra fordøjelsesenzymer er en af de mest effektive metoder til at balancere mængden af maveysre, da enzymerne forstærker din maves naturlige processer. Digestive Enzyme Complex er et effektivt kosttilskud, der indeholder alle de vigtigste fordøjelses enzymer, som kroppen har brug for, hvilket både sikrer en god fordøjelse samt en naturlig mængde mavesyre.

Bestil her. >

Som en tredje løsning kan man vælge at spise flere syreholduge fødevarer. Her kan man ikke være sikker på at man får nok syre og derfor er det lettere at regulere med askobinsyre eller fordøjelsesenzymer.

Derfor er mavesyrebalancen så vigtig for din sundhed

De færreste personer skænker det næppe en tanke, men mængden af syre i vores mave er afgørende for både vores fordøjelsesevne og dermed også vores sundhed.

Vores mavesyre er nemlig et af de første led i vores fordøjelsesproces. Mavesyren er instrumental i at nedbryde den mad som vi spiser og dermed spiller den en vigtig rolle i forhold til vores evne til at optage den næring som vores kroppe er så afhængige af.

Men udover dette, så bidrager vores mavesyre også til at bekæmpe en række skadelige bakterier i vores krop. Dette hjælper til at vores kroppe har nemmere ved at bekæmpe infektioner.

Vores mavesyre spiller derfor en afgørende rolle for vores snuhed og netop derfor er det vigtigt at man sørger for at opretholde den rette balance af mavesyre, da både for lidt og ikke mindst for meget mavesyre, kan have store konsekvenser for vores sundhed.

Symptomer på for lidt mavesyre

På trods af den store forskel så er der rigtig mange danskere som forveksler symptomerne på for lidt mavesyre med symptomerne på for meget mavesyre. Men her er det afgørende at man tager sig tid til at finde ud af om man lider af det ene eller det andet, da forkert medicinering kan medføre forværrende symptomer.

De mest almindelige symptomer på for lidt mavesyre er således:

En lang række af disse symptomer, herunder halsbrand og mavesmerter, forekommer også ved for meget mavesyre, og derfor er det ikke overraskende, at mange ender med at tage medicin eller indtage fødevarer, som skal modvirke for meget mavesyre.

Problemet med dette er blot, at det ikke hjælper og det vil også kunne forværre dine nuværende symptomer.

Når man ikke har mavesyre nok i kroppen, kan man ikke optage den næring og de vitaminer som vi har brug for. Derfor er der mange der oplever at de kan blive ved med at spise og spise, men de føler sig stadig trætte eller endda deprimerede. Denne udvikling er et tegn på at din krop ikke optager de næringsstoffer der er i maden.

Det er også derfor du skal være opmærksom på hvis dit afføringsmønster ændrer sig. Du vil i mange tilfælde kunne se store dele af din mad i din afføring, da kroppen ikke har mavesyre nok til rent faktisk at nedbryde den.

Rigtig mange der har problemer med for lidt mavesyre kan særligt føle ubehag, hvis de indtager store mængder kød, som er normalt for de fleste i dag, da kød og særligt kødretter er svære at nedbryde for kroppen.

Årsager til dannelsen af for lidt mavesyre

Der er flere årsager hvorfor du muligvis danner for lidt mavesyre. Den mest almindelige årsag er, at man har arveanlæg for at producere for lidt mavesyre. Dette er selvfølgelig ikke lige til at ændre, da det er noget som i sidste ende er bestemt af dine gener.

En anden årsag til at man danner for lidt mavesyre, kan være ens alder. I takt med at vi bliver ældre producerer kroppen mindre og mindre mavesyre, hvilket kan bidrage til fordøjelsesbesvær.

Dette er derfor en af de hyppigste årsager til for lidt mavesyre. Denne udvikling ses særligt hos folk der er på vej i overgangsalder og derfor skal man være særligt opmærksom på sure opstød og mavesmerter i denne periode.

Udover disse to årsager er der en række årsager som forekommer mindre hyppigt. Disse er blandt andet:

  • Autoimmune sygdomme
  • Maveinfektioner og virainfektioner
  • Stress
  • Lavt stofskifte
  • Vitaminmangel
  • Forkert kostsammensætning – særligt overspisere rammes af for lidt mavesyre
  • Brug af syreneutraliserede medicin. Dette ses ofte når man tager medicin imod for meget mavesyre når man faktisk har for lidt mavesyre.

Behandling af for lidt mavesyre

Problemer med for lidt mavesyre kan behandles på flere måder. Her er det særligt vigtigt at finde den præcise årsag til hvorfor din mavesyreproduktion er blevet reduceret og finde det rette behandling ud fra dette. Hvis man oplever reduceret mavesyre som et resultat af stress, er det således den mest effektive løsning at finde ud af hvorfor man er stresset og arbejde med dette.

Men hvis årsagen skyldes ens alder, arvelighed eller en dårlig kostsammensætning, er et nemmere at gøre noget ved her og nu.

Suppler din kost med askorbinsyre

Det bedste du kan gøre, hvis du har for lidt mavesyre er at supplere din kost med ekstra askorbinsyre. Askorbinsyre stammer fra citrusfrugter.

Syren medvirker ligesom med fordøjelsesenzymerne til at opretholde en bedre balance i kroppen og kan derfor være en rigtig god løsning. Fordelen ved netop Solaray er at det kun indeholder naturlige C-vitaminer og dermed ingen kemisk fremstillede vitaminer.

Askobinsyre tilskud mod for lidt mavesyre

Natur-Drogeriet Ascorbinsyrepulver virker hurtigt og effektivt til at modvirke for lidt mavesyre. Tag et glas om morgen og undgå halsbrand og sure opstød i løbet af dagen.

Bestil nu. >

Suppler din kost med ekstra fordøjelsesenzymer

Udover at supplere din kost med ekstra c-vitamin, så kan du også overveje at indtage ekstra fordøjelsesenzymer. Enzymer fungerer som accelerator for en række enkeltprocessor i kroppen, og ved at indtage fordøjelsesenzymer, så bidrager de til at skabe en naturlig fordøjelse. Det påvriker også udskillesen af mavesyre. Så hvis du danner for lidt mavesyre, er dette en simpel og praktisk løsning.

Fordøjelsesenzymer ved for lidt mavesyre

At indtage ekstra fordøjelsesenzymer er en af de mest effektive metoder til at balancere mængden af maveysre, da enzymerne forstærker din maves naturlige processer. Digestive Enzyme Complex er et effektivt kosttilskud, der indeholder alle de vigtigste fordøjelses enzymer, som kroppen har brug for, hvilket både sikrer en god fordøjelse samt en naturlig mængde mavesyre.

Bestil her. >

Spis flere syreholdige fødevarer

En tredje løsning du kan benytte er at indtage flere syreholdige fødevarer generelt. Disse vil tvinge din krop til at producere mere mavesyre.

I dette tilfælde kan man både bruge citron og ikke mindst æbleeddike. Begge disse fødevarer indeholder store mængder syre.

Hvis du vil bruge citron kan du drikke saften fra en halv citron inden du skal spise. Dette vil være en effektiv løsning hvis du har lidt mangel på mavesyre.

Hvis du i stedet har seriøs mangel på mavesyre, kan du i stedet drikke en spiseskefuld i et glas vand før et stort måltid. Æbleeddike er mere syrligt end citron og er derfor bedst at bruge, hvis du har meget lidt mavesyre i maven.

Den eneste ulempe ved blot at øge mængden af syreholdige fødevarer, er, at man kan komme til at indtage for meget syre.

C-vitamin sender kort sagt flere signaler til din krop, hvilket sikrer, at din mavesyrebalance genoprettes til sit naturlige niveau. Hvis du får for meget syre i maven, kan det blive nødvendigt at tage syreneutraliserende medicin.

Overvej at gå på slankekur

En tredje løsning man kan benytte sig af, hvis man døjer med for lidt mavesyre er, at gå på slankekur. Som tidligere nævnt så er overspisning ofte et problem hos personer der har for lidt mavesyre i kroppen. Når man overspiser spiser man efter at kroppen egentligt er mæt, og netop ens følelse af mæthed påvirker vores produktion af mavesyre. Så hvis dette er et af dine problemer, så bør du overveje at tage et kig på din samlede diæt, samt overveje at tabe dig.

Sådan tester du dit mavesyreniveau

Som tidligere nævnt så er der rigtig mange, også læger, der overser symptomerne på for lidt mavesyre. Derfor er det ekstremt vigtigt at man bliver helt klar over om man rent faktisk har problemer med for meget eller for lidt mavesyre inden man begynder at indtage medicin, da fejlmedicinering vil forværre dine symptomer.

Heldigvis er det relativt nemt at teste ens mavesyre niveau. Dette kan gøres derhjemme med en simpel bøvsetest.

For at lave en bøvsetest skal du bruge et glas vand og en kvart teskefuld bagepulver. Herefter drikker du glasset med vand og ser hvor lang tid der går før du skal slå en bøvs.

Hvis der går mere end 2-3 minutter har du med stor sandsynlighed for lidt mavesyre. Hvis indtaget af denne væske næsten øjeblikkeligt får dig til at bøvse og forværrer nogle af dine symptomer som halsbrand eller lignende, har du med stor sandsynlighed for meget mavesyre i maven.

Du kan også vælge at tage spiseskefuld æbleeddike, som vi tidligere omtalte.

Hvis æbleeddiken får dig til at føle dig utilpas, har du formodentligt for meget mavesyre, hvorimod hvis du umiddelbart får et bedre efter at have drukket den lille portion eddike, er det formodentligt et signal om, at du producerer for lidt mavesyre.

Hvornår skal jeg søge læge?

Som sagt kan sure opstød være en indikation på en anden underliggende sygdomstilstand i din krop eller i dit tarmsystem. Du bør derfor overveje at søge læge, hvis dine symptomer er vedvarende eller hvis du oplever stærke smerter i maveregionen. Som sagt overses for lidt mavesyre ofte af læger, og derfor vil vi her hos Mave-problemer.dk altid råde jer til at tag en bøvsetest for at fastslå om I rent faktisk har for meget eller for lidt medicin inden i begynder at tage medicin.

Hos mave-problemer.dk vil vi altid opfordre jer til at søge læge, så snart i oplever smerter! Vi ved at mange danskere har svært ved at tage kontakt til deres læge, særligt mænd, men det værste du kan gøre her, er ikke at gøre noget.

For lidt mavesyre For lidt mavesyre svækker immunsystemet og nedsætter appetiten. Nedsat appetit og halsbrand. Indtag flere syreholdige fødevarer.
Rating 4,69 / 16
4.69 16

Find mere information her

Alma-info.com

Sund-forskning.dk

 

 

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.