Diarre

Diarre

Diarre

Diarre – også kendt som tynd mave – er en mavelidelse og en tilstand, hvor vores tarmsystem ikke fungerer korrekt. Når man har diarre har man mange og tynde afføringer, da kroppen ikke er i stand til at udskille den overskydende vand i tarmene, hvilket giver tynde og vandede afføringer. Diarre kan dog også være et symptom på en underliggende mavelidelse. Vi giver jer her det fulde overblik over, hvad I kan gøre, når I har diarre.

Hvad er diarre?

Diarre er en mavelidelse som rammer alle danskere i løbet af deres liv. Den officielle definition er, at man har tre eller flere tynde afføringer i løbet af en dag. Derudover ser man også at man har en øget mængde daglig afføring, det vil sige over 200 gram per dag. Forud for et stigende antal tynde afføringer oplever mange også mavesmerter.

Former for diarre

Diarre er et meget bredt begreb som ofte bruges i flæng. Det er dog vigtigt at fastslå, at der findes flere forskellige former for diarre. Disse former inkluder

 • Akut diarre
 • Kronisk diarre
 • Forstoppelsesdiarre
 • Rejsediarre

Akut diarre

Akut diarre defineres som diarre som varer et par dage og som efterfølgende går i sig selv igen. Dette er den langt mest udbredte diarre der findes. Denne type diarre ses særligt ved sygdomstilfælde med influenza eller feber.

Kronisk diarre

Kornisk diarre på den anden side er tilfælde hvor man har tynd mave i op til eller over 4 uger. Kronisk diarre opstår særligt som følge af underliggende mavelidelser. Disse mavelidelser inkluderer oftest irriteret tyktarm, Crhrons sygdom, tarmkræft eller misbrug af afføringsmidler.

Norimode mod Akut og Kronisk diarre

Norimode tabletter bruges til at afhjælpe symptomer på diarré. Den aktive ingrediens er loperamid-hydrochlorid, som virker ved at sløve sammentrækningerne der får mad og afføring til at bevæge sig gennem tarmen, hvilket skaber en fast afføring. Norimode virker hurtigt og effektivt!

1 dags levering >

Forstoppelsesdiarre

Forstoppelsesdiarre opstår som navnet antyder hos folk der lider af forstoppelse. Når man er forstoppet har man svært ved at komme af med sin afføring. Her oplever man ofte at der går flere dage imellem at man kan gå på toilettet. Dertil er afføringen typisk hår og knoldet, og man har meget ildelugtende prutter fordi, at man ikke kan tømme tarmene. I disse tilfælde er der en række personer som oplever at de kun kan komme af med meget lidt afføring, der ofte består af vand, hvilket derfor kaldes forstoppelsesdiarre.

Rejsediarre

En sidste form for diarre er såkaldt rejsediarre eller ’feriemave’ som det også kaldes. Denne type diarre har ikke sit navn fordi, at den har nogle særlige symptomer men mere på grund af den måde man får den på. Denne form for diarre fås oftest ved at man bliver udsat for bakterieinfektioner fra forurenet vand eller fødevarer. Det er ofte denne form for diarre man oplever når man er ude at rejse.

Heldigvis kan denne form for diarre, imodsætning til de øvrige, forebygges ved at anvende probiotika.

BioCare BioAcidophilus Forte (30 mia bakterier)

BioCare BioAcidophilus Forte er blandt de bedste og kraftigste probiotiske kosttilskud der findes på markedet med et indhold på hele 30 milliarder levende mælkesyrebakterier per kapsel. Bakterien er fortrinvis af Lactobacillus acidophilus stammen med et mindre indhold af Bifidobacterium bifidum og bifidobacterium lactis. Dette produkt er særligt effektivt, hvis du ønsker at forebygge feriemave eller har været igennem en større penicillinkur.

Bestil her. >

Hvorfor får man diarre?

Der er flere grunde til hvorfor man får tynd mave. De mest almindelige årsager inkluderer:

 • Bakterieinfektioner
 • Madforgiftning
 • Fødevareintolerance
 • Hormonforstyrrelser
 • Stress
 • Brug af antibiotika
 • Misbrug af afføringsmidler

Hyppige bakterieinfektioner ved diarre

Den primære årsag til diarre er bakterielle infektioner. Her er der en lang række bakterier som kan give dårlig mave. De mest udbredte her er influenza, roskildesyge, salmonella og kolibakterier. Kolibakterier er oftest associeret med rejsediarre. Disse bakterier overføres ofte fra urene fødevarer, urent drikkevand eller fra andre smittede personer. Særligt herfor er det vigtigt at have god hygiejne, hvis man undgå at blive smittet. Særligt dørhåndtag kan være hyppige smittekilder ved dårlig mave.

Madforgiftning ved diarre

Udover bakterieinfektioner er særligt madforgiftning også en hyppig årsag til dårlig mave. Madforgiftning er teknisk set også en form for bakterieinfektion som er overført fra den mad vi indtager. Her er det særligt bakterietyper som gule stafylokokker der forsager diarre. Ved madforgiftning opleves også symptomer som opkastninger, kvalme og smerter i maven. I disse tilfælde hvor diareen kommer fra fødevarer indtræder symptomer allerede få timer efter at man har spist og drukket.

Fødevareintolerance og fordøjelsesbesvær

En tredje årsag til tynd mave kan også være en kombination af fødevareintolerance og efterfølgende fordøjelsesbesvær. Her er det særligt mælkeprodukter som kan give dårlig mave. Langt de fleste personer i den vestlige verden er i dag i større eller mindre grad laktoseintolerant. Udover laktoseintolerance skal også glutenallergikere være særligt opmærksomme på, hvad de spiser. Sidst men ikke mindst kan individuelle fødevareallergier også give tynd mave.

Hormonforstyrrelser

En fjerde årsag til diarre kan være hormonforstyrrelser. Dette kan indtræffe i forskellige situationer såsom ved graviditet eller endda ved årgangsalder. Forstoppelse kan dog også påvirke vores hormonelle balance og dermed bidrage til at vi får diarre. Visse humørsvingninger kan også bidrage til at give dårlig mave.  Her er det ofte observeret at personer der lider af angst eller nervøsitet kan få tynd mave.

Stress

Stress er også en udbredt årsag til diarre. Stress slider på kroppen og det medfører ofte at vi svækker vores immunforsvar siden vi presser os selv og dermed vores krop, når vi er stresset. Siden 80% af vores immunforsvar sidder i maven, er det ikke overraskende at stress kan give dårlig mave.

Brug af antibiotika

En sjette årsag til diarre kan være brug af antibiotika. Antibiotika bruges til at bekæmpe en lang række infektioner og dermed sygdomme. Ved antibiotikakure slår antibioitkaen kort sagt de dårlige bakterier i kroppen ihjel. Men det betyder også at vores tarmflora som står for at regulere vores fordøjelse bliver markant svækket da mange af disse bakterier også slås ihjel. Man kan kort sagt sige, at det skal gøre ondt før det kan gøre godt i dette tilfælde. Denne form for diarre er selvfølgelig ubehagelig men den er ikke alvorlig som sådan, da man kort sagt lige har forsøgt at rense ud i dine mavebakterier.

Misbrug af afføringsmidler

En sidste vigtig årsag til diarre er misbrug af afføringsmidler. Afføringsmidler bruges særligt til at lindre forstoppelse. Men der er også personer der misbruger afføringsmidler eksempelvis til at opnå vægttab. Som vi har skrevet før er dette ikke klogt, da kroppen ikke bør udsættes for afføringsmidler, hvis ikke der er en medicinsk årsag til det.

Behandling af diarre

I langt de fleste tilfælde går diarre over af sig selv. Derfor er behandling lang fra altid nødvendigt. Dog kan der i tilfælde, hvor man lider af kronisk diarre eller har underliggende mavelidelser være brug for medicinsk behandling.

Det også vigtigt at spise rigtigt, hvis man ønsker at lindre eller at forebygge dårlig mave.

Norimode mod Akut og Kronisk diarre

Norimode tabletter bruges til at afhjælpe symptomer på diarré. Den aktive ingrediens er loperamid-hydrochlorid, som virker ved at sløve sammentrækningerne der får mad og afføring til at bevæge sig gennem tarmen, hvilket skaber en fast afføring. Norimode virker hurtigt og effektivt!

1 dags levering >

Medicin efter at have haft diarre

Hvis man har været igennem en antibiotikakur kan man hjælpe sit tarmsystem på vej ved at indtage mælkesyrebakterier.

Mælkesyrebakterier er det bakterier som udgør vores tarmflora. Ved at indtage disse bidrager du til, at din tarmflora genopretter sig selv, hvorved din mave hurtigt vil opføre sig som den plejer.

HealthAid UltraProbio (100 mia bakterier)

HealthAid UltraProbio er et meget kraftigt probiotisk kosttilskud der indeholder hele 100 milliarder gavnlige bakterier der fremmer en god fordøjelse og en mave i balance. Dette produkt bør anvendes hvis du igennem lang tid har haft en uhensigtsmæssig livsstil eller hvis du har været igennem et længere sygdomsforløb.

Bestil her. >

Udover at tage mælkesyrebakterier kan man også indtage særligt sukker-salt blandinger, da det bidrager til at modvirke et tab af både væske og vitaminer.

Forebyggelse af rejsediarre

Hvis du skal ud at rejse, særligt til eksotiske destinationer i Asien, Sydamerika eller Afrika kan det være en god ide at forebygge rejsediarre. Til at gøre dette kan man med fordel indtage ekstra mælkesyrebakterier. Nogle former for probiotika indeholder bakterier, som gør det svære at blive smittet med de bakterier der forsager dårlig mave.

BioCare BioAcidophilus Forte (30 mia bakterier)

BioCare BioAcidophilus Forte er blandt de bedste og kraftigste probiotiske kosttilskud der findes på markedet med et indhold på hele 30 milliarder levende mælkesyrebakterier per kapsel. Bakterien er fortrinvis af Lactobacillus acidophilus stammen med et mindre indhold af Bifidobacterium bifidum og bifidobacterium lactis. Dette produkt er særligt effektivt, hvis du ønsker at forebygge feriemave eller har været igennem en større penicillinkur.

Bestil her. >

Derudover kan et produkt som Imodium også anvendes. Imodium nedsætter dine tarmes bevægelser hvilket gør, at du ikke skal gå på toilettet så ofte som du plejer. Produkter som imodium kaldes også for stoppemidler.

Kostråd imod diarre

Selvom at diarre i de fleste tilfælde går over af sig selv, så er det stadig yderst ubehageligt. Og netop fordi, at man har hyppige afføringer og mister store mængder væske og vitaminer, er det afgørende, at man får noget at spise. Også selvom at det ikke virker særligt sjovt.

Når man har diarre gælder det om at spise noget letfordøjeligt mad, samt at få tilført kroppen masser af væske for at modvirke, at man bliver dehydreret.

Her er det en række fødevarer som er særligt gode at spise, når man har dårlig mave. Disse inkluderer blandt andet:

 • Bananer
 • Gulerødder
 • Æbler
 • Kartofler

Alle disse fødevarer er lette at fordøje og er samtidig rig på både vitaminer, kulhydrater og væske. Selvom at man har brug for at drikke meget væske når man har tynd mave, kan det være svært at drikke store glas med vand hele tiden. Det kan også give kvalme hvilket ikke gør ens situation bedre. Men her kan disse fødevarer være med til at bidrage til en bedre væskebalance. Derudover kan man med god grund også overveje at anskaffe sig nogle isterninger og tage et par stykker i munden og lade dem smelte. På den måde tilfører man mere nænsomt kroppen mere væske end ved at drikke flere store glas vand.

Hvis I vil have endnu flere gode råd til, hvad man skal spise, når man har diarre, kan i finde det på denne side.

Hvornår skal man gå til læge?

Diarre bør ikke give anledning til lægebesøg medmindre, at der er tale om kronisk diarre. Hvis du har haft diarre i en uge, så kan det være et tegn på en underliggende mavelidelse som eksempelvis irriteret tarm – og her bør du søge læge! Men i de langt de fleste tilfælde går diarre over af sig selv.

Dog kan bakterieinfektioner medføre en række øvrige symptomer som gør at man bør søge læge. Disse symptomer inkluderer blandet andet:

Her skal særligt ældre mennesker være særligt opmærksomme, når de har diarre. Jo ældre vi bliver, jo mere sårbare bliver vi overfor væsketab, og derfor kan der i nogle tilfælde være brug for at blive indlagt så man kan få tilført nok væske samt vitaminer til kroppen via drops. Men dette hører til sjældenhederne i det store billede.

Vi vil dog altid opfordre jer til at gå til læge, hvis I har smerter i maven, blod i afføringen eller bliver meget svimle.

Diarre Diarre er en tilstand, hvor mad passerer for hurtigt igennem vores tarmsystem og kommer ud som væske. Mere end 5 daglige afføringer. Typisk er afføringerne meget vandet og grønne. Når man har diarre skal man spise fibre for at give maden mulighed for at binde væsken i maven. Derudover kan man supplere med mælkesyrebakterier, der medvirker til at skabe balance i maven igen.
Rating 4,86 / 21
4.86 21

Find mere information her

https://www.medicinenet.com/diarrhea/article.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.