Blod i afføringen - blodig afføring

Blod i afføringen

Blod i afføringen

Blod i afføringen er et symptom på en underliggende mavelidelse. Omkring 20% af den danske befolkning oplever hvert år blod i afføringen, men kun 4% vælger at søge læge. Blodig afføring kan skyldes mange årsager Det skyldes ofte en godartet mavelidelse som hæmorider, endetarmsrifter og endetarmspolyper, men det kan også være et tegn på ondartede mavelidelser som mavesår eller i sjældne tilfælde tyktarmskræft.

Uanset hvad årsagen måtte være til at I har blod i afføringen, så er det et tegn, som man skal ragere på.  Vi giver jer derfor her det fulde overblik over årsagerne og dine muligheder for at behandle blod i afføringen!

Årsager til blod i afføringen

Blodig afføring er et fænomen, som ifølge flere undersøgelser rammer op i mod en femtedel af alle danskere hvert år.

Der kan være mange forskellige årsager til, hvorfor man bløder fra endetarmen, men i alle tilfælde er det vigtigt ikke at ignorere det. I stedet er der afgørende at finde ud af, hvad den helt konkrete årsag er.

Blødninger fra endetarmen kan nemlig både være et tegn på såkaldte godartede og ondartede mavelidelser.

De mest udbredte årsager til blod i afføringen inkluder:

 • Hæmorider. Disse kan være et resultat af en langvarig forstoppelse eller diarré.
 • Rifter i endetarmen Tilstanden kan både opstå pga. forstoppelse eller pga. en betændelsestilstand.
 • Forskellige betændelsestilstande i tarmen som blødende tyktarmsbetændelse og Crohns sygdom
 • Polypper i tyktarmen – hvilket kan være et forstadie til kræft
 • Kræft i ende- eller tyktarmen
 • Udposninger på tyktarmen – også kendt som divertikel sygdom

Udover disse ovenfor nævnte årsager til blodig afføring, findes der også en række mere sjældne årsager til blodig afføring.

Disse mere sjældne årsager inkluderer:

 • Kræft i endetarmsåbningen
 • Madforgiftning
 • Mavesår
 • Tarmiskæmi
 • Diarre efter antibiotika behandling

Hvordan ser blod i afføringen ud?

Når man har blodig afføring, kan man opleve at have forskellige grader af blodig afføring. Dette er i sidste ende et praj om, hvad man fejler.

Man kan nemlig både have såkaldt ’friskt’ blod og ’gammelt’ blod i sin afføring.

FRISK BLOD I AFFØRINGEN

Frisk blod i afføringen er karakteriseret ved at være lettere rødt. I disse tilfælde har blodet derfor nogenlunde den samme farve, som når du har en rift et andet sted på kroppen. Disse blødninger vil give din afføring et lettere rødt skær eller farve vandet i toilettet eller kummen rødt.

Ac3 COMFORT (Lindrer ved rifter og kløe)

Ac3 COMFORT gel anvendes til behandling af analkløe, irritation og andre endetarmsgener. Gelen virker forebyggende på hæmorider og rifter ved endetarmen. Ac3 COMFORT giver en kølende, smørende lindring og virker med det samme!

Bestil her. >

I disse tilfælde skyldes blødningerne oftest anale rifter og hæmorider. Personer der har forstoppelse presser ofte meget hårdt for at komme af med deres afføring hvilket betyder, at der ofte opstår hæmorider eller rifter i takt med at blodkarrene forstørres og derefter springes.

Anale rifter kan opstå af mange årsager. Det kan både være sket af naturlige årsager eller ved eksempelvis analsex. I mange tilfælde bliver der ikke stillet en diagnose for hvorfor riften er opstået. Men huden omkring vores anus er noget af det tyndeste lag hud vi har, og derfor skal der ikke meget til for, at der kan dannes en rift.

MØRKT BLODIG AFFØRING

Hvis din afføring på den anden side er meget mørkt eller endda helt sort, kan det skyldes en blødning som stammer fra den øvre del af din fordøjelseskanal.

Helicobacter pylori test (Mavesårtest)

Denne test for mavesår har en nøjagtighed på mere end 90% og er derfor den bedste måde at undersøge sig selv for mavesår på. Testen undersøger for tilstedeværelsen af bakterien Helicobacter pylori der er den hyppigste årsag til mavesår. Det anbefales at folk over 45 år jævnligt undersøger sig for mavesår. Bestil i dag! 

Spar 10% i dag! >

I nogle tilfælde kan man derfor heller ikke med det blotte øje se, at der er blod i afføringen, da afføringen er helt sort. Dette kaldes derfor også for ’usynligt’ blod i afføringen.

I tilfælde med sort afføring skyldes blødningen oftest disse tilstande:

 • Tarmiskæmi
 • Blødende tyktarmsbetændelse
 • Salmonella forgiftning
 • Kronisk tarmbetændelse – også kaldet ’Crohns sygdom’
 • Mavesår
 • Mavekatar
 • Åreknuder i spiserøret
 • Rifter i spiserøret fra voldsomme opkastninger

Test dig selv for blod i afføringen og skjulte tarmsygdomme!

Test for blod i afføringen ved sort afføring

Sort afføring skyldes ofte blødninger i tarmsystemet. Disse kan både være indre og ydre, men sort afføring er oftest et udtryk for indre blødninger enten fra hæmorider eller mavesår. Denne test har en nøjagtighed på mere end 93%. Testen tjekker for skjult blod i afføringen, så man herved kan kontrollere for eventuel sygdom i tarmene. Tag testen i dag og spar dig selv for en tur til lægen. 

Spar 10% i dag! >

Siden der er så mange mulige forklaringer på, hvorfor du har blod i afføringen, er det vigtigt at skabe noget klarhed. Udover at kigge på din afføring og undersøge, om du har friskt eller gammelt blod i afføringen, bør du også teste dig selv.

Der findes i dag en række særlige tests, som er udviklet til at analysere dit blod i tarmen. Denne test er 93% nøjagtig, hvilket er det samme som en graviditets- og æggeløsningstest.

Denne test tjekker for skjult blod i din afføring, så du kan undersøge dig selv for eventuelle sygdomme i tarmene. Denne test anvendes derfor ofte til screening for symptomer på eksempelvis irriteret tarm eller mave- og tarmkræft.

Når du tager testen bruger du en steril nål til at tage en lille bodprøve. Herefter tilsætter du noget væske til dit blod, hvorefter du får svar på, om der er skadelige bakterier til stede i dit blod.

Behandlingsmuligheder ved blodig afføring

Da blod i afføringen kan skyldes en lang række forskellige årsager, er der ligeledes mange forskellige behandlingsmuligheder alt afhængigt af årsagen til blødningen.

Vi giver jer her det fulde overblik, over hvad I kan gøre for at lindre jeres gener.

Behandling af anale rifter og hæmorider

Anale rifter kan afhjælpes på flere måder. Her er det både vigtigt at fokusere på sin kost samt sin hygiejne, da begge dele spiller en vigtig rolle for dannelsen af anale rifter. I forhold til din kost, kan du med fordel spise flere fibre, da det bidrager til at din krop heler hurtigere.

I forhold til din hygiejne kan du med fordel anvende AC3 comfort. Dette er kølende gel der lindrer dine gener og neutraliserer skadelige bakterier. Derudover bivirkninger det også til at dine rifter heler hurtigere.

Ac3 COMFORT (Lindrer ved rifter og kløe)

Ac3 COMFORT gel anvendes til behandling af analkløe, irritation og andre endetarmsgener. Gelen virker forebyggende på hæmorider og rifter ved endetarmen. Ac3 COMFORT giver en kølende, smørende lindring og virker med det samme!

Bestil her. >

Hvis dine rifter er opstået på grund af forstoppelse, vil vi i stedet anbefale dig at tage et afføringsmiddel som kan lindre din forstoppelse. Derudover kan du her med god grund også supplere med AC3 komfort.

Ved hæmorider gælder mange af de samme ting som ved behandling af anale rifter. Her vil vi ligesom før anbefale jer at anvende AC3 komfort. Her hjælper gelen ved at hjælpe dine blodårer med at trække sig sammen igen.

Behandling af kronisk tyktarmsbetændelse

Behandling ved kronisk tyktarmsbetændelse er meget forskellig alt efter, hvordan den enkelte person oplever sine symptomer. Derfor er der ofte her brug for en skræddersyet medicinsk kur for at løse problemet. Du bør derfor I disse tilfælde kontakte din læge.

Behandling ved blødende tyktarmsbetændelse:

Behandlingen af blødende tyktarmsbetændelse foretages som udgangspunkt med medicin, der har til formål at bekæmpe betændelsen i tarmene, hvilket lindrer dine gener. I sjældne tilfælde, hvor dette ikke virker, kan et kirurgisk indgreb være nødvendigt. I sjældne tilfælde får patienter fjernet deres tyktarm.

Behandlingsmuligheder ved madforgiftning

En madforgiftning er i modsætning til mange af disse øvrige lidelser noget der kun står på i få dage. Du skal derfor ikke være bekymret for ikke at blive rask igen. I disse tilfælde handler ’behandlingen’ derfor mere om at gøre det så behageligt for dig, imens du har det skidt. Her gælder det særligt om at få nok at drikke for at undgå dehydrering. Du kan se vores guide til, hvad man skal spise, når man har diarre og kaster op på denne side.

Behandling af mavesår

Ligesom blod i afføringen så kan mavesår opstå på grund af flere forskellige årsager. Oftest skyldes det en bakteriel infektion med bak helicobacter pylori, men det kan også skyldes brugen af eksempelvis smertestillende medicin som gigtmedicin. I sjældne tilfælde kan det også skyldes kræft i mavesækken.

Når et mavesår er udløst på grund af en bakterieinfektion behandles det typisk med to former for antibiotika og et syrereducerende middel.

Behandling af tyktarmspolypper

Tyktarmspolypper kan være et forstadie til tarmkræft og derfor er det afgørende, at de bliver fjernet og undersøgt. Dette gøres derfor ved en kikkertundersøgelse, hvorefter polypperne brændes over. Dette lyder voldsomt, men behandling er meget skånsom og er typisk ikke noget man mærker.

Behandling af tarmkræft

Behandling af tarmkræft er meget krævende og tilrettelægges altid efter, hvor i tarmene der måtte være kræft, samt efter hvilken tilstand patienten er i. Her kan der både være brug for kirurgi, hvor man fjerner kræftknuder eller der kan blive brug for kemoterapi. Behandling vil blive bestemt af specialister på kræftafdelingerne på sygehuset.

Behandling ved tarmiskæmi

Ved tarmiskæmi er der oftest brug for et kirurgisk indgreb for at lindre dine gener. Derudover behandles nogle patienter med antibiotika.

Hvem oplever oftest blodig afføring?

Blodig afføring kan ramme personer i alle aldre, men det ses hyppigst hos personer i aldersgruppen 45-75 år. I disse tilfælde påvirker det mænd og kvinder i lige stor grad.

Der er også i denne aldersgruppe det anbefales, at man oftere bliver testet for tarmsygdomme for at forebygge eksempelvis forekomsten af tarmkræft. Selvom det er meget sjældent, at personer med blodig afføring har tarmkræft er det ikke desto mindre i denne aldersgruppe at tarmkræft er mest udbredt.

Derudover svækkes vores immunsystem også løbende med alderen. Og siden 80% af vores immunsystem findes i maven, er det afgørende, at man holder et vågent øje med sin mave – og dermed også sin afføring.

Hvornår bør jeg søge læge?

Som vi har forklaret ovenfor kan der være mange grunde til, hvorfor du har blodig afføring.

Det behøver derfor ikke at være farligt. Men vi vil altid anbefale jer at gå til læge, hvis I er det mindste i tvivl om jeres symptomer, eller hvis I både har blodig afføring ledsaget af smerter i maven.

I bør også søge læge, hvis I har sort eller mørk afføring, da det som sagt kan indikere en mere underliggende sygdom i tarmsystemet.

Vi ved som vi startede med at sige, at omkring 20% af alle danskere hvert år oplever blodig afføring, men kun 1 ud af 25 personer, det vil sige 4% af danskerne, vælger at søge læge. Det er alt for lidt – selv hvis det viser sig, at det ikke er noget alvorligt.

Derudover vil vi som altid, her hos Mave-problemer.dk, opfordre jer til at holde øje med både jeres afføringsmønster, hvis I vil holde hånd i hanke med jeres helbred.

Det er oftest her man kan se de første tegn på om ens mave – og dermed også immunsystem fungerer optimalt.

 

Blod i afføringen Blod i afføringen kan skyldes infektioner eller blødninger i tarmen eller rifter ved anus. Blod i toilettet efter du har været på toilet. Din afføring kan også være sort, ildeluftende og minde om tjære. Blodig afføring kan lindres med salve, medicin eller nogle gange kirurgske indgreb alt efter, hvad der har forsaget det.

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 4,89 / 19
4.89 19

Find mere information her

Kirurgen.dk

Raskov.org

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.