Afføringsmiddel

Afføringsmiddel

Afføringsmiddel er en række produkter der på hver sin måde hjælper dig af med din afføring. Afføringsmidler spiller derfor ofte en vigtig rolle i at afhjælpe en række alvorlige mavelidelser. Vi giver jer her den komplette guide til at vælge det rette afføringsmiddel til at lindre netop jeres gener.

Hvornår bør man bruge afføringsmiddel?

Når vi spiser et måltid, sender vores hjerne automatisk et signal til vores tarmsystem, herunder også vores endetarm om, at der snart vil passere mad igennem vores mave, hvilket betyder at kroppen også skal gøre sig parat til at komme af med sin ophobede afføring.

Dette sker dog ikke altid, af flere årsager. De hyppigste årsager i disse tilfælde er når folk føler sig forstoppet eller lider af irriteret tyktarm.

Ved forstoppelse har en person svært ved at komme af med sin afføring. Dette kan skyldes at personens mave er ude af balance, så maden ikke kan passere igennem vores fordøjelsessystem.

Typer af afføringsmidler

Overordnet findes der tre forskellige former for afføringsmidler. Hvert enkelt afføringsmiddel tjener hvert sit formål og kan på hver sin måde være med til at afhjælpe en række mavelidelser.

De tre former for afføringsmidler kan karakteriseres på følgende måde:

Afføringsmidler der virker på tarmindholdet

Afføringsmidler der virker på tarmindholdet hjælper din mave ved at øge vandindholdet i din mave, hvilket medvirker til at det bliver nemmere at komme af med din afføring.

Moxalole imod kronisk forstoppelse

Moxalole er et middel til behandling af kronisk forstoppelse eller til opløsning af hård og indeklemt afføring. Moxalole er et pulver, som du skal opløse i et lille glas vand og drikke – det smager mildt og friskt af citrus.

Spar 15% >

Disse afføringsmidler kan inddeles i to overordnede typer:

  • Osmotiske afføringsmidler
  • Bulk-afføringsmidler

Osmotoriske afføringsmidler, også kaldet Saline afføringsmidler, virker ved at øge mængden af vand i din afføring.

Dette gør det nemmere for dig at komme af med din afføring og kan derfor lindre gener og smerter, hvis du har svært ved at komme af med din afføring.

Bulk dannende afføringsmidler virker på den anden side ved at gøre det nemmere for din afføring trække vandet i dine tarme til sig og at holde på det.

Denne typer af afføringsmidler betragtes af de fleste som værende den mest sikre type af afføringsmiddel, og den eneste type, der kan anbefales til daglig brug.

Når man diarre oplever man her det modsatte problem af forstoppelse. Her kan ens tarme ikke ikke binde væsken i ens tarme og derfor oplever man at ens afføring er så tynd som den er. Ofte diarre udelukkende af vand.

Afføringsmidler der stimulerer tarmbevægelserne

Afføringsmidler der virker på tarmbevægelserne har ligesom de osmotoriske og bulk dannende afføringsmidler den effekt at de øger vandindholdet i ens afføring men derudover stimulerer disse afføringsmidler også direkte ens tarmbevægelser, hvilket sammen med det øgede vandindhold i afføringen gør det nemmere at komme af med sin afføring.

Actilax Dråber (Særligt til gravide og børn)

Actilax er et afføringsmiddel i dråbeform, der sætter tarmbevægelserne igang. Du kan tage dråberne på en ske eller sammen med mad eller drikke. Tag dråberne om aftenen, hvis du ønsker, de skal virke den følgende morgen. Actilax  kan både bruges af gravide og børn. 

Bestil nu. >

Disse afføringsmidler bruges ofte når der er tale om et alvorligt tilfælde af forstoppelse, hvor man oplever forstoppelsesdiarre eller slet ikke kan komme af med sin afføring.

Derudover anvendes de også på personer som kan have nedsat tarmfunktion, enten af medfødte årsager, eller som resultat en sygdom.

Afføringsmidler der virker lokalt

Afføringsmidler virker i modsætning til de to øvrige typer af afføringsmidler direkte i selve endetarmen. Disse afføringsmidler stimulerer endetarmens bevægelser hvilket blødgør afføringen og fremkalder den refleks, der giver afføringstrang. Med dette afføringsmiddel bliver ens behov for at gå på toilettet langt mere akut.

Glyoktyl Klysma imod akut forstoppelse

Glyoktyl Klysma er et håndkøbslægemiddel som kan anvendes som afføringsmiddel til at behandle forstoppelse. Glyoktyl virker ved både at stimulere tarmens bevægelser for en øget afføringsrefleks samt ved at blødgøre afføringen. Dette afføringsmiddel anvendes særligt til både til behandling af akut forstoppelse samt til tarmtømninger.

Bestil nu. >

Hvilken slags afføringsmiddel skal man vælge?

Valget af afføringsmiddel skal altid se si forhold til de symptomer du oplever. Det er meget vigtigt at man vælger det rette afføringsmiddel, da et forkert valg kan forværre dine symptomer. Langt de fleste personer der lider af forstoppelse vil dog have brug for at tage et afføringsmiddel, der virker på tarmindholdet.

Hvornår skal man ikke bruge afføringsmidler?

Afføringsmidler har en kraftfuld effekt på vores krop og vores immunsystem, hvis ikke koppen i forvejen har brug for det. Derfor er det vigtigt at man ikke selv indtager afføringsmidler eller udsætter andre for det, hvis de ikke har brug for det af medicinske årsager.

Som en del af interne jokes og ‘sjove’ påfund

Afføringsmidler har igennem de sidste mange år fået et image af at være noget man kan tage for sjov. Her er der blandt andet flere gange set eksempler på såkaldte trens på sociale medier hvor forskellige personer har brugt afføringsmidler som en del af sociale spøge.

Det er dog vigtigt for os her på maveproblemer.dk at understrege at man aldrig bør forsøge at putte afføringsmiddel i en rask persons kaffe, mad eller andre drikkevarer. Afføringsmidler er ikke naturlige for kroppen og derfor kan en rask person gå hen og blive meget utilpas ved at indtage afføringsmidler, hvis ikke kroppen rent faktisk har brug for det.

Afføringsmidler vil i disse tilfælde resultere i diarre, hvilket kan give væskemangel, hvilket i sig selv kan give anledning til både kvalme, hovedpine og svimmelhed.

Som et middel til at opnå hurtigt vægttab

En anden ting som man absolut ikke bør anvende afføringsmiddel til, er til at opnå vægttab. Det er før set at særligt yngre kvinder har anvendt netop afføringsmiddel til at opnå hurtige vægttab, ligesom det er tilfælde med opkastninger for bulimikere.

Selvom man kan opnå et midlertidigt vægttab ved at anvende afføringsmidler så vil det alt andet lige være til stor belastning for dit tarmsystem, som ikke vil kunne forstå hvorfor det skal udsættes for afføringsmidlet da kroppen ikke selv efterspørger det.

På trods af dit vægttab vil du opleve at din krop får svært ved at optage den mad du indtager, hvilket vil dræne din krop for energi og livsvigtige vitaminer som jern, B12 vitamin og calcium. Du kan derfor risikere at blive alvorligt syg ved at indtage afføringsmidler uden, at der er et medicinsk belæg for det.

Hvis du ønsker at tabe dig, bør du i stedet overveje at omlægge din kost. Dette ér den mest effektive løsning til at komme af med eventuelt overflødige kilo.

Du kan læse meget mere om hvordan du kan omlægge dine kostvaner effektivt på denne side.

Naturlige afføringsmidler

Udover medicinske afføringsmidler som dem der er beskrevet ovenfor, så findes der også fra naturens side en række urter og madvarer som kan virke afføringsfremmende.

Disse afføringsmidler kan ligeledes inddeles i tre overordnede kategorier:

Naturligt stimulerende afføringsmidler

Naturligt stimulerende afføringsmidler virker ved at stimulere afføring. Disse fødevarer indeholder en række ingredienser, der virker direkte på tyktarmen. De virker også på dine tarmvægge og øger produktionen af ​​mineraler og væsker og mindsker tarmenes evne til at absorbere natrium og klor.

Naturlige mekaniske afføringsmidler:

Naturlige mekaniske afføringsmidler er kendetegnet ved at indeholde store mængder fibre, der giver en øget volumen til din afføring, hvilket bidrager til at fastholde vandindholdet i din afføring. Disse afføringsmidler bidrager på den mest naturlige måde med at fremme tarmenes naturlige bevægelser til at hjælpe dig med at gå på toilettet.

Et godt afføringsmiddel af denne type er en kop der består af halvtreds procent æblesaft og olivenolie. Drik dette inden du går i seng.

Naturlige osmotiske afføringsmidler

Naturlige osmotiske afføringsmidler virker ved at øge mængden af ​​vand i dine tarme, hvilket medvirker til at blødgøre din afføring. Disse afføringsmidler er derfor særligt gode at bruge hvis man har problemer med hård afføring.

Disse afføringsmidler indeholder en lang række mineraler der tvinger din krop til at rydde dine tarme.

Kirsebær er et eksempel på osmotisk afføringsmiddel. Vær dog opmærksom på at effekterne ved disse afføringsmidler er meget stærke og kræver, at du indtager store mængder vand og isotoniske væsker for at kunne bevare din væskebalance.

Hvilken type afføringsmiddel er bedst at bruge?

Valget af type af afføringsmiddel bør afhænge af både de symptomer og de gener som du oplever. Medicinske afføringsmidler har den fordel at de virker relativt hurtigt og derfor kan de være en meget effektiv lindring af dine gener. Hvis man derfor oplever akutte perioder med forstoppelse eller slemme tilfælde af forstoppelse, kan dette være den bedste løsning.

Hvis man på den anden side en gang imellem oplever forstoppelse i mild grad, kan det være mest effektivt at sørge for at omlægge sin kost, så man mindsker risikoen for at få forstoppelse fremadrettet. I denne forbindelse, kan det være en god ide at sørge for at indtage nogle naturlige afføringsmidler via sin kost.

Hvis man i stedet anvender naturlige afføringsmidler ved svære omgange af forstoppelse, vil man opleve at det kan være sværere at regulere sin afføring end hvis man tager medicin.

Hos Mave-problemer.dk vil vi dog altid opfordre jer til at søge læge, hvis I er i tvivl om hvilken løsning der er den bedste i netop jeres tilfælde.

 

Louise

mave-problemer.dk

5 5

Denne artikel er godkendt af Henriette Asmussen. (Specialesygeplejeske, Aarhus Universitetshospital)

Rating 5,00 / 5
5 5

Find mere information her

Medicinenet.com

Netdoktor.dk

Om skribenten

Louise er vores super-dygtige skribent inden for mavelidelser. Louise læser selv til medicin og har selv et indgående kendskab til en række af de mest udbredte mavelidelser herhjemme. Hendes mål er en dag at blive speciallæge inden for mave-tarmsygdomme.