Blodtryksmåler

Blodtryksmåler

At måle sit blodtryk er en af mest simple og ikke mindst allermest effektive måder hvorpå, man kan holde øje med sit helbred. I dag døjer omkring 20-25% af danskernes med forhøjet blodtryk alen, hvilket øger risikoen for blodpropper. Men derudover så har flere undersøgelser vist, at omkring 50% af alle danskere i alderen 55-64 år lider af en eller anden type af blodtryksproblem.

Og det værste er, at du sjældent kan mærke det, da kun meget få oplever nogle former for symptomer.

Både forhøjet og for lavt blodtryk kan sænkes både ved hjælp af kost, livstilsdnæringer og ikke mindst vha. af medicin. Uanset hvilken løsning du vælger, er det dog afgørende, at du løbende holder øje med dit blodtryk.

I denne artikel har vi derfor testet alle de mest udbredte blodtryksmålere på markedet, så du kan finde den bedste blodtryksmåler til hjemmebrug.

Hvad er blodtrykket og hvorfor er det så vigtigt?

Blodtrykket er en betegnelse for hvor hårdt dit hjerte skal slå for at pumpe blod og dermed ilt rundt i kroppen til dine muskler og organer.

Blodtrykket opdeles i henholdsvis det systoliske og diastoliske blodtryk.

Det systoliske blodtryk er det maksimale tryk, der er i en pulsåre, når dit hjerte trækker sig sammen og presser blodet ud i dine pulsårer.

Det systoliske blodtryk angiver på den anden side, det laveste tryk, som blodet udøver på pulsårens væg, når hjertet slapper af mellem to slag og blodet strømmer frit.

Man siger, at et ideelt blodtryk skal ligge på 120/80. ens blodtryk opgøres i såkaldt millimeter kviksølv, der har forkortelsen mmHg. Grunden til, at man anvender denne måleenhed, er både historisk og stammer tilbage fra kviksølvstermometret men det skyldes også mere lavpraktisk, at mængden af kviksølv er høj under hjertets sammentrækningsfase, hvilket angives ved det systole blodtryk, og en lavere værdi under hjertets afslapningsfase, hvilket angives ved det diastole blodtryk.

Testvinder: BRAUN Exactfit 5

Braun Exatfit 5 skiller sig ud ved at være yderst nem og behagelig at bruge. Du kan gemme op til 60 målinger, blive tjekket for uregelmæssig hjerterytme og apparatet slukker helt af sig selv, hvorved du sparer masser af batteri. Alt i alt får du her den bedste værdi for pengene, hvis du ønsker at holde øje med dit helbred løbende.

Kun 679,- >

Typer af blodtryksmålere

Der findes overordnet to slags blodtryksmålere på markedet i dag.

Manuelle blodtryksmålere

Manuelle blodtryksmålere er dem, som mange læger eller sygeplejersker har med sig i sin lægetaske. Her er det lægen eller sygeplejersken, der selv skal bruge blodtryksmålerens pumpe for at måle dit blodtryk. Disse anvendes i dag udelukkende af lægefagligt personale. Der er særligt smarte fordi, at de ikke fylder meget, er nemme at have med sig, og derudover er de meget præcise.

Automatiske blodtryksmålere

Automatiske blodtryksmålere er på den anden side den moderne slags blodtryksmåler, som alle kan have i deres eget hjem. Automatiske blodtryksmålere er i stand til at måle og gemme dit blodtryk over en længere periode. På den måde har du let ved at overvåge dig eget blodtryk og dermed holde hånd i hanke med din sundhed.

De fleste blodtryksmålere på markedet måler også din hjerterytme, da dit blodtryk som sagt er et udtryk for, hvor meget dit hjerte skal arbejde for at pumpe blod rundt i din krop.

Test af blodtryksmålere – Find den bedste blodtryksmåler til hjemmet her

Der findes i dag mange forskellige blodtryksmålere på markedet og prisen kan derfor variere meget. Hvilken blodtryksmåler der er bedst, kan derfor afhænge af flere ting. Det primære som du bør overveje, er om du vil have en blodtryksmåler, som sidder på dit håndled eller på din underarm. Derudover bør du også overveje hvorfor noget information din blodtryksmåler skal kunne vise.

Det er også forskelligt, hvor man personer, der kan gemme sin information i en blodtryksmåler. De fleste tillader kun, at man kan gemme én persons information i sin blodtryksmåler imens enkelte på markedet, lader dig gemme 2-3 personers data på en gang. Dette kan være en fordel, hvis

I er mere end en derhjemme, som ønsker at holde et vågent øje med sit blodtryk. Vi anbefaler selv, at alle der er fyldt over 50 år eller som døjer med overvægt eller andre dokumenterede kredsløbssygdomme jævnligt tester sit blodtryk. Og her ved man fra sociale eksperimenter, at det er nemmere at fastholde sin motivation til at holde øje med sit helbred – uanset hvad der er tale om – hvis man vælger at gøre det sammen men en anden person.

Hvad har vi lagt vægt på i vores bedømmelser?

Vi har dog undersøgt markedet og fundet en række af de mest populære og effektive blodtryksmålere. Her har vi lagt vægt på parametre som pris, produktpålidelighed og ikke mindst hvor tekniske de enkelte blodtryksmålere er.

Hvis de er svære at anvende, så trækker det ned, da vi mener, at sundhedsudstyr skal være så nemt at bruge som muligt.

Sidst men ikke mindst har vi også lagt vægt på, at alle blodtryksmålere, der er indgået i testen skal være godkendt af Lægemiddelstyrelsen, hvilket betyder at de er revideret efter alle vigtige medicinske foreskrivelser.

På den måde er vi sikre på, at produkterne er af en kvalitet, der gør dem egnet til hjemmebrug.

#1 Braun ExactFit 5

BRAUN Exactfit 5

Braun Exatfit 5 udmærker sig ved at være yderst nem og behagelig at bruge. Du kan gemme op til 60 målinger, blive tjekket for uregelmæssig hjerterytme og apparatet slukker helt af sig selv, hvorved du sparer masser af batteri. Alt i alt får du her den bedste værdi for pengene, hvis du ønsker at holde et løbende øje med dit helbred.

Kun 679,- >

Brauns ExatFit 5 er en fuldautomatisk blodtrykmåler der anvendes på overarmen. Denne blodtryksmåler udmærker sig ved at have det bedst oppustningssystem. Det vil sige, at dette apparat foretager blodtryksmålingen imens den puster sig op, hvilket gør hele processen langt mere behagelig. Desuden kan du med denne blodtryksmåler også tjekke dig selv for uregelmæssig hjerterytme og du kan gemme op til 60 målinger fordelt på to personer. Med produktet medfølger hele to manchetter, hvorved du kan være sikker på at vælge den rigtige, uanset hvor stor eller lille din overarm er.

Alt i alt får man med denne maskine alt hvad man skal bruge til en rigtig god pris sammenlignet med nogle af de øvrige modeller på markedet.

Det eneste minus ved dette produkt er, at du ’kun’ kan gemme op til 60 målinger. Det er dog i det store billede en meget lille ting at hæfte sig ved.

#2 Omron M6 Comfort IT

Omron M6 Comfort IT

Omrons M6 blodtryksmåler udemærker sig ved at være ekstremt behagelig og ikke mindst let at bruge. Med denne blodtryksmåler kan du gemme helt op til 100 målinger fordelt på 2 personer og du kan nemt og hurtigt sende dine målinger til din læge.

Kun 689,- Spar 23%! >

Omron er et af de absolut førende producenter inden for blodtryksmålere, og det kommer også til udtryk i dette produkt.

Ligesom det var tilfældet med Braun, anvender Omrons M6 blodtryksmåler et fuldautomatisk oppustningssystem som sikrer en meget behagelig oppustning. Denne måler lader dig ligeledes gemme data for 2 personer og op til 100 målinger.

Desuden medfølger der Emrons egen software som gør at du nemt kan forbinde din blodtryksmåler til din computer, hvor du kan samle alt din data. Det er derfor også utroligt nemt at sende dine data til din læge, hvis du ønsker feedback.

De eneste ting der trækker end, er at der kun medfølger én manchet, der dækker overarme med en omkreds på 22-42 centimeter. Denne omkreds passer for de fleste, men hvis du har meget tynde arme, kan macheten være for stor. Derudover er prisen også lidt højere end det var tilfældet med Brauns tilsvarende produkt.

Alt i alt får du dog stadig et rigtigt godt produkt, særligt hvis du er i en situation hvor du gerne vil have, at din læge hurtigt kan få adgang til dine data.

Deres software virker både til Windows og til Mac computere.

#3 Seagull blodtryksapparat til håndled

Seagull blodtryksapparat til håndled

Seaguls intelligente blodtryksmåler er det bedste produkt på markedet til dig, der enten har tynde arme eller ønsker at måle dit blodtryk via dit håndled. Denne blodtryksmåler er utrolig behagelig, og lader dig vide, om den er påsat korrekt. Du kan gemme helt op til 120 målinger fordelt over 3 personer.

Kun 688,- >

Seaguls blodtryksmåler til håndleddet, er det bedste produkt på markedet til personer, der foretrækker at måle deres blodtryk på denne måde. Seaguls blodtryksmåler udmærker sig ved at være særligt nem at anvende. Blodtryksmåleren indikerer selv, om den er påsat korrekt, hvilket gør at du altid kan være sikker på, at du får lavet en nøjagtig måling. Manchetten herfra passer til arme eller håndled med en omkreds på 13,5-19,5 cm, hvilket er ideelt hvis dine arme ikke passer til de øvrige manchetter på markedet.

En ekstra fordel ved Seaguls produkt er at du her kan gemme data for helt op til 120 målinger i alt fordelt på 3 personer.

Alt i alt får man her et utroligt præcist produkt, som er yderst brugervenligt. Det eneste der trækker lidt ned er, at man ikke ligesom med Omron kan uploade sin data til sin computer. Men alt i alt får man her, særligt hvis man ønsker at måle sit blodtryk via håndleddet et rigtigt godt produkt til en rigtig god og fair pris.

#4: Seagull blodtryksapparat til smartphone

Seagull blodtryksapparat til smartphone og tablet

Seagulls blodtrykaspparat til smartphone og tablet udmærker sig ved at være både utrolig behagelig, samt ved at du her kan gemme så mange målinger du vil via enten din smartphone eller din tablet. Dette produkt giver dig derfor uendelige muligheder for at opbevare og analyse dit helbred. For kun 898,- får du virkelig god valuta for dine penge!

Kun 898,- >

Et andet produkt fra Seagul som vi er meget begejstrede for er Seaguls blodtryksapparat til smartphone. Dette produkt indeholder netop det som de forrige produkter manglede; at du kan uploade og sende din data. Det særlige ved netop dette blodtryksapparat er, at du kan anvendes med din smartphone eller din tablet.

Du kan her sende og lagre alle dine målinger på din smartphone, hvilket gør, at du i princippet kan gemme så mange målinger du vil. Derudover kan du hurtigt sende dine målinger til din læge. Dette gøres med Seaguls gratis app, som er gratis og ikke mindst meget nem at bruge.

Du kan dog også bruge denne blodtryksmåler uafhængigt at din smartphone, selvom dette dog er den helt store fordel. Hvis du ikke vil bruge din smartphone eller tablet til at gemme eller sende dine målinger, kan du gemme op til 90 målinger på blodtryksmåleren.

Seaguls blodtryksmåler er kompatibel med alle nyere smartphones og tablets startende med henholdsvis iPhone 4S, iPad 3 og Samsung S3 eller nyere. De fleste smartphones og tablets passer derfor til dette produkt.

Noget af det der til gengæld trækker lidt ned, er at der kun medfølger én manchet med en omkreds på 22-33 centimeter. En større manchet kan dog tilkøbes. Samlet set bør der dog med denne pris følge en ekstra manchet med.

Man skal dog ikke tage fejl af, at netop denne blodtryksmåler giver dig de bedste muligheder for at analysere din egen data og dermed dit eget helbred, så den er uden tvivl pengene værd!

#5 Omron M10 Comfort

Omron M10 Comfort

Omrons M10 Comfort er med sin store skræm og nyeste teknologi et af de mest overskuelige og brugervenlige blodtryksmålere på markedet. M10 Comfort gør det nemt at skifte imellem flere brugere og er derfor helt ideel til par, der ønsker at holde øje med deres blodtryk løbende.

Kun 975,- Spar 18%! >

Vores sidste produkt er Omrons M10 comfort. Dette produkt anvender den samme gode teknologi som Omrons M6 comfort, der sikrer, at selve målingen forløber yderst behagelig. Forskellen fra Omrons M6 til dette produkt er grundlæggende at skærmen er større. Ellers har den alle de samme gode features. Med sin større skræm bliver aflæsningen dog mere behagelig og overskuelig, særligt hvis du ønsker at gennemse flere målinger direkte på din blodtryksmåler og ikke ve din PC.

Denne blodtryksmåler har også den fordel, at den vil give dig besked, hvis du ikke har påsat din manchet korrekt, hvilket selvfølgelig er en god ekstra hjælp.

Vores råd til at vælge den rette blodtryksmåler

Efter at have testet mange forskellige brands er vores konklusion, at konkurrencen og forskellen på diverse blodtryksmålere ikke er vildt stor. De brands som vi har udvalgt er kendetegnet ved alle at være yderst nemme at bruge og forskellen er derfor overordnet lille.

Det som man skal lægge mest vægt på er, om man vil have en blodtryksmåler som passer til overarmen eller håndleddet. Derudover bør man lægge vægt på, hvor mange målinger man gerne vil gemme. Her kan din sygdomshistorie selvfølgelig spille ind.

Hvis du blot ønsker at holde øje med dit helbred løbende er 60 gemte målinger rigeligt. Hvis du tager medicin eller på anden vis er ved at gennemgå et behandlingsforløb vil vi anbefale jer at vælge en måler, som kan gemme mere end blot 60 måler. Sidst men ikke mindst vil det her også være en fordel at du nemt og hurtigt kan sende dine data til din læge.

Faktorer der påvirker dit blodtryk

Ens blodtryk afhænger dog af en række faktorer herunder ens højde, alder, følelsesmæssige tilstand og aktivitetsniveau, samt ikke mindst ens vægt.

Der er derfor en relativ stor grænse for, hvad et normalt blodtryk kan være.

Her siger man, at et almindeligt diastolisk blodtryk ligger imellem 100-140 imens et almindeligt diastolisk blodtryk ligger imellem 60-90.

En ting der særligt påvirker vores blodtryk, er vores alder. Derfor ser man ofte at ældre personer har et højere blodtryk, hvilket stadig betragtes som normalt. Årsagen til at blodtrykket naturligt kan stige med alderen er, at kroppen bliver stadig svagere samtidig med, at vores pulsårer bliver stivere og dermed bliver de også mindre eftergivelige, når hjertet pumper blod rundt i kroppen.

Man kan derfor godt som pensionist have et diastolisk blodtryk, der ligger på eksempelvis 150.

Den typiske grænse for hvornår man har forhøjet blodtryk ligger dog på 140/90.

I oversigten nedenfor kan du se, værdierne for henholdsvis et for lavt, almindeligt og ikke mindst et forhøjet blodtryk.

Blodtrykskategori Solistisk blodtryk Diastolisk blodtryk Endelig blodtryksmåling
For lavt blodtryk  <100 <60 100/60⇓
Almindeligt blodtryk 100-119 60-79 100-119/60-79
Lettere forhøjet blodtryk 120-139 80/89 120-139/80-89
Forhøjet blodtryk 140-159 90/99 140-159/90-99
Svært forhøjet blodtryk >160 >100 160/100 ⇑

Måling af blodtryk: Simpel step by step guide!

Når man måler sit blodtryk i sig eget hjem, er der nogle ting man skal være særligt opmærksom for at man får lavet en præcis og pålidelig måling, da det er afgørende, at man kan sammenligne sine målinger over tid.

Nogle af de ting du skal være særligt opmærksom på er:

 • Hvordan du sidder inden du fortager blodtryksmålingen
 • Du skal være afslappet i mindst 10 minutter forud for målingen
 • Vælg den rette manchet til din blodtryksmåler
 • Din manchet skal være påsat korrekt på din overarm
 • Stram ikke din manchet for hårdt

Sådan placerer du dig rigtigt forud for en blodtryksmåling

Noget af det vigtigste når man måler sit blodtryk er at man sidder naturligt. På den måde skal dig hjerte ikke slå hårdere eller svagere for at pumpe blodet rundt i kroppen. Her bør du sætte dig i en stol med ret ryg med dine arme hvilende på et tilhørende armlæn. Her er en behagelig kontorstol i mange tilfælde en god løsning. Din skulder skal her være afslappet, da manchetten som skal sættes på din arm, helt skal være i hjertehøjde – medmindre du bruger en manchet der sættes på håndleddet.

Dine føder skal også være placeret naturligt på gulvet. Dine ben må derfor ikke være korslagte, da det påvirker hjertets evne til at pumpe blod helt ned i foden.

Slap af forud for din blodtryksmåling

Det næste du skal være opmærksom på, er din puls. For at du kan få et nøjagtigt og retvisende resultat er det afgørende, at du slapper af mindst fem minutter eller lidt mere forud for dine målinger. Hvis du ikke slapper af, vil dit hjerte naturligt slå hårdere end det ellers bør være tilfældet. Du bør tage dine 5-10 minutters pause så snart du har placeret manchetten på din arm, hvilket vi forklarer hvordan du gør, nedenfor.

Valg af manchet til blodtryksmåling

Det tredje du skal gøre er at vælge den rette manchet. Manchetten er et stykke stof som du skal lægge om din arm eller eventuelt dit håndled alt efter, hvilken type blodtryksmåler du har købt. I de fleste tilfælde følger der en manchet med, når man køber en blodtryksmåler.

Manchetten skal herefter placeres rundt om din overarm. Her er det vigtigt at den passer til din overarms størrelse. Her er det vigtigt at din manchet hverken er for stor eller for lille. Du kan derfor med fordel måle omkredsen på din overarm med et målebånd.

Det vil dog altid fremgå af individuelle produkter hvor stor eller lille den medfølgende manchet er. De fleste macheter er lavet så de dækker arme med en omkreds på 22-42 centimer, hvilket er stort nok til at medtage både tynde og svært muskuløse eller overvægtige personer.

Placer din manchet korrekt på din overarm

Efter at du har valgt din manchet, er det vigtigt at du placerer den korrekt på din arm. Manchetten bør placeres 2-3 centimeter over dit albueled. Det er her også vigtigt at manchetten placeres på din bare hud og således ikke uden på eksempelvis dit tøj eller lignende.

Stram ikke din manchet for hårdt

Det sidste du skal være opmærksom på, er ikke at stramme din manchet alt for hårdt. Hvis du gør dette, vil dit blod ikke kunne løbe ordentligt igennem dine blodårer og det vil alt andet lige give nogle misvisende resultater. På den ene side skal du stramme din manchet så meget, at den ikke rutsjer af din arm.

På den anden side skal den som sagt ikke være for stram.

Den bedste måde at tjekke dette på er ved at se, om du kan presse en pegefinger indimellem din arm og selve manchetten. Hvis det er muligt, uden at din manchet falder ned, så er den strammet helt tilpas.

Hvis du har nogle omkring dig, kan du eventuelt få dem til at hjælpe dig med at sætte manchetten på.

Hvorfor får man forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk er en af de mange folkesygdomme, som man endnu ikke kender den helt eksakte årsag til. Når man taler om personer der har et for højt blodtryk taler man om personer som enten lider af primær eller sekundær blodtryksforhøjelse

Personer der lider af primær blodtryksforhøjelse udgår 95% af alle danskere. I disse tilfælde kan man ikke finde en konkret årsag til, hvorfor personerne har for højt blodtryk.

Man er dog enig om, at særligt vores gener her spiller en stor rolle. Forhøjet blottyk er ofte noget, som gør i arv fra vores forældre. Her er der nogle personer, som har en ekstra høj risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og derfor har en større risiko for at blive ramt af eksempelvis slagtilfælde eller blodpropper.

I de resterende 5% af alle tilfælde kan man spore årsagen til det forhøjede blodtryk til en nuværende eller tidligere tilstand, som har haft en indvirkning på ens blodtryk.

Nogle af de hyppigste årsager i disse tilfælde inkluderer:

 • Nyresygdomme, såsom nyrebetændelse eller forsnævring af nyrearterierne
 • Binyrelidelser, såsom hormonproducerende svulster
 • Graviditet
 • Lægemiddelbivirkninger, eksempelvis fra P-piller
 • Indtagelse af euforiserende stoffer som kokain og amfetamin
 • Indtagelse af meget store mængder lakrids

Symptomer på forhøjet blodtryk

Som vi nævnte tidligere, så oplever langt de fleste danskere ingen symptomer på forhøjet blodtryk. I enkelte tilfælde kan det dog komme til udtryk på en række måder herunder i form af blandt andet:

 • Ondt i hovedet
 • Træthed
 • Svimmelhed (Såsom hvis man rejser sig for hurtigt op)
 • Åndenød
 • Hævede ben

De sidste to symptomer optræder kun i forbindelse med langvarig og meget svær blodtryksforhøjelse. Her bør man selvfølgelig søge læge, men vil også altid anbefale jer at søge læge hvis I oplever nogle af disse symptomer. I kan også med god grund gå til læge, blot for at blive undersøgt af forebyggende årsager. 

Tal altid med din læge omkring dit blodtryk

Som vi startede med at sige, så er vores blodtryk et af de vigtigste signaler, som vores krop giver os om vores sundhed. Derfor er det også særligt vigtigt at have en løbende dialog med sin læge, hvis har forhøjet blodtryk. Din læge er i sidste ende den bedste til at stille den rette diagnose og ikke mindst den rette behandling for dig. I nogle tilfælde kan du nøjes med at ændre dine kostvaner, imens andre skal tage blodtryksænkende medicin.

I langt størsteparten af alle tilfælde bedes personer med et for højt blodtryk at holde øje med deres blodtryk derhjemme.

Kun i særlige tilfælde frarådes dette. Det kan være tilfælde hvis du eksempelvis lider af arterieflimmer. Her vil din læge med stor sandsynlighed vælge at måle dit blodtryk på manuel vis eller andre måder.

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvordan du skal fortolke dine resultater og din løbende udvikling, bør du også kontakte din læge. De er i sidste ende de helt rette til at fortolke din løbende udvikling.

Jonas Hansen

mave-problemer.dk

4.89 19

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,89 / 19
4.89 19

Find mere information her

Omron.com

Hjerteforeningen.dk

Doc24.dk

 

Om skribenten

Jonas er vores ekspert når det kommer til kost og motion. Jonas studerer til dagligt folskesundhedvidenskab i Aalborg og har en stor passion for ernæring og sundhed, hvilket tydeligt ses i hans artikler. Jonas’ ambition er en dag at arbejde som ernæringsekspert med fokus på idrætsudøvere.