Blodtrykket

Blodtrykket

Vores blodtryk er et af de nydeligste signaler vores krop kan sende os om vores helbred. Det er afgørende, at dit blodtryk hverken er for højt eller for lavt, hvis du ønsker at forbygge både blodpropper og slagtilfælde.

I denne artikel giver vi jer det fulde overblik over hvad jeres blodtryk bør være og guider jer til, hvad I kan gøre, hvis I har enten for højt eller for lavt blodtryk.⇐

Hvad betyder ‘blodtryk’ og hvordan skal det fortolkes?

Blodtrykket er en betegnelse for hvor hårdt dit hjerte skal slå for at pumpe blod og dermed ilt rundt i kroppen til dine muskler og organer.

Blodtrykket opdeles i henholdsvis det systoliske og diastoliske blodtryk.

Det systoliske blodtryk:

Det systoliske blodtryk er det maksimale tryk, der er i en pulsåre, når dit hjerte trækker sig sammen og presser blodet ud i dine pulsårer. Dette er det kraftigste tryk dit hjerte laver, og derfor vil dit systoliske blodtyk altid være højere end dit diastoliske blodtryk.

Det diastoliske blodtryk:

Det systoliske blodtryk angiver på den anden side, det laveste tryk, som blodet udøver på pulsårens væg, når hjertet slapper af mellem to slag og blodet strømmer frit. Jo lavere dit diastoliske blodtryk er, jo mere slapper dit hjerte kort sagt af. Hvis dit diastoliske blodtryk er for højt betyder det kort sagt, at dit hjerte arbejder for hårdt, selv når det slapper af.

Ens blodtryk opgøres i såkaldt millimeter kviksølv, der har forkortelsen mmHg.

Grunden til, at man anvender denne måleenhed, er både historisk og stammer tilbage fra kviksølvstermometret, men det skyldes også mere lavpraktisk, at mængden af kviksølv er høj under hjertets sammentrækningsfase, hvilket angives ved det systole blodtryk, og en lavere værdi under hjertets afslapnings fase, hvilket angives ved det diastole blodtryk.

Hvad skal mit blodtryk være?

Man siger, at et ideelt blodtryk for en voksen person skal ligge på 120/80.

Det er dog svært at være helt præcis omkring ens blodtryk, da vores blodtryk løbende ændrer sig i løbet af vores liv. Dette er helt naturligt, da vi igennem livet først vokser og dernæst ældres og i takt med denne udvikling ændres vores helbred sig løbende. Ens blodtryk skal derfor hovedsageligt ses i forhold til ens alder. Når vi bliver ældre, bliver vores arterier mere stive og kan derfor ikke give sig så meget, som når vi er unge, og det medfører naturligt at trykket i vores blodører bliver større med alderen.

Testvinder: BRAUN Exactfit 5

Braun Exatfit 5 skiller sig ud ved at være yderst nem og behagelig at bruge. Du kan gemme op til 60 målinger, blive tjekket for uregelmæssig hjerterytme og apparatet slukker helt af sig selv, hvorved du sparer masser af batteri. Alt i alt får du her den bedste værdi for pengene, hvis du ønsker at holde øje med dit helbred løbende.

Kun 679,- >

Forhold i mellem puls og blodtryk

Man skal her ikke forveksle forholdet imellem ens puls og ens blodtryk. Din puls er alene et udtryk for, hvor mange gange per minut dit hjerte kan slå. Jo højere en maksimal puls du har, jo bedre er din kondition. Men det at du muligvis er i god form udelukker ikke, at du har problemer med dit blodtryk. Blodtrykket er som sagt en indikation af, hvor meget tryk der skabes inde i dine blodårer og hvis trykket er for højt, så kan det føre til, at dine blodårer bliver beskadiget og dermed kan der dannes blodpropper.

I skemaet nedenfor har vi samlet en oversigt over en naturlig udvikling i en persons blodtryk fra barn til voksen.

Alder Systolisk blodtryk Diastolisk blodtryk
3-6 år 116 76
7-10 år 122 78
11-13 år 126 82
14-16 år 136 86
17-19 år 120 85
20-24 år 120 79
25-29 år 121 80
30-34 år 122 81
35-39 år 123 82

Som vi nævnte ovenfor så påvirker vores alder vores blodtryk helt naturligt, da vores arterier bliver mere stive. Siden vores arterier ikke kan give efter for ligeså stort et tryk som tidligere betyder det, at trykket i vores blodårer stiger naturligt.

Det er særligt når man nærmer sig 50 års alderen, at man skal være særligt opmærksom på sit blodtryk. Når man kommer tæt på pensionsalderen er det naturligt at man har et relativt højt blodtryk. Her kan man dog via motion og gode kostvaner eller medicin være med til at holde det nede.

Alder Systolisk blodtryk Diastolisk blodtryk
40-44 år 125 83
45-49 år 127 84
50-54 år 129 85
55-59 år 131 86
60+ år 134 87

Knap 50% af danskerne har problemer med blodtrykket – uden at vide det!

En undersøgelse fra 2015 har påvist at omkring 50% af alle danskere i alderen 55-64 år lider af en eller anden type af blodtryksproblem. For hele befolkningen er dette tal lidt lavere.

De mest udbredte problemer, når det handler om danskernes blodtryk er:

For lavt blodtryk

For lavt blodtryk er mindre udbredt end for højt blodtryk. Når man har et blodtryk der er for lavt, skyldes det ofte, at man har en underaktiv skjoldbruskkirtel, diabetes eller lavt blodsukker. Det kan dog også skyldes mere alvorlige problemer såsom hjertefejl, hedeslag eller mulige sygdomme i leveren. Når dit blodtryk er for lavt kan dit hjerte ikke pumpe tilstrækkeligt blod rundt i kroppen som den gerne vil, hvilket kan føre til at du bliver svimmel, konfus eller træt. 

Det potstive er, at langt de fleste kan få det bedre ved at lave nogle enkelte justeringer af deres livsstil. Her kan man særligt ved omlægge sine kostvaner hurtigt bidrage til at normalisere sit blodtryk. Nogle af de bedste ting du kan gøre, hvis du har for lavt blodtryk inkluderer:

 • At spise en kost der indeholder mere salt
 • At mindske indtaget af alkohol
 • At dyrke mere motion
 • Undgå at presse for hårdt når du går på toilettet

Du kan læse meget mere om behandling af for lavt blodtryk længere nede i artiklen. ⇓

For højt blodtryk

Forhøjet blodtryk er på den anden side det mest udbredte blodtryksproblem herhjemme. Det anslås af hele 20-25% af den danske befolkning lider af forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk medfører, at sandsynligheden for blodpropper og slagtilfælde stiger, da trykket kan være med til at ‘slide’ på dine blodårer hvorved at der er større risiko for, at dele af dine blodårer bliver løst hvorved der kan dannes tilstopninger, hvilket skaber blodpropper.

 

I modsætning til personer med for lavt blodtryk så oplever langt de færreste ingen symptomer! Der er derfor rigtigt mange danskere som lige nu har forhøjet blodtryk uden at vide det!

Hvis man får konstateret for højt blodtryk, behandles man både med blodtryksænkende medicin, samt at ændre sine kostvaner og igen dyrke mere motion.

Hvis man er blevet ordineret blodtryksænkende medicin, må man aldrig lade være med at tage det, medmindre det er blevet godkendt af ens læge.

Man kan dog med fordel bruge kosttilskud eller naturlægemidler til at forebygge forhøjet blodtryk uden problemer.

 

Du kan læse meget mere om behandling af for højt blodtryk længere nede i artiklen⇓

Blodtrykket påvirkes af mange delfaktorer

Udover vores alder så er der også nogle andre ting, som kan påvirke vores blodtryk. Blandt andet er vores døgnrytme en meget væsentlig faktor som påvirker os. Vores blodtryk er lavest når vi sover og lige efter, at vi er stået op. Hvis man er meget aktiv kan dette også påvirkes vores blodtryk, hvilket kan få det til at stige. Derudover kan visse følelser også bidrage til at øge vores blodtryk. Det er blandt andet derfor, at man altid skal geare ned, inden at man får målt sit blodtryk.

Behandling af blodtryksproblemer

Uanset om du har mistanke om du har for lavt eller for højt blodtryk, er det noget du skal reagere på, så snart at du er blevet diagnosticeret.

Heldigvis er der mange muligheder for at lindre og behandle såvel for højt som for lavt blodtryk. I begge tilfælde kan man anvende blodtryksmedicin, men i langt de fleste tilfælde er det også muligt at sit blodtryk sit blodtryk naturligt. Her kan man særligt omlægge sine kostvaner og spise en række fødevarer eller supplere med kosttilskud, der kan medvirke til at regulere dit blodtryk.

Behandling af for højt blodtryk

Som sagt døjer langt de fleste danskere med forhøjet blodtryk. I disse tilfælde kan man både anvende medicin eller man kan vælge at omlægge sin kost. Når det kommer til behandling af for højt blodtryk, er det vigtigt, at du taler med din læge.

Det er i sidste ende din læge, der skal afgøre, hvilken behandling der er bedst for dig. Men stort set alle danskere kan have gavn af at tilpasse deres kost, så det kan være med til at lindre og forebygge forhøjet blodtryk.

Kostomlægninger ved forhøjet blodtryk

Hvis du gerne vil sænke dit blodtryk naturligt uden brug af medicin, er den bedste løsning at tilpasse din kost. Selvom forhøjet blodtryk i de fleste tilfælde er medfødt, så spiller vores livsstil også en stor rolle for vores helbred i dette tilfælde.

Derfor kan en kostomlægning gøre en stor forskel i forhold til at forbedre dit helbred.

Når man har for højt blodtryk, har man brug for at indtage en kost der er rig på:

Omega 3 fedtsyrer er særligt vigtige i forhold til dit blodtryk, da disse gode fedtsyrer bidrager til at udvide dine blodkar så både det systoliske og diastoliske blodtryk falder. Derudover bidrager omega 3 til at fortynde dit blod naturligt, hvilket mindsker risikoen for blodpropper yderligere.

Magnesium og kalium spiller begge en rolle i at forbedre dit nervesystem. Magnesium understøtter en stabil hjerterytme ved at hjælpe dine blodårer med at slappe af, og dermed understøtter det et mere stabilt blodtryk.

Kalium supplerer dette ved hjælpe dine celler med at udskille skadelige affaldsstoffer, opretholde væskebalancen samt at optage næringsstoffer. Sidst men ikke mindst så bidrager kalium også til at sikre at dit nervesystem hurtigt kan sende beskeder ud til alle dine vigtige organer, herunder særligt dit hjerte.

En af de mest effektive måder at opnå både magnesium, kalium og gode fedtsyrer er ved at spise en kost, der er naturligt rig på både frugt, grønsager og gode fedtsyrer som findes særligt i fed fisk.

Nogle af de bedste fødevarer du kan spise, hvis du ønsker at sænke dit blodtryk inkluderer:

 • Æbler
 • Selleri
 • Laks
 • Makrel
 • Ingefær
 • Avokado
 • Hvidløg

Omvendt er der også en række fødevarer som man skal holde sig fra. Her gælder det særligt for fødevarer som indeholder store mængder salt og forarbejdet sukker. Derudover er både svinekød og oksekød også noget, som man børe skære ned på, samt ikke mindst alkohol.

Hvis du vil se flere fødevarer, som du bør spise og ikke bør spise, kan du se vores uddybende artikel om dette emne på denne side.

Afhjælp for højt blodtryk med kosttilskud

En god måde at sørge for at du får den rette kost ved forhøjet blodtryk, er at supplere din kost med kosttilskdud.

Her findes der mange forskellige kosttilskud og naturlægemidler, som kan afhjælpe dine problemer.

Omega 3 fedtsyrer

Hvis du ikke er glad for at spise fisk, så er en af de bedste måder at få gode fedtsyrer på, ved at spise ekstra omega 3. Solarays 3-6-9 er en kombination af fiskeolie og planteolier, der er naturligt rig på alle de vigtige omegaer 3 fedtsyrer som EPA og DHA. Udover at gavne dit blodtryk, så bidrager fiskeolier også til at øge din koncentrationsevne samt til at vedligeholde et godt syn.

Fiskeolie mod forhøjet blodtryk

Solarays 3-6-9 fiskeolietilskud er unikt siden det både indeholder fiske- og planteolier, der medvirker til at sænke dit blodtryk hurtigt og effektivt. Derudover er det meget velsmagende sammenlignet med mange andre fiskeolietilskud på markedet.

Bestil her. >

Magnesium tilskud

Hvis du på den anden side gerne vil supplere din kost med et ekstra stærkt og effektivt magnesiumtilskud, så bær du overveje at bruge Magnesium M3 fra PurePharma. Dette produkt er klinisk testet og med det er du sikker på at få alle de gode fordele som magnesium giver vores, herunder øget energi og selvfølgelig et forbedret nervesystem og dermed også et forbedret blodtryk.

Magnesium tilskud mod for højt blodtryk

Magnesium M3 fra Pure pharma er et af de mest effektive, og derfor også mest populære tilskud, når det kommer til behandling af forhøjet blodtryk. Bestil her.

Bestil her. >

Coenzym Q10 tilskud

Et sidste kosttilskud, du helt sikkert bør overveje at bruge, hvis du vil sænke dit blodtryk, er coenzym Q10.

Coenzym Q10 er en antioxidant der understøtter hjertet og blodcirkulationen i kroppen. Det særligt ved Q10 er, at det er et coenzym, som indgår i cellernes energiproduktion. Du kan finder Q10 i bl.a. fisk (f.eks. sardiner), bælgfrugter, nødder og kød. Dette enzym giver også øget energi ligesom magnesium, men det bidrager også til at mindske stress i kroppen, som har en stor effekt på udviklingen af vores blodtryk. Netop fordi dette kosttilskud er så effektivt har det fået øgenavnet som ’en antioxidant på steroider’.

Q10 mod for højt blodtryk

Q10 et et coenzym som hurtigt er blevet yderst populært herhjemme takket være sine mange gode virkninger. Q10 indeholder en unik blanding af blandt andet fiskeolier der bidrager til hurtigt at sænke blodtrykket og at øge dit energiniveau.

Bestil nu. >

Blodtrykssænkende medicin

I nogle tilfælde kan det være, at dine blodtryksproblemer er så alvorlige, at du vil blive ordineret blodtrykssænkende medicin.

Det er vigtigt, at du tager medicinen, som din læge har ordineret – hverken mere eller mindre. Bliver du utilpas, så kontakt din læge. Du skal ikke stoppe din behandling på egen hånd.

De hyppigst anvendte blodtrykssænkende midler er vanddrivende medicin, calciumblokkere, ACE-hæmmere, angiotensin II-blokkere og beta-blokkere.

Mange af de blodtryksnedsættende midler findes i samme tablet, så selvom du skal have flere slags blodtryksnedsættende medicin, behøver det ikke at betyde flere tabletter.

Behandling af for lavt blodtryk

Ligesom det er tilfældet med for højt blodtryk, så er der flere forskellige måder, hvorpå du kan behandle for lavt blodtryk. Her kan både små justeringer af din daglige kost og et par enkle forholdsregler gøre en rigtig stor forskel for både dit helbred.

Kostomlægninger ved for lavt blodtryk

Hvis dit blodtryk er for lavt, bør du øge dit indtag af salt. Salt er med til at binde væske i kroppen og kan derfor bidrage til at skabe et større tryk i dine blodårer.

Derudover skal du også sørge for at indtage ekstra med væske. Sørg derfor at drikke masser af vand, særligt om sommeren, når det er varmt! Men ligesom det er tilfældet med personer med højt blodtryk, er det her vigtigt, at du mindsker dit alkoholforbrug.

Overordnet er der en række fødevarer, som er gode at indtage, hvis man døjer med lavt blodtryk:

 • Mørk chokolade
 • Glukose
 • Ost (små mængder)
 • Koffein
 • Nødder
 • Æg
 • Rosiner
 • Honning

Sidst men ikke mindst, kan det også være en stor hjælp at spise flere men mindre måltider, end du er vant til. Overvej derfor at spise lette snacks i løbet af dagen og spis mindre til aftensmad og frokost.

Dyrk regelmæssig motion

Udover at tilpasse din kost, så kan øget motion også medvirke til at lindre for lavt blodtryk. At motionere tvinger hjertet til at pumpe blodet rundt i kroppen og det gør, at der skabes et større tryk. Du kan selv vælge hvilken slags motion der passer bedst til dig. At løbe kan være hårdt, hvis man ikke har dyrket motion i længere tid. Hvis dette er tilfældet med dig, kan du overveje at cykle eller endda at svømme.

En af de mest effektive måder, hvorpå du kan styrke dit helbred på relativ kort tid, er dog ved at spille en let omgang fodbold 1-2 gange om ugen i 30-60 minutter.

Tænk over dit bevægelsesmønster

En tredje ting, som er vigtig at være opmærksom på, hvis du har lavt blodtryk, er dit bevægelsesmønster.

Her bør du særligt være opmærksom på ikke at rejse dig for hurtigt op. Ved lavt blodtryk får dit hjerte ikke pumpet blodet hurtigt nok rundt i kroppen, hvilket kan gøre dig svimmel. Af samme årsag bør du også undgå at lave tunge løft, samt at stå stille alt for længe ad gangen.

Når du sover, kan du hjælpe dig selv ved at hæve dit hoved i forhold til resten af din krop.

I langt de fleste tilfælde, er det nok at omlægge sine kostvaner, når man har for lavt blodtryk, men du kan også komme ud for at det er nødvendigt at blive behandlet med medicin. Denne vil blive ordineret af din læge.

Alle bør måle deres blodtryk jævnligt

Hjerteforeningen anbefaler, at man jævnligt måler sit blodtryk, når man nærmer sig de 50 år. Her anbefaler de, at man mindst måler sit blodtryk én gang om året.

Det er her, at ens krop for alvor bliver ældre, både udvendigt og særligt indvendigt. Risikoen for blodpropper stiger derfor markant. Ens fordøjelse svækkes også i takt med at vi bliver ældre, og derfor har man også større risiko for at blive overvægtig, hvilket som sagt kan have en negativ indflydelse på vores blodtryk.

Der kan dog være mange situationer, der gør at det giver rigtig god menig at måle sit blodtryk langt oftere end kun 1 gang om året.

Nogle af disse omstændigheder inkluderer blandt andet:

 • Hvis du allerede har fået konstateret for højt eller lavt blodtryk
 • Hvis du tidligere har været overvægtig
 • Hvis du tidligere har røget meget i løbet af dit liv
 • Hvis der er en historie i din familie med forhøjet blodtryk
 • Hvis der er en historie i din familie med blodpropper

Du kan enten vælge at gå til din egen læge for at få målt dit blodtryk, eller du kan vælge at gøre det med en blodtryksmåler. I modsætning til din puls, så er dit blodtryk ikke noget man kan føle sig frem til.

Der findes i dag mange forskellige blodtryksmålere som kan anvendes til hjemmebrug. De fleste er nemme at bruge, og giver dig gode muligheder for at gemme og dele dine målinger med enten din bedre halvdel eller din læge.

Vi har her på siden selv testet nogle af de mest populære blodtryksmåkere til hjemmebrug. Du kan læse hele og selv finde en blodtryksmåler, der passer til dig og dine behov.

Testvinder: BRAUN Exactfit 5

Braun Exatfit 5 skiller sig ud ved at være yderst nem og behagelig at bruge. Du kan gemme op til 60 målinger, blive tjekket for uregelmæssig hjerterytme og apparatet slukker helt af sig selv, hvorved du sparer masser af batteri. Alt i alt får du her den bedste værdi for pengene, hvis du ønsker at holde øje med dit helbred løbende.

Kun 679,- >

Hvornår skal jeg gå til læge?

Som vi startede med at sige, så er vores blodtryk et af de vigtigste signaler, som vores krop giver os om vores sundhed. Du bør særligt søge læge, hvis du oplever symptomer såsom træthed og svimmelhed. Men som vi har nævnt så oplever langt størstedelen af alle, knap 95% af alle, ingen symptomer. Derfor er det bedste man kan gøre at være på forkant med sin sundhed. Du bør som sagt måle dit blodtryk løbende, særligt i takt med at du bliver ældre. Hvis du er overvægtig eller tidligere har været det, er dit blodtryk noget du skal være særligt opmærksom på.

Hvis du allerede har fået en diagnose såsom for højt eller for lavt blodtryk  er det særligt vigtigt at have en løbende dialog med din læge. Hvis du selv har en blodtryksmåler i hjemmet, kan du i de fleste tilfælde nemt sende dine målinger til din læge og du kan selvfølgelig også selv føre regnskab med det hele.

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvordan du skal fortolke dine resultater og din løbende udvikling, bør du også kontakte din læge.

De er i sidste ende de helt rette til at fortolke din løbende udvikling.

Jonas Hansen

mave-problemer.dk

4.89 19

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,89 / 19
4.89 19

Om skribenten

Jonas er vores ekspert når det kommer til kost og motion. Jonas studerer til dagligt folskesundhedvidenskab i Aalborg og har en stor passion for ernæring og sundhed, hvilket tydeligt ses i hans artikler. Jonas’ ambition er en dag at arbejde som ernæringsekspert med fokus på idrætsudøvere.