Diarre

Diarre

Diarre

Diarre – også kendt som tynd mave – er en mavelidelse og en tilstand, hvor vores tarmsystem ikke fungerer korrekt.

Når man har diarre har man mange og tynde afføringer, da kroppen ikke er i stand til at udskille den overskydende vand i tarmene, hvilket giver tynde og vandede afføringer.

Diarre kan dog også være et symptom på en underliggende mavelidelse. Vi giver jer her det fulde overblik over, hvilke former for diarre der findes, og de bedste muligheder for at forebygge og behandle dårlig mave.

Hvad er diarre?

Diarre er en mavelidelse som rammer alle danskere i løbet af deres liv. Den officielle definition er, at man har tre eller flere tynde afføringer i løbet af en dag. Derudover ser man også at man har en øget mængde daglig afføring, det vil sige over 200 gram per dag. Forud for et stigende antal tynde afføringer oplever mange også mavesmerter.

Diarre er som udgangspunkt ikke farligt, men det tærer meget hårdt på dit immunforsvar, da din krop både mister væske samt har sværere ved at optage næring i form at særligt vitaminer og mineraler. Der er derfor en rigtig god ide, at sørge for at styrke dit helbred efter man har haft diarre for at undgå, at man bliver yderligere syg.

Til dette kan du bruge probiotika, som gør ind og genopretter dit immunforsvar hurtigere.

Du kan også vælge at tage probiotika, hvis du ønsker at forbygge diarre, såsom hvis du snart skal på ferie.

Behandling af diarre

Behandling af diarre kan både være nødvendigt imens, at det står på og ikke mindst efter, at det er gået væk igen.  I begge tilfælde bør du være meget opmærksom, da diarre er en lidelse, der tærer meget hårdt på dit immunforsvar, diarre medfører et tab af både væske og vitaminer, som vores krop har brug for!

Diarre kan dog komme til udtryk i forskellige former, så hvis du gerne vil opnå en hurtig lindring, så er det vigtigt, at du vælger det rette præperart i forhold til, hvilken type diarre du døjer med.

Overordnet findes der fire former for diarre.

Behandling af akut diarre

Akut diarre defineres som diarre som varer et par dage og som efterfølgende går i sig selv igen. Dette er den langt mest udbredte diarre der findes. Denne type diarre ses særligt ved sygdomstilfælde med influenza eller feber.

Imodium Mod Diarre

Imodium tabletter lindrer hurtigt og effektivt symptomer på diarré hos voksne og børn over 12 år. Imodium kan bruges til at behandle diarré-tilstande associeret med både irritabel tarm og akut diarré.

Bedst til prisen. >

I disse tilfælde er et af de bedste midler på markedet Imodium. Imodium virker hurtigt og sørger for, at du ikke kan komme af med din afføring. På den måde behøver du ikke at ligge hjemme under dynen, men kan stadig gå på arbejde.

Behandling af kronisk diarre

Kornisk diarre på den anden side er tilfælde hvor man har tynd mave i op til eller over 4 uger. Kronisk diarre opstår særligt som følge af underliggende mavelidelser. Disse mavelidelser inkluderer oftest irriteret tyktarm, Crhrons sygdom, tarmkræft eller misbrug af afføringsmidler.

Loperamid tabletter mod diarre

Imolope er et håndkøbslægemiddel der indeholder den aktive ingrediens loperamid som  behandler din diarré hurtigt og effektivt ved at gøre passagen gennem tarmene langsommere.  Ud over dette påvirker Loperamid ligeledes afføringen til at blive mere fast og ikke forekommer så ofte. Loperamid bør særligt være en fast del af din toilettaske på rejser.

Du bør dog ikke tage dette hvis du er gravid, tager andre former for medicin eller hvis du er lactoseintolerant.

Bedst til prisen. >

I disse tilfælde bør du anvende et produkt der indeholder lopamid, da det hurtigt og effektivt sørger for at din afføring bliver mere fast.

Behandling af forstoppelsesdiarre

Forstoppelsesdiarre opstår som navnet antyder hos folk der lider af forstoppelse. Når man er forstoppet har man svært ved at komme af med sin afføring. Her oplever man ofte at der går flere dage imellem at man kan gå på toilettet. Dertil er afføringen typisk hår og knoldet, og man har meget ildelugtende prutter fordi, at man ikke kan tømme tarmene. I disse tilfælde er der en række personer som oplever at de kun kan komme af med meget lidt afføring, der ofte består af vand, hvilket derfor kaldes forstoppelsesdiarre.

Moxalole imod kronisk forstoppelse

Moxalole er et middel til behandling af kronisk forstoppelse eller til opløsning af hård og indeklemt afføring. Moxalole er et pulver, som du skal opløse i et lille glas vand og drikke – det smager mildt og friskt af citrus.

Spar 15% >

I disse tilfælde bør du bruge et præperart som kan lindre din forstoppelse. Her Moxalole et af de mest anvendte præparater til få gang i tarmene, hvorved du igen kan komme af med din afføring.

Behandling af rejsediarre

En sidste form for diarre er såkaldt rejsediarre eller ’feriemave’ som det også kaldes. Denne type diarre har ikke sit navn fordi, at den har nogle særlige symptomer men mere på grund af den måde man får den på. Denne form for diarre fås oftest ved at man bliver udsat for bakterieinfektioner fra forurenet vand eller fødevarer. Det er ofte denne form for diarre man oplever når man er ude at rejse.

Bioform Travel mod rejsediarre

Bifiform Travel er et særligt probiotika tilskud, der er udviklet til at modvirke og forebygge resjediarre. Dette produkt indeholder i alt 30 mia mælkesyrebakterier fra 5 udvalgte stammer. Dette produkt er særligt stærkt overfor baterier som ecoli. Produktet tages både forud for og under din ferie.

Bestil her. >

Heldigvis kan denne form for diarre, imodsætning til de øvrige, forebygges ved at anvende probiotika.

Hvis du skal ud at rejse, særligt til eksotiske destinationer i Asien, Sydamerika eller Afrika kan det være en god ide at forebygge rejsediarre. Til at gøre dette kan man med fordel indtage ekstra mælkesyrebakterier. Nogle former for probiotika indeholder bakterier, som gør det svære at blive smittet med de bakterier der forsager dårlig mave.

Medicin efter at have haft diarre

Udover at tage Imodium imens du har dårlig mave, så bør du også overveje at bruge kosttilskud til hurtigt at komme dig over hele forløbet.

Diarre tærer som sagt meget hårdt på dit immunforsvar, og derfor er det vigtigt at sørge for, at man hurtigt får genopbygget det igen. På den måde kan man forebygge tilbagefald samt mindske risikoen for at man bliver yderligere syg. Særligt om vinteren kan et svækket immunforsvar medvirke til at du lettere bliver forkølet eller får influenza.

Her bør du særligt overveje at indtage et effektivt probiotika tilskud, der indeholder alle de vigtigste mælkesyrebakterier, som vores immunforsvar har brug for.

Mælkesyrebakterier er det bakterier som udgør vores tarmflora. Ved at indtage disse bidrager du til, at din tarmflora genopretter sig selv, hvorved din mave hurtigt vil opføre sig som den plejer.

Genopret din mave med probiotika tilskud

Solaray Multidophilus 24 er et af de mest effektive probiotika tilskud til at styrke dit immunforsvar efter dårlig mave. Dette produkt indeholder 30 milliarder gavnlige mælkesyrebakterier fra 24 af de vigtigste mælkesyrebakteriestammer, der styrker dit immunforsvar og forbedrer din fordøjelse.

Spar 33% i dag! >

Kostråd imod diarre

En tredje måde hvorpå du kan hjælpe til at behandle dig selv for dårlig mave er ved at spise rigtigt imens, at det står på.

Når man har diarre gælder det om at spise noget letfordøjeligt mad, samt at få tilført kroppen masser af væske for at modvirke, at man bliver dehydreret.

Her er det en række fødevarer, som er særligt gode at spise, når man har dårlig mave.

 

Disse inkluderer blandt andet:

  • Bananer
  • Gulerødder
  • Æbler
  • Kartofler

Alle disse fødevarer er lette at fordøje og er samtidig rig på både vitaminer, kulhydrater og væske.

Selvom at man har brug for at drikke meget væske når man har tynd mave, kan det være svært at drikke store glas med vand hele tiden. Det kan også give kvalme hvilket ikke gør ens situation bedre. Men her kan disse fødevarer være med til at bidrage til en bedre væskebalance. Derudover kan man med god grund også overveje at anskaffe sig nogle isterninger og tage et par stykker i munden og lade dem smelte. På den måde tilfører man mere nænsomt kroppen mere væske end ved at drikke flere store glas vand.

Hvis I vil have endnu flere gode råd til, hvad man skal spise, når man har diarre, kan i finde det på denne side.

Hvorfor får man diarre?

Der er flere grunde til hvorfor man får tynd mave. De mest almindelige årsager inkluderer:

Hyppige bakterieinfektioner ved diarre

Den primære årsag til diarre er bakterielle infektioner. Her er der en lang række bakterier som kan give dårlig mave. De mest udbredte her er influenza, roskildesyge, salmonella og kolibakterier. Kolibakterier er oftest associeret med rejsediarre. Disse bakterier overføres ofte fra urene fødevarer, urent drikkevand eller fra andre smittede personer. Særligt herfor er det vigtigt at have god hygiejne, hvis man undgå at blive smittet. Særligt dørhåndtag kan være hyppige smittekilder ved dårlig mave.

Madforgiftning ved diarre

Udover bakterieinfektioner er særligt madforgiftning også en hyppig årsag til dårlig mave. Madforgiftning er teknisk set også en form for bakterieinfektion som er overført fra den mad vi indtager. Her er det særligt bakterietyper som gule stafylokokker der forsager diarre. Ved madforgiftning opleves også symptomer som opkastninger, kvalme og smerter i maven. I disse tilfælde hvor diareen kommer fra fødevarer indtræder symptomer allerede få timer efter at man har spist og drukket.

Fødevareintolerance og fordøjelsesbesvær

En tredje årsag til tynd mave kan også være en kombination af fødevareintolerance og efterfølgende fordøjelsesbesvær. Her er det særligt mælkeprodukter som kan give dårlig mave. Langt de fleste personer i den vestlige verden er i dag i større eller mindre grad laktoseintolerant. Udover laktoseintolerance skal også glutenallergikere være særligt opmærksomme på, hvad de spiser. Sidst men ikke mindst kan individuelle fødevareallergier også give tynd mave.

Hormonforstyrrelser

En fjerde årsag til diarre kan være hormonforstyrrelser. Dette kan indtræffe i forskellige situationer såsom ved graviditet eller endda ved årgangsalder. Forstoppelse kan dog også påvirke vores hormonelle balance og dermed bidrage til at vi får diarre. Visse humørsvingninger kan også bidrage til at give dårlig mave.  Her er det ofte observeret at personer der lider af angst eller nervøsitet kan få tynd mave.

Stress

Stress er også en udbredt årsag til diarre. Stress slider på kroppen og det medfører ofte at vi svækker vores immunforsvar siden vi presser os selv og dermed vores krop, når vi er stresset. Siden 80% af vores immunforsvar sidder i maven, er det ikke overraskende at stress kan give dårlig mave.

Brug af antibiotika

En sjette årsag til diarre kan være brug af antibiotika. Antibiotika bruges til at bekæmpe en lang række infektioner og dermed sygdomme. Ved antibiotikakure slår antibioitkaen kort sagt de dårlige bakterier i kroppen ihjel. Men det betyder også at vores tarmflora som står for at regulere vores fordøjelse bliver markant svækket da mange af disse bakterier også slås ihjel. Man kan kort sagt sige, at det skal gøre ondt før det kan gøre godt i dette tilfælde. Denne form for diarre er selvfølgelig ubehagelig men den er ikke alvorlig som sådan, da man kort sagt lige har forsøgt at rense ud i dine mavebakterier.

Misbrug af afføringsmidler

En sidste vigtig årsag til diarre er misbrug af afføringsmidler. Afføringsmidler bruges særligt til at lindre forstoppelse. Men der er også personer der misbruger afføringsmidler eksempelvis til at opnå vægttab. Som vi har skrevet før er dette ikke klogt, da kroppen ikke bør udsættes for afføringsmidler, hvis ikke der er en medicinsk årsag til det.

Derudover kan et produkt som Imodium også anvendes. Imodium nedsætter dine tarmes bevægelser hvilket gør, at du ikke skal gå på toilettet så ofte som du plejer. Produkter som imodium kaldes også for stoppemidler.

Hvornår skal man gå til læge?

Diarre bør ikke give anledning til lægebesøg medmindre, at der er tale om kronisk diarre. Hvis du har haft diarre i en uge, så kan det være et tegn på en underliggende mavelidelse som eksempelvis irriteret tarm – og her bør du søge læge! Men i de langt de fleste tilfælde går diarre over af sig selv.

Dog kan bakterieinfektioner medføre en række øvrige symptomer som gør at man bør søge læge.

Disse symptomer inkluderer blandet andet:

Her skal særligt ældre mennesker være særligt opmærksomme, når de har diarre. Jo ældre vi bliver, jo mere sårbare bliver vi overfor væsketab, og derfor kan der i nogle tilfælde være brug for at blive indlagt så man kan få tilført nok væske samt vitaminer til kroppen via drops. Men dette hører til sjældenhederne i det store billede.

Vi vil dog altid opfordre jer til at gå til læge, hvis I har smerter i maven, blod i afføringen eller bliver meget svimle.

Diarre Diarre er en tilstand, hvor mad passerer for hurtigt igennem vores tarmsystem og kommer ud som væske. Mere end 5 daglige afføringer. Typisk er afføringerne meget vandet og grønne. Når man har diarre skal man spise fibre for at give maden mulighed for at binde væsken i maven. Derudover kan man supplere med mælkesyrebakterier, der medvirker til at skabe balance i maven igen.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,90 / 20
4.9 20

Find mere information her

Medicinenet.com

Mayoclinic.org

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.